Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Enajst kožnih sprememb, zaradi katerih je obisk veterinarja nujen

Zora Kučuković, dr. vet. med. Zora Kučuković, dr. vet. med.

Ko lastnik pripelje svojega ljubljenčka na pregled ali cepljenje k veterinarju, je kožuh prva stvar, ki jo ta opazi. Ne glede na to, kaj je vzrok za obisk, se pogosto zgodi, da se veterinar ustavi pri težavah s kožo, ki se neredko skrivajo pod gosto dlako in jih lastniki niti ne opazijo. Koža je največji organ tudi pri živalih, zato zahteva lastnikovo popolno pozornost. Ob spremembah, ki jih opisujemo v nadaljevanju, nujno obiščite veterinarja! 

pes, koža, vnetje, veterinar
Koža je največji organ pri živalih, zato zahteva lastnikovo popolno pozornost (vir: Shutterstock)

Ronijeva zgodba

Roni, izredno lep in prijazen bernski planšar, je prišel v veterinarsko ambulanto na cepljenje nekaj dni pred predvidenim datumom. Lastnika sta namreč opazila, da se praska po levem bedru in da je dlaka tam vlažna.

Dlaka berncev, kot tudi radi imenujemo to pasmo psov, je tako gosta in dolga, da se kože skoraj ne vidi, zato smo morali prizadeto mesto obriti. Opazili smo, da je bilo močno vneto precej veliko področje, na koži pa je bilo polno ranic, v katerih se je nabiral gnoj. Praskanje torej sploh ni bilo nedolžno. Šlo je za tako imenovani »hot spot«, ki smo ga morali zdraviti z antibiotikom. Pod vsem tem se je skrivala alergija, ki smo jo začeli zdraviti – alergije so namreč pogoste povzročiteljice težav s kožo. Ronijeva lastnika sta bila neutolažljiva, ker težave nista opazila prej.

 

Enajst znakov za alarm

1. srbež

Srbež je navadno prva težava, ki jo lastniki štirinožcev zaznajo. Lahko je posledica kožnih zajedavcev, ki jih z lahkoto odpravimo, lahko pa je tudi znak bolj resnih bolezni. Če je srbež prisoten tudi po tem, ko je žival že dobila sredstva proti zajedavcem, ali če je praskanje res intenzivno, je vsekakor čas za obisk veterinarja.

pes, praskanje, koža, veterinar
Praskanje je lahko znak kožnih zajedavcev ali celo resnih bolezni (vir: Shutterstock)

2. izpuščaji

Predvsem izpuščaji na trebuhu so lahko posledica alergij, pikov in stika s kakšno dražečo snovjo. Če lastniki opazijo izpuščaje, morajo žival umiti z blagim šamponom. Če so izpuščaji srbeči ali če vztrajajo več dni, je potrebno žival peljati na pregled k veterinarju.

3. prhljaj

Prhljaj kot tak je lahko osnovna bolezen ali pa kazalnik kakšne notranje bolezni. Vsekakor ni normalno prisoten na zdravi koži in ga je potrebno pokazati veterinarju.

4. rdeče pike

Te so lahko posledica pikov (mušice ipd.) in jih je potrebno vsak dan opazovati. Če počasi izginjajo, ni težav. Če po pordelih mestih dlaka odpade, je nujen obisk veterinarja.

5. majhne rdeče bulice

Te so lahko znak kožnega vnetja, ki ga mora pregledati veterinar in ga zdraviti, če je to potrebno. Enako velja za večje pordele bule in otekline.

6. pordelost/nadraženost kože

To je lahko kazalnik precej zahrbtne in resne alergije, ki jo mora obravnavati veterinar. Pri teh težavah lastniki pogosto odlašajo s pregledom in čakajo, da pordelost izzveni. Dan ali dva čakanja ne predstavlja težave. Če boste odlašali dlje, pa se rdečina lahko razvije v resnejše vnetje, ki prav tako zahteva obsežnejše zdravljenje.

mačka, koža, vnetje, rdečica
Rdečica in razdražena koža sta lahko simptom resne alergije, ki jo mora obravnavati veterinar (vir: Shutterstock)

7. temne pike/počrnela koža

Običajno gre za posledico dolgotrajnega vnetja ali dolgotrajnega draženja kože. Lahko so tudi znak hormonskega neravnovesja, posledica sončnih žarkov, dolgotrajnega drgnjenja itd. Tudi to stanje zahteva pregled pri veterinarju, ki lahko s pravilno terapijo kožo razbarva in jo povrne v zdravo prvotno stanje.

8. rane in poškodbe kože

Te lahko brez primerne obravnave vodijo v resnejše težave. Manjše praske in plitve rane lahko očistite in razkužite doma. Ob globljih in obsežnejših poškodbah pa je potrebna veterinarska oskrba.

9. mastna dlaka

Lahko predstavlja znak seboreje oziroma nepravilnega delovanja lojnih žlez. V tem primeru je potrebno zdravljenje z medicinskimi šamponi in zdravili.

10. izrastline/novotvorbe

Te morajo biti obvezno strokovno pregledane in obravnavane, saj na koži lahko zrastejo različne tvorbe, ki so lahko tudi tumorske.

11. »hot spot«

Nastane kot posledica praskanja in grizenja zaradi pika, alergije in podobnih vzrokov. Dlaka je mokra, včasih prekrita z gnojnim izcedkom. Dokler se prizadeto področje ne pobrije, obsežnost kožnih sprememb ni vidna. Vnetje hitro nastane in se lahko izjemno hitro širi, zato je v tem primeru nujen takojšnji pregled pri veterinarju.

Kako je videti zdrav kožuh

Splošno stanje kožuha je odličen kazalnik zdravstvenega stanja živali. Zdrav kožuh je sijoč, na dotik gladek. Ko razmaknemo dlako, mora biti koža čista, prožna, brez krastic, prhljaja, bulic in odvečne maščobe. Dlaka mora biti sijoča, lepo obarvana, nelomljiva in brez izrazitega vonja.

Predpogoji za zdravo kožo in dlako so prehranjevanje s kakovostno hrano, žival mora redno dobivati sredstva proti zajedavcem ter jo je potrebno redno česati in kopati (a nikakor ne prepogosto – ne več kot vsake tri mesece).

Večina psov in mačk menja dlako približno dvakrat letno. Lastniki naj bodo pozorni na to, kdaj žival samo menja dlako in kdaj je izgubljanje dlake bolezensko. Normalna menjava dlake se v glavnem dogaja spomladi in jeseni. Ker hkrati raste nova dlaka, ni nikjer po telesu zaplat brez dlake, koža ni pordela in srbež ni prisoten. V brejosti ter pri raznih hormonskih in presnovnih boleznih lahko pride do izpadanja dlake, ki se vidno redči. Če gre za brejost, seveda ni potreben veterinarski pregled, v drugih primerih pa je.

kožuh, dlaka, zdravje
Sijoč in na dotik gladek kožuh je odličen kazalnik zdravstvenega stanja živali (vir: Shutterstock)

Roni je ozdravel

Roniju smo uspešno pozdravili vnetje, katerega vzrok je bila alergija. Sedaj redno prihaja na kontrolne preglede. Če ne bi zdravili osnovne bolezni, bi se težave redno in vse pogosteje ponavljale.

Na tem mestu je potrebno omeniti, da so težave s kožo zelo pogosto povezane tudi z ušesi in paraanalnimi vrečkami, ki se zaradi osnovne bolezni rade vnamejo, lastniki pa to dokaj pozno opazijo. Zato mora veterinar opraviti celoten klinični pregled in ne samo pregleda kože. Podrobno se pregledajo spremembe na koži, vzame se bris, ki lahko razkrije povzročitelja sprememb (bakterije, glivice, garjavci itd.). Ob novotvorbah je potrebno opraviti biopsijo, ki bo razkrila, za kakšno tvorbo gre in kako jo zdraviti. Le s pravilnim in primernim zdravljenjem lahko odpravimo težave in preprečimo ponovitve.

 

Avtorica: Zora Kučuković, dr. vet. med., Vets4science

Zavarovanje za male živali

Bolezen ali nezgoda male živali (psa ali mačke) lahko vpliva na vaše finančno stanje. Omogočite svojim ljubljenčkom najboljše zdravljenje in poskrbite za svojo finančno varnost tudi v primeru odgovornosti in pravne zaščite. Preverite ključne prednosti, ki jih nudi Zavarovanje za male živali in naročite svetovalca, ki vam bo pomagal pri izbiri paketa za vašega štirinožnega ljubljenčka.

Nazaj na Nasveti