Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Ste le utrujeni ali imate kronično bolezen?

V dinamičnem svetu, v katerem živimo, se vse več ljudi znajde ujetih v primežu nenehne utrujenosti. Kar se zdi kot bežna posledica življenjskega sloga, se je mnogim razvilo v kronično stanje, ki močno vpliva na fizično in duševno zdravje.

utrujenost, dekoncentracija, kronična bolezen
Ste pogosto utrujeni? Morda imate kronično bolezen. (Vir: Shutterstock)

Sindrom kronične utrujenosti ali fibromialgija? 

Neusmiljene vsakodnevne rutine vplivajo na stanja, ki zajemajo področji sindroma kronične utrujenosti in fibromialgije. Čeprav sta to zelo podobni zdravstveni stanji, gre najverjetneje za dve različni bolezni, ki pa sta v nekaterih pogledih med seboj povezani. 

Za sindrom kronične utrujenosti je značilna izčrpanost, ki se tudi po počitku ne izboljša in traja več kot šest mesecev. Nastopi lahko nenadoma, npr. ob prebolevanju povsem običajne okužbe dihal, ali pa se razvije postopoma, skozi več mesecev. Poleg tega lahko bolniki občutijo tudi gripi podobne simptome, kot so bolečine v mišicah in sklepih, boleče žrelo ali bezgavke in občutek povišane temperature. Prisotne so lahko tudi motnje spanja (zlasti neosvežujoč spanec), kognitivne motnje (vključno s težavami s koncentracijo in spominom, pogosto imenovane 'možganska megla') in motnje razpoloženja, kot je depresija.

Po drugi strani pa je za fibromialgijo značilna predvsem razširjena mišično-skeletna bolečina oziroma prekomerna občutljivost na dotik, ki traja vsaj 3 mesece, pogosto skupaj z vztrajajočo utrujenostjo in motnjami spanja. Navedene simptome pogosto spremljajo kognitivne težave, glavoboli in mravljinčenje v okončinah. Pri obeh boleznih izčrpavajoči simptomi vplivajo na človekovo kakovost življenja in njegovo vsakodnevno delovanje.

diagnoza, kronična utrujenost, fibromialgija
Diagnosticiranje kronične utrujenosti in fibromialgije je lahko težavno zaradi prekrivanja simptomov z drugimi zdravstvenimi stanji. (Vir: Shutterstock)

Težavna pot do diagnoze

Čeprav natančnih vzrokov teh stanj ne razumemo popolnoma, obstaja več teorij, ki poskušajo pojasniti njihov izvor. 

V primeru sindroma kronične utrujenosti domnevamo, da gre za zapleteno medsebojno vplivanje dejavnikov, vključno z virusnimi ali bakterijskimi okužbami, imunsko disfunkcijo, hormonskim neravnovesjem in psihološkimi dražljaji. 

Podobno velja za fibromialgijo, ki je najverjetneje posledica kombinacije genetskih predispozicij, fizične ali čustvene travme ter motenj spanja in razpoloženja. Ti dejavniki pa v nekaterih primerih privedejo do prekomerne zaznave bolečine v osrednjem živčnem sistemu.  

Obe bolezni lahko obstajata sočasno in nekaterim posameznikom sta lahko diagnosticirana tako sindrom kronične utrujenosti kot fibromialgija. Diagnosticiranje teh dveh bolezni je lahko težavno zaradi prekrivanja simptomov z drugimi zdravstvenimi stanji. Zdravniki se pri postavitvi diagnoze običajno zanašajo na temeljito anamnezo, fizični pregled in izključitev drugih možnih vzrokov za utrujenost in bolečino. Ni posebnih laboratorijskih testov ali preiskav, ki bi lahko dokončno diagnosticirali ta stanja, v pomoč pa so lahko uveljavljena diagnostična merila za obe bolezni.

bolnik, depresija, bolezen
Skepticizem bližnjih, ki ne poznajo bolezni, še poslabša čustveno breme, s katerim se soočajo bolniki. (Vir: Shutterstock)

Bolnikom mnogi ne verjamejo, da bolezen sploh imajo

Zapletena narava sindroma kronične utrujenosti in fibromialgije ter neznačilni oziroma težko oprijemljivi simptomi lahko pri ljudeh, ki teh bolezni ne poznajo, pogosto vzbudijo skepticizem ali nezaupanje, kar še poslabša čustveno breme, s katerim se soočajo bolniki. 

Kronična utrujenost se kot simptom lahko kaže v različnih kroničnih boleznih, kot so sladkorna bolezen tipa 2, hipotiroidizem, kronična vnetna črevesna bolezen in motnje v delovanju nadledvične žleze. Zato je natančen zdravniški pregled ključnega pomena za odkrivanje vzrokov, ki prispevajo k utrujenosti. Zdravljenje osnovne bolezni lahko pripomore k izboljšanju simptomov utrujenosti.

gibanje, hoja, sprehod, glasba
Nekateri bolniki poročajo o izboljšanju simptomov, ko sprejmejo bolj zdrav način življenja. (Vir: Shutterstock)

Za izboljšanje stanja je potreben multidisciplinarni pristop 

Pristopi k zdravljenju sindroma kronične utrujenosti in fibromialgije so namenjeni ublažitvi simptomov in izboljšanju splošnega počutja. Pogosto se zdravniki odločijo za multidisciplinarni pristop, ki vključuje kombinacijo sprememb življenjskega sloga, zdravil in različnih terapevtskih posegov. Spremembe življenjskega sloga, kot so redna vadba, tehnike obvladovanja stresa in higiena spanja, igrajo zelo pomembno vlogo pri obvladovanju simptomov in splošnem izboljšanju kakovosti življenja. Nekateri bolniki poročajo o izboljšanju simptomov, ko sprejmejo bolj zdrav način življenja, vključno z zmanjšanjem vnosa ogljikovih hidratov in povečanjem dnevnega vnosa sveže zelenjave in sadja.

Zdravila, kot so sredstva za lajšanje bolečin in antidepresivi, se običajno predpisuje za obvladovanje simptomov, povezanih z obema stanjema. Poleg tega lahko tudi kognitivno-vedenjska terapija in stopenjska vadbena terapija pomagata pri soočanju s psihičnimi in fizičnimi izzivi, ki so povezani s sindromom kronične utrujenosti in fibromialgijo.

Čeprav zdravila za sindrom kronične utrujenosti in fibromialgijo ni, lahko multidisciplinarni pristop, ki vključuje zdravila, fizioterapijo, kognitivno-vedenjsko terapijo in nekatere druge oblike zdravljenja, zagotovi olajšanje in izboljša kakovost življenja. Poleg tega bolnikom pri soočanju s čustvenimi in psihološkimi izzivi, ki so povezani s temi stanji, pomagajo tudi podporne skupine in svetovanje.

Barsos, medicinski center, strokovno pregledal Rok Ješe, dr. med., spec. revmatologije

Čim prej k zdravniku!

Ali imate zgoraj opisane težave oziroma sumite, da bolehate za sindromom kronične utrujenosti ali fibromialgijo? Nikar ne odlašajte in hitro obiščite zdravnika! Z zavarovanjem Zdravstvena polica do obiska specialista, ko ga potrebujete. Do specialistične obravnave že v nekaj dneh.

Nazaj na Nasveti