V soboto, 18. 5., bomo med 7. in predvidoma 8. uro izvajali nujna vzdrževalna dela na omrežju. V tem času bo občasno prekinjeno ali moteno delovanje spletne strani. 18. 5., med 7. in 8. uro, bo občasno prekinjeno ali moteno delovanje spletne strani.

Znebite se trdovratnih virusnih bradavic

prof. dr. Igor Bartenjev, dr. med., specialist dermatovenerologije prof. dr. Igor Bartenjev, dr. med., specialist dermatovenerologije

Okužbe kože s humanimi papilomavirusi (HPV), ki povzročajo tudi virusne bradavice, so zelo pogoste. Zdravljenje sicer ni vedno potrebno, saj včasih bradavice izginejo same, vseeno pa se zdravniki po navadi odločimo za zdravljenje bradavic, se pravi, da jih poskušamo odstraniti. Vse o bradavicah, njihovem zdravljenju in preventivi sta nam zaupala strokovnjaka. 

bradavice, virus, HPV, koža
Okužba kože z virusom HPV, ki povzroča bradavice, je v splošni populaciji zelo pogosta (vir: Shutterstock)

Kaj so virusne bradavice

Virusne bradavice so pogoste nenevarne rašče na koži, ki jih povzročajo humani papilomavirusi (HPV). Genotipov oziroma vrst HPV je zelo veliko in povzročajo različne vrste bradavic. Tako bradavice razdelimo glede na klinično sliko v več skupin. Najpogostejše so tako imenovane navadne bradavice (verrucae vulgaris), druga oblika so bradavice, ki se pojavljajo na dlaneh in stopalih (verrucae palmoplantares). Še ena vrsta bradavic, ki so značilne predvsem za mladostnike in se največkrat pojavljajo na obrazu in čelu, so ploščate bradavice (verrucae plane iuveniles). Bradavice lahko zrastejo tudi v višino, slovenski izraz je nitaste bradavice (verrucae filiformes). Posebno mesto med bradavicami imajo tako imenovane genitalne bradavice, ki se pojavljajo po spolovilih in so lahko tudi nevarne, saj nekateri tipi virusov povzročajo raka (na primer rak materničnega vratu). Za preprečevanje teh okužb imamo danes na voljo učinkovita cepiva.

bradavice, HPV, koža, podplati
Bradavice glede na videz, zgradbo in lokacijo delimo v več skupin (vir: Shutterstock)

Kako se okužba prenaša

Okužba kože s HPV je v splošni populaciji zelo pogosta. Okužimo se lahko neposredno od osebe, ki že ima bradavice, ali pa preko predmetov, na katerih se virusi nahajajo (površine na kopališčih, v fitnesih itd.). Drobne ranice na koži, ki jih s prostim očesom sami morda niti ne opazimo, olajšajo prehod virusa v telo.

Glavna tema današnjega prispevka so predvsem bradavice, ki prizadenejo kožo, manj pa genitalne bradavice, ki veljajo za spolno prenosljivo okužbo in prizadenejo predvsem sluznice in polsluznice spolovil.

bradavice, HPV, okužba, koža
Okužimo se lahko tudi preko predmetov in površin, na katerih se nahajajo virusi, na primer površine na kopališčih (vir: Shutterstock)

Kako jih zdravimo

Zdravila, s katerim bi pozdravili okužbo s HPV, za zdaj še nimamo. Terapija je usmerjena v odstranjevanje sprememb, torej bradavic, ki jih okužba povzroči. Ker so kožne bradavice nenevarne, zdravljenje ni vedno nujno potrebno. Včasih, zlasti v otroštvu, bradavice namreč čez mesece in leta izginejo tudi same. Agresivni terapiji se poskušamo izogniti, seveda pa je ta upravičena, če so bradavice zelo moteče ali povzročajo bolečino pri hoji. Terapija je včasih dolgotrajna, pogoste pa so tudi ponovitve. Virus je namreč prisoten v telesu tudi po odstranitvi bradavice.

bradavice, odstranitev, zdravljenje, krioterapija
Zdravnik lahko bradavico odstrani tudi s tekočim dušikom (vir: Shutterstock)

Fizikalne metode

Pri odstranjevanju bradavic imamo na voljo fizikalne in kemične metode. Med fizikalnimi največkrat uporabljamo krioterapijo, to je zdravljenje s tekočim dušikom. Nanesemo ga v obliki razpršila ali s pomočjo vatirane palčke, s katero pritisnemo neposredno na bradavico. Tekoči dušik na koži povzroči omrzlino, zaradi katere celice nato propadejo. Navadno je potrebnih več terapij, ki jih moramo redno izvajati, približno vsak tretji teden. Med drugimi fizikalnimi metodami imamo na voljo še zdravljenje z laserji (CO2, Er:YAG, itd.), kiretažo (odstranitev z ostro žličko) in operativno odstranitev. 

bradavice, odstranitev, lekarna
Odstranjevanja bradavic se lahko lotimo tudi z izdelki, ki vsebujejo kisline in jih dobimo v lekarni brez recepta (vir: Shutterstock)

Kemične metode

Pri kemičnih metodah izbiramo med različnimi snovmi, ki jih nanesemo na bradavico. Uporabljamo lahko keratolitična sredstva, kot so salicilna, mlečna in triklorocetna kislina, ki odstranjujejo poroženele plasti kože. Kisline so velikokrat prisotne v izdelkih iz lekarn, ki jih dobimo brez recepta. Nanašamo jih neposredno na obolela območja, ki jih pred nanosom očistimo odvečne suhe kože, okoliško kožo pa zaščitimo z mastno kremo. Zdravljenje je dolgotrajno in lahko traja več mesecev. Za trdovratne bradavice se lahko uporabljajo tudi imunomodulatorna sredstva, kot je imikvimod, in kavstična sredstva, kot je podofilin. O primernosti in izbiri ustrezne metode najbolje odloča dermatolog. 

Kaj lahko storimo sami, da preprečimo okužbo

Tudi sami lahko uvedemo nekaj ukrepov, ki zmanjšajo verjetnost okužbe s HPV. Ob obiskih bazenov, term, savn in fitnesov je priporočljivo, da uporabljamo lastna obuvala. Skrbeti je treba tudi za ustrezno nego kože, saj s tem ohranjamo kožno bariero, ki preprečuje vstop virusa v telo (ne grizemo obnohtne kožice, oskrbimo odrgnine in druge rane). Če bradavice že imate, se jih čim manj dotikajte, saj se lahko prenesejo tudi na druge predele kože, zlasti s praskanjem. 

Ana Benkovič, dr. med.

prof. dr. Igor Bartenjev, dr. med., specialist dermatovenerologije, Dermatologija Bartenjev

Bi se radi znebili virusnih bradavic?

Nikar ne odlašajte in hitro obiščite zdravnika! Z zavarovanjem Zdravstvena polica do obiska specialista, ko ga potrebujete. Do specialistične obravnave že v nekaj dneh.

Nazaj na Nasveti