Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Ali je čiščenje jeter res koristno?

Doc. dr. Rado Janša, dr. med., specialist interne medicine in gastroenterologije Doc. dr. Rado Janša, dr. med., specialist interne medicine in gastroenterologije

Vedno več ljudi se zaveda pomena zdravja. Želijo živeti zdravo in izboljšati svoje počutje, pri tem pa pogosto posežejo tudi po izdelkih, ki naj bi pri tem pomagali. Z doc. dr. Radom Janšo, dr. med., iz Medicinskega centra Barsos smo se pogovarjali o čiščenju jeter.

jetra, organ, čiščenje
Jetra so največji notranji organ, pa tudi največja žleza v telesu. (Vir: Shutterstock)

Največji notranji organ 

Jetra so največji notranji organ in zaradi številnih funkcij hkrati tudi največja žleza v telesu. Ležijo tik pod trebušno prepono, v desnem zgornjem kotu trebušne votline, pod desnim rebrnim lokom. Zgrajena so iz dveh režnjev, v njih pa nastaja tudi žolč. Ta se nabira v žolčniku, ob prehodu hrane v dvanajstnik pa se sprosti in s tem pomaga pri prebavi. Jetra imajo izjemno lastnost, saj so edini človeški organ s sposobnostjo samoregeneracije, kar pomeni, da se lahko obnovijo sama. 

Dve glavni krvni žili v telesu jetra oskrbujeta – jetrna arterija vanje prinaša svežo kri, obogateno s kisikom, vena porta pa kri, obogateno s hranili, prinaša iz črevesja in vranice. V jetrih se krvni sladkor ali glukoza pretvarja v glikogen in obratno, shranjuje se železo za tvorbo rdečih krvničk, nastajajo aminokisline, faktorji za strjevanje krvi, holesterol in odpadni produkti prebave. Pri razgrajevanju snovi, ki jih naše telo ne potrebuje, nastanejo viški posameznih snovi.

Kako prepoznati nedelovanje jeter

Lahko se zgodi, da pride do preobremenjenosti ali slabšega delovanja jeter. Simptomi so lahko otekanje nog, gležnjev, okončin, bolečina in otekanje trebuha, utrujenost, glavobol, šibkost, sprememba barve blata in urina, izguba apetita, slabost in bruhanje. Okvara jeter se lahko kaže tudi kot zlatenica ali porumenelost kože in oči. Bolezen jeter lahko povzročijo virusne okužbe, čezmerno uživanje alkohola, starost in prekomerna telesna teža. Včasih pa je težava lahko gensko pogojena, na primer prekomerno odlaganje železa v jetrih (hemokromatoza). Če se poškodb jeter ne zdravi, so lahko usodne. 

jetra, organ, odpadne snovi
Skupaj z limfnim sistemom, ledvicami, kožo in pljuči jetra nadzirajo odstranjevanje »odpadkov« v telesu. (Vir: Shutterstock)

Razstrupljanje jeter – da ali ne?

Limfni sistem, ledvice, koža, pljuča in jetra so sistemi, ki nadzirajo odstranjevanje »odpadkov« v našem telesu – tako toksinov in kovin kot tudi kofeina, alkohola, zdravil in posledic onesnaženja. Če smo onesnaževalcem nenehno izpostavljeni preko prehrane, vode, kozmetičnih izdelkov in oblačil, lahko prej omenjeni sistemi postanejo preobremenjeni. Vendar različni dodatki ne bodo izboljšali njihovega stanja in funkcije.

Ljudje pogosto mislijo, da bo proces čiščenja jeter pomagal odstraniti toksine, ko na primer jedo nezdravo hrano ali spijejo preveč alkohola. Nekateri celo verjamejo, da bodo jetra po razstrupljanju delovala bolje in bolj optimalno kot prej. Vendar nobeni napitki, praški in čaji ne bodo pomagali pri resnih težavah, kot so bolezni jeter. Prehranski dodatki in programi za razstrupljanje poškodbe jeter ne bodo odpravili. Nasprotno, ob napačnem jemanju so lahko celo nevarni. Za namen zdravljenja bolezni jeter obstajajo namenska zdravila, ki jih lahko glede na bolezensko stanje predpiše samo zdravnik.

Prehranska dopolnila za čiščenje jeter lahko celo ogrozijo zdravje

Nekatere študije so pokazale, da zaradi zeliščnih in prehranskih dopolnil naraščajo celo poškodbe jeter. Ob neregulirani ali prekomerni uporabi lahko na primer izvleček zelenega čaja povzroči poškodbe jeter, podobne tistim, ki jih povzroči hepatitis. Klistiranje debelega črevesa s kavo kot razstrupljevalna kura lahko povzroči številne okužbe, na dolgi rok pa celo težave z elektroliti, ki so lahko smrtonosne. Pri nekaterih postopkih čiščenja jeter se uporabljajo različni napitki, ki lahko celo škodijo. Ljudje, ki imajo težave z ledvicami, lahko bolezen še poslabšajo, če se lotijo čiščenja z veliko količino sokov.

Posebej pomembno je, da za zadosten vnos hranil poskrbite v ranljivejših obdobjih. Posebej previdni moramo biti v mladostništvu, ko se tkiva šele gradijo, pri ženskah med nosečnostjo in v obdobju menopavze ter pri starejših ljudeh, ko je regeneracija že slabša.

jetra, čiščenje, prehranska dopolnila
Nekatera zeliščna in prehranska dopolnila za čiščenje jeter lahko povzročijo celo poškodbe jeter. (Vir: Shutterstock)

Sladkorni bolniki, pozor 

Na vse omenjene pripravke naj bodo še posebej pozorni sladkorni bolniki. Ti se morajo nujno posvetovati s svojim zdravnikom, preden začnejo z dieto, ki ni del običajnega načina prehranjevanja. Nekateri se za razstrupljanje postijo, kar lahko privede do šibkosti, omedlevice, glavobola ali celo dehidracije. Poškodbo jeter, ki jo je povzročil hepatitis B ali C, lahko postenje še dodatno poslabša. 

Če se razstrupljevanjem in tretmajem res ne morete upreti, se predhodno posvetujte z zdravnikom. Ta vam bo najlažje svetoval, kaj bo za vaše telo res dobro in s čim lahko naredite več škode kot koristi.

Kako lahko poskrbim za zdrava jetra

Kot omenjeno, so jetra edini organ v telesu, ki se lahko obnavlja sam. Za dobro delovanje jeter lahko poskrbimo tako, kot skrbimo za dobro delovanje celotnega telesa. Čudežni praški ne obstajajo, lahko pa vam zaupam recept: zdrava prehrana in zadostna količina gibanja. Za jetra in tudi vse druge pomembne organe boste najbolje poskrbeli z zdravim življenjskim slogom. Uživajte polnovredno hrano z zdravimi maščobami, proteini, oreščki ter sadjem in zelenjavo. Prekinite ali zmanjšajte zaužitje alkohola in tobačnih izdelkov. Poskrbite za zadostno količino aktivnosti, seveda glede na telesne sposobnosti. S tem boste poskrbeli za bolj zdravo telo in posledično tudi boljše počutje z manj utrujenosti.

jetra, zdravje, gibanje
Najboljši recept za zdrava jetra sta zdrava prehrana in zadostna količina gibanja. (Vir: Shutterstock)

doc. dr. Rado Janša, dr. med., iz Medicinskega centra Barsos

Ukrepajte, dokler je še čas

Ali sumite na težave z jetri? Nikar ne odlašajte in hitro obiščite zdravnika! Z zavarovanjem Zdravstvena polica do obiska specialista, ko ga potrebujete. Do specialistične obravnave že v nekaj dneh.

Nazaj na Nasveti