Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Zakaj EU kartica ni dovolj?

Se odpravljate v tujino? Preverite, zakaj EU kartica ni dovolj

Če se odpravljate na potovanje, ste si verjetno vsaj v mislih že naredili seznam stvari, ki jih morate vzeti s seboj – vse od oblačil, higienskih potrebščin in denarja, pa do kakšne dobre knjige, ki vas bo kratkočasila v prostih trenutkih. Toda, ali ste pri vsem tem pomislili tudi na zavarovanje za tujino? Če imate zgolj EU kartico* zdravstvenega zavarovanja, berite naprej – ta namreč ne zadostuje vedno.

Istock 1366272668
Slika je simbolična.

EU kartica nudi številne ugodnosti ...

EU kartica* je brezplačna kartica zdravstvenega zavarovanja, ki med začasnim bivanjem v tujini krije nujne zdravstvene storitve. Uporablja se v državah Evropske unije, v članicah Evropskega gospodarskega prostora – tj. Lihtenštajnu, na Norveškem in Islandiji – pa tudi v Švici, Avstraliji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Severni Makedoniji in Srbiji.

Do zdravstvenih storitev v teh državah so upravičene zavarovane osebe, ki so obvezno zdravstveno zavarovane v Republiki Sloveniji. EU kartica* vam zagotavlja dostop do potrebne zdravstvene oskrbe v zdravstvenih ustanovah, ki so del javne zdravstvene mreže – na primer pregled pri zdravniku, izdajo zdravil v lekarni in bivanje v bolnišnici – in sicer pod enakimi pogoji kot državljanom države, v kateri bivate.

... vendar pa so njena kritja omejena

Ker se postopek in obseg uveljavljanja zdravstvenih storitev razlikujeta glede na to, v kateri od navedenih držav uveljavljate zdravstvene storitve, je pred odhodom v tujino pametno preveriti, kakšen je obseg pravic v posamezni državi. V nekaterih državah je namreč za koriščenje določenih zdravstvenih storitev treba doplačati, pri čemer EU kartica* ne povrne stroškov.

Deloma ali v celoti krije nujne in potrebne zdravstvene storitve (v državah članicah Evropske unije, Evropskega gospodarskega prostora in Švici), medtem ko sta v ostalih državah s seznama krita le nujno zdravljenje in nujna medicinska pomoč, pa tudi sam proces koriščenja zavarovanja je bistveno bolj zapleten. Če denimo zbolite ali se vam pripeti nezgoda v Avstraliji, povračila stroškov zdravstvenih storitev ne morete uveljavljati v Sloveniji, ampak izključno v Avstraliji.

Česa EU kartica ne krije?

EU kartica* državljanom Evropske unije nudi številne ugodnosti, vendar pa je ne morete koristiti kot alternativo turističnemu zavarovanju. Če se denimo huje poškodujete na izletu v hribe ali se ponesrečite med smučanjem, vam ta kartica ne bo krila stroškov prevoza s helikopterjem, snežnimi sanmi in drugimi posebnimi reševalnimi sredstvi. Iz kritja so izključeni tudi stroški prevoza v Slovenijo, stroške prevoza v bolnišnico pa krije le v nekaterih državah.

Kritje prav tako ne vključuje stroškov zdravstvenih storitev v turističnih ambulantah na Hrvaškem ter stroškov zdravljenja v tujih državah, če odidete v tujino z namenom zdravljenja zaradi bolezni ali poškodbe, ki ste jo imeli pred potovanjem. Iz kritja so izključeni tudi stroški poroda.

Zakaj je poleg EU kartice dobro imeti tudi turistično zavarovanje?

Kljub temu, da vam EU kartica* v primeru nezgode ali bolezni v kateri izmed zgoraj omenjenih držav lahko pomaga prihraniti kakšen evro, pa vseeno velja razmisliti o komercialnem zavarovanju za tujino, ki vključuje številna dodatna kritja ter vas ščiti pred doplačili in stroški tistih storitev, ki jih EU kartica* ne krije. Cene zdravstvenih storitev v tujini, ki jih je treba doplačati, gredo namreč lahko v nebo – stroški sklenitve turističnega zavarovanja pa so v primeru, da pride do neljube situacije, znatno nižji.

Zavarovanje za tujino Varuha zdravja, Vzajemne, vam omogoča, da se na potovanje odpravite povsem brezskrbno, saj vam zagotavlja:

  • Asistenčne storitve (24 ur na dan, vse dni v tednu): pomoč na daljavo v slovenščini, organizacijo nujne zdravstvene pomoči in nujnih zdravstvenih prevozov ter obveščanje vas in vaših najbližjih.
  • Kritje nujnih stroškov zdravljenja: nujne medicinske oskrbe, zdravljenja do vrnitve v domovino in nujne zobozdravstvene pomoči. Zavarovanje krije tudi stroške zdravljenja akutnega poslabšanja kroničnih bolezni.
  • Kritje nujnih zdravstvenih prevozov: prevoza do najbližje bolnišnice ali klinike in nazaj do mesta nahajanja v tujini ter prevoza zaradi predčasne vrnitve v domovino, v primeru težje bolezni ali smrti ožjega družinskega člana.
  • Kritje stroškov odvetniških storitev: organizacija odvetniške pomoči in prevajalca, če so v državi, v kateri se nahajate, zoper vas pričeti postopki za ugotavljanje kazenske ali civilne odgovornosti, ter začasni polog varščine.


Se v tujino odpravite večkrat na leto?

Zavarovanje za tujino lahko sklenete za posamezna potovanja, če pa se v tujino odpravite večkrat letno oziroma za daljše časovno obdobje, pa se vam bolj splača skleniti Celoletno zavarovanje za tujino Multitrip. Zavarujete se lahko za vse obiske v tujini, ki jih opravite v roku enega leta, pri čemer lahko posamezno potovanje brez vmesne vrnitve v domovino traja največ 90 dni.

Izbirate lahko med različnimi paketi, zavarujete pa lahko tudi svoje družinske člane. Posebnost tega zavarovanja so ugodne premije in visoka zavarovalna kritja – tudi, če na tuje potujete službeno. Poleg klasičnega celoletnega zavarovanja Multitrip vam je namreč na voljo tudi Poslovni Multitrip, ki je namenjen izključno službenim potovanjem.

Pred potovanjem sklenite zavarovanje za tujino kar prek spleta

Ne glede na to, ali se v tujino odpravljate čez nekaj tednov, mesecev ali že jutri, vam ob sklenitvi in plačilu zavarovanja za tujino to začne veljati takoj naslednji dan, od polnoči dalje. Za sklenitev celoletnega zavarovanja za tujino Multitrip pridobite zavarovalno polico po svoji meri ali pa Zavarovanje za tujino sklenite za toliko dni, kot ga potrebujete.

 

* EU kartica je evropska kartica zdravstvenega zavarovanja

Nazaj na Nasveti