Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Kaj morate vedeti o uporabi statinov

Že dolgo časa jemljete zdravila za zmanjševanje holesterola v krvi, tako imenovane statine? Vam je specialist ali osebni zdravnik statin predpisal pred kratkim? Preverite ali poznate vse osnovne informacije o tej pogosto uporabljani skupini zdravil.

Zakaj moram jemati to zdravilo?

Statine morajo jemati vsi pacienti, ki imajo povišane vrednosti maščob (lipidov) v krvi. Statini znižujejo eno izmed maščob in sicer holesterol. Bolj kot celokupna vsebnost holesterola je pomemben t.i. slabi holesterol ali LDL-holesterol). Preveč maščob v krvi postopoma maši žile kar pomeni vedno večje tveganje za srčno žilne dogodke npr. infarkt.

Druga pomembna skupina bolnikov, ki morajo jemati statine so vsi, ki so srčno-žilni dogodek (npr. infarkt) že utrpeli. Za slednje veljajo tudi strožji kriteriji, koliko holesterola smejo imeti v krvi. Zelo pomembno je, da zdravila jemljemo redno, saj le na ta način dosežemo ciljne vrednosti maščob v krvi in zmanjšamo tveganje za ponovni infarkt.

Količina maščob v krvi je zelo pomembna tudi za diabetike in paciente z ledvično boleznijo. Pri slednjih ne gre samo za zmanjševanje maščob, ampak obstajajo tudi podatki, da statini upočasnjujejo napredovanje same bolezni. Zato pri odgovoru na zgoraj zastavljeno vprašanje ne smemo imeti v mislih zgolj laboratorijskih izvidov.

Kako moram jemati to zdravilo?

Statini je najbolje jemati zvečer, saj večino maščob v telesu nastane ponoči.

Kakšni so stranski učinki?

Najpomembnejši stranski učinek na katerega je potrebno biti pozoren je bolečina v mišicah. Bolečina je lahko prehodnega značaja, v kolikor ne mine v roku 14 dni se je potrebno vrniti k zdravniku, da vam predpiše drugo zdravilo ali zniža odmerek. Pri spremembi terapije je pomembno vedeti, da bo drugo zdravilo prav tako statin, vendar se ponavadi s takšno zamenjavo uspešno izognemo stranskim učinkom.

V kolikor težave niso tako hude da bi zahtevale prekinitev ali spremembo terapije, jih je mogoče omiliti z dodatkom koencima Q 10. Priporočen dnevni odmerek je 100mg. Pravzaprav bi vsakemu bolniku na terapiji s statinom koristil dodatek le-tega, saj tovrstna zdravila znižujejo nivo telesu lastnega koencima Q 10, ki je pomemben pri preskrbi celic z energijo.

Ali obstajajo interakcije z drugimi zdravili?

Pri določenih statinih je možnost za interakcije praktično nična, pri drugih pa je potrebno biti pozoren na določeno hkratno terapijo. Največje tveganje za interakcije imajo bolniki, ki se zdravijo zaradi sistemskih glivičnih okužb in ki prejemajo določen tip antibiotika. Za podrobnejše informacije se je potrebno obrniti na zdravnika ali še bolje farmacevta. Nikakor pa ni smiselno prenehati terapije na svojo pest.       

Avtorica: Maša Gulin, mag.farm.

Nazaj na Nasveti