V soboto, 18. 5., bomo med 7. in predvidoma 8. uro izvajali nujna vzdrževalna dela na omrežju. V tem času bo občasno prekinjeno ali moteno delovanje spletne strani. 18. 5., med 7. in 8. uro, bo občasno prekinjeno ali moteno delovanje spletne strani.

Kako so povezani hormoni, PMS in anksioznost?

prof. dr. Špela Smrkolj, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva prof. dr. Špela Smrkolj, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Stanje nelagodja pred začetkom menstruacije pozna skoraj vsaka ženska. Pri nekaterih se kaže v blagih telesnih in čustvenih spremembah, za nekatere pa so te spremembe močne in zelo vplivajo predvsem na duševno stanje, kar se kaže v razdražljivosti, depresiji, celo anksioznosti. Naša sogovornica pravi, da so ta stanja dokaj običajna, ker so posledica hormonskih sprememb. Ublažiti se jih da že z rednim gibanjem, zdravo prehrano in umirjenim življenjskim ritmom.

pms, hormoni, menstruacija, slabo počutje
PMS se kaže kot razdražljivost, depresija in celo anksioznost, ki so posledica hormonskih sprememb. (Vir: Shutterstock)

Kaj je PMS? 

Predmenstrualni sindrom (PMS) je ciklično ponavljajoče se stanje, ki ga doživlja kar 75 % žensk v rodni dobi. Največkrat je to čustveno zelo intenzivno obdobje pred menstruacijo. Pojavi se lahko že takoj po ovulaciji in traja do prvega, drugega dne menstruacije. Vsaka ženska ga drugače občuti, večinoma pa vpliva tako na fizično kot psihično počutje.

pms, menstruacija, ovulacija
PMS se lahko pojavi takoj po ovulaciji in traja do prvega, drugega dne menstruacije. (Vir: Shutterstock)

V kakšnih oblikah se izraža PMS?

Fizični simptomi so bolečine v trebuhu, glavobol, občutljivost dojk, otekanje nog, bolečine v hrbtu, zaprtost, driska. Čustveni ali vedenjski simptomi se kažejo kot razdražljivost, depresija, utrujenost, nihanje razpoloženja, pa tudi povečan apetit in želja po sladkarijah. Razlikujejo se od posameznice do posameznice in ni nujno, da se izrazijo vsi naenkrat. Nekatere ženske ga močno občutijo, medtem ko druge opazijo le manjše spremembe v čustvenem počutju.

Kako so povezani hormoni, PMS in anksioznost?

PMS povzročajo hormonske spremembe, ki lahko igrajo pomembno vlogo pri anksioznosti. Običajno so to blagi in obvladljivi simptomi. Kažejo se kot občutek tesnobe, strahu, napetosti ali panike. Med menstrualnim ciklusom se raven hormonov v telesu spreminja. V prvem delu cikla, folikularni fazi, se povečuje raven estrogena, medtem ko se v drugem delu cikla, lunearni fazi, povečuje raven progesterona. Padec ravni estrogena se kaže kot telesno nelagodje, vpliva pa tudi na padec hormona serotonina – kemikalije v možganih, ki uravnava razpoloženje, apetit in spanec. Vse to lahko privede do pojava anksioznosti, ki je posledica hormonskega neravnovesja.

pms, menstruacija, hormoni
Padec ravni estrogena se kaže kot telesno nelagodje, vpliva pa tudi na padec hormona serotonina. (Vir: Shutterstock)

Zakaj smo v času PMS-ja bolj čustveni, zaprti vase, celo anksiozni in depresivni?

V času PMS-ja se v ženskem telesu dogajajo velike spremembe. Ravni estrogena, progesterona in testosterona se zvišajo, potem pa na hitro močno padejo. To povzroči neravnovesje v možganih, ki se kaže kot sprememba v razpoloženju. Poleg tega na žensko razpoloženje vplivajo še bolečine v telesu pa tudi morebiten občutek sramu ali krivde zaradi svojih občutkov. Vse to vpliva tudi na samopodobo, zato se v času pred menstruacijo ženska pogosto počuti manj samozavestna, manj privlačna, poslabša se lahko tudi stanje kože, pojavijo se akne, napihnjenost, kar še dodatno vpliva na počutje.

Kako na to vpliva fluktuacija hormonov med ciklom?

Fluktuacija hormonov je ključna za nastanek predmenstrualnega sindroma. V folikularni fazi se raven estrogena počasi povečuje, zato ima ženska več energije, je sproščena, samozavestna. Motivacije je več. Po ovulaciji v lunearni fazi se začne proizvajati progesteron, kar se že lahko kaže kot napetost v telesu. Pojavijo se občutljive dojke, napenjanje, zaspanost, pa tudi razdražljivost ali depresija. Fluktuacija hormonov vpliva tudi na delovanje nevrotransmitorjev v možganih, kar lahko prispeva k nastanku opisanih simptomov.

ženska, gibanje, aktivnost
Gibanje, zdrava prehrana in izogibanje stresu so ključnega pomena pri premagovanju težav s PMS-jem. (Vir: Shutterstock)

Kaj lahko sami storimo, da ublažimo simptome? 

Gibanje, zdrava prehrana in izogibanje stresu so ključnega pomena. Posegajte po hrani, ki vsebuje vitamin B6 ali omega-3 maščobne kisline, izogibajte se kofeinu in alkoholu. Pomembna sta tudi magnezij in kalcij. Redna telesna vadba bo izboljšala splošno počutje, za sprostitev sta odlični meditacija in joga. Lahko si privoščite kakšno masažo. Predvsem pa je pomembno, da v tem času dovolj spite. Če simptomi ne popustijo ali se stopnjujejo, se posvetujte s svojim izbranim ginekologom.

Tudi moški imajo PMS

Ali ste vedeli, da tudi moški trpijo za svojo različico predmenstrualnega sindroma, ki se imenuje IMS? 

Pri moških se z leti zmanjšuje raven testosterona, zaradi česar so lahko nagnjeni k nenadnim napadom besa, so bolj agresivni in nemirni. Ob znižani ravni testosterona pa sicer lahko občutijo utrujenost, depresijo, razdražljivost in pomanjšan libido.

moški, utrujenost, depresija
Moški lahko ob znižani ravni testosterona občutijo utrujenost, depresijo, razdražljivost in pomanjšan libido. (Vir: Shutterstock)

Prof. dr. Špela Smrkolj, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva, Medicinski center Barsos

Ne odlašajte z obiskom zdravnika!

Imate težave zaradi hormonskih sprememb? Nikar ne odlašajte in hitro obiščite zdravnika! Z zavarovanjem Zdravstvena polica do obiska specialista, ko ga potrebujete. Do specialistične obravnave že v nekaj dneh.

Nazaj na Nasveti