Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

3 SLOVENSKE 'ON-A-BUDGET' VIKEND DESTINACIJE

V vsakdanu hitrega življenja potrebujemo oddih – pa čeprav je ta zgolj čez vikend. Ker pa naši žepi (zaenkrat) še niso polni, obisk Portoroža ali Bleda vsak vikend pač ni na sporedu. V spodnjem članku smo ti zato pripravili nekaj primerov malo manj znanih, a še zmeraj spektakularnih vikend destinacij v Sloveniji, ki te ne bodo preveč udarile po žepu, hkrati pa so zelo instagramabilne. Katero boš najprej obiskal/-a? 

KRAS 

Pokrajina podzemnih svetov se lahko pohvali s številnimi lepimi izleti. Sprehod po čudoviti okolici Predjamskega gradu, Rakovega Škocjana ali Cerkniškega jezera te ne bo stal popolnoma nič, razgledi pa so za čisto desetko!  

Po sprehodu se okrepčaj z eno od kraških specialitet – navdušili te bodo kraški teran, domača jota, frtalja, mineštra in jedi iz divjačinskega mesa.  

Kras je super, če si ljubitelj/-ica aktivnih počitnic, saj te tam vabi ogromno pohodniških in kolesarskih poti, uživaš pa lahko tudi v jahanju ali celo igraš golf. Ne smemo pa pozabiti niti na obisk svetovno znane Postojnske jame. Za vstopnino v Postojnsko jamo boš sicer odštel/-a kar nekaj denarja – njene cenejše alternative so prav tako zanimiv Predjamski grad, Škocjanske jame, ki so na seznamu UNESCA, in regijski park Rakov Škocjan. 

Cerkniško jezero, izlet, Slovenija
Sprehod po čudoviti okolici Cerkniškega jezera te ne bo stal popolnoma nič. (Vir: Shutterstock)

ANKARAN 

To obmorsko mesto z enim od največjih avtokampov v Sloveniji se stika s Krajinskim parkom Debeli rtič. Ankaran lahko raziskuješ na potepu med oljčnimi nasadi, vinogradi ali ob morju, kjer vedno diši po borovcih.  

Ob morski obali si privošči okusne morske sadeže s kozarcem malvazije ali pa slastne ankaranske škampe na buzaro, ki so pravi posladek za gurmanske brbončice. 

Beblerjeva pohodniška pot je kot nalašč za tiste, ki ne marajo poležavanja, če pa imaš raje morske aktivnosti, se lahko lotiš potapljanja na Debelem rtiču ali pa se pomeriš v odbojki na mivki na Sv. Katarini. Čeprav je Ankaran majhen, ima vrsto urejenih in divjih plaž – vse pa povezuje brezplačen poletni avtobus. 

morje, Ankaran, pokopališče školjk
Razišči pokopališče školjk, kjer se nahaja kar 234 vrst vseh polžev Tržaškega zaliva. (Vir: Shutterstock)

KOZJANSKI PARK 

Vzhodna Slovenija je obiskana manj kot drugi predeli naše male državice. Kozjanski regijski park je eno najstarejših zavarovanih območij v Sloveniji, najbolj znan pa je po gradu Podsreda, ki velja za 'najbolj grajskega izmed slovenskih gradov'. Ta predel Slovenije je malce bolj umirjen, zato je izvrstna destinacija za romantične vikende v dvoje. 

Obiščeš lahko sotesko Bistrice, ki je dom črne štorklje, Lurško jamo, znano po izviru pitne vode, ki ji domačini pripisujejo zdravilno moč, ali pa morda romantične drevesne očake (ogromno dreves je starejših od 250 let) in t. i. Pot štirih slapov. 

Po sprehodu skozi čudovite slovenske gozdove in soteske ni nič boljšega od kozjanske specialitete – korejevca – fižolova juha z rumenim in rdečim korenjem, preprostega slivovega močnika s kozjanskimi krapi ali pa zafrknjače, ki je s skuto nadevana pogača.

grad, Podsreda, Slovenija
Grad Podsreda velja za najbolj grajskega izmed slovenskih gradov. (Vir: Shutterstock)

ŠKOFJA LOKA 

Čudovito Škofjeloško območje v sebi skriva neprecenljivo vodno bogastvo, ki privre na dan v obliki slapov, kot so Sovpat, Slatuški slapovi, slap Skočnik in Lomski slap. V vročih poletnih dneh se lahko osvežiš v enem izmed mnogih naravnih kopališč, kot sta Puštal in Pustotnik ob Poljanski Sori – če se raje kopaš v toplejši vodi, pa obišči bazen Kopačnica, katerega napaja izvir tople vode s temperaturo več kot 23 stopinj Celzija. Če si ljubitelj/ica ribolova, moraš nujno obiskati eno izmed treh ribolovnih rek, ki se skupaj raztezajo čez 84 kilometrov dolgo območje. 

Skrite kotičke Škofjeloškega območja lahko odkrivaš peš, na voljo pa imaš tudi električno kolo. Gibanje po neokrnjeni naravi te bo napolnilo s pozitivno energijo, če si umetniška duša, pa v mestnem jedru poišči ustvarjalni navdih za svojo naslednjo kreativno mojstrovino. Glavne znamenitosti Škofje Loke si oglej na interaktivni Romualdovi poti; najbolj dragocena znamenitost – Škofjeloški pasijon pa je celo vpisan na UNESCO-v seznam. 

Za kulinarično doživetje se odpravi na Pot poljanskih dobrot – v zloženki Pot poljanskih dobrot imaš še nekaj dodatnih idej za preživljanje časa v Poljanski dolini. Ustavi se na eni izmed lokalnih kmetij in si privošči loško smojko iz sveže zelenjave ter ajdovo kašo z zajčjim ragujem ali pa se posladkaj s skutinimi žličniki z rjavim maslom, z orehi in s sirom. 

Škofja Loka, Kapucinski most
Kapucinski most čez Selško Soro je najstarejši ohranjen most na Slovenskem. (Vir: Shutterstock)

PTUJ 

Najstarejše slovensko mesto, z vinorodnimi griči in pravljično reko Dravo, vabi. Nad mestom se bohoti grad, v mestu pa v času pusta kraljujejo slavni kurenti. Orfejev spomenik spominja na rimske čase, ko so za mesto Ptuj uporabljali starorimsko ime – Poetovia. Starodavni pridih mesta boš najbolje začutil/a, če se v središču mesta ustaviš na kavici ali na kozarcu vina iz ene najstarejših vinskih kleti. Najstarejša vinska klet v Sloveniji že 700 let hrani najboljša vina iz Haloz in Slovenskih goric. 

Mesto poezije in vina je za tiste romantične duše, ki se najdejo v sonetih starih pesnikov; odpravi se po poteh hedonističnih Rimljanov ter svetišč boga Mitre, v karnevalskih časih obišči Kurentovanje, zagotovo pa ne zamudi festivala sodobne umetnosti Art Stays, kjer si lahko v starem mestnem jedru ogledaš slikovite grafite. 

Zvečer se posladkaj s haloško gibanico, ki je tradicionalna sladka pogača iz kvašenega testa in skute – najboljša je takoj po peki in se odlično ujema z vrhunskimi ptujskimi belimi vini. Na Kurentovanju si privošči slavno ptujsko kurentovo juho ali pustne krofe, za tiste z delikatnimi brbončicami pa priporočamo slastne krhke pustne flancate. 

Ptuj, kurentovanje, slovenska tradicija
Kurentovanje je ena najbolj znanih slovenskih tradicij. (Vir: Shutterstock)

NASVETI ZA 'ŠPARANJE' NA POČITNICAH 

Ker brezplačne počitnice pač ne obstajajo, smo ti pripravili še nekaj nasvetov, kako 'prišparati' nekaj plače. 

  1. Nastanitev poišči v manj znani oziroma manj oblegani občini. Na primer, če se odpravljaš na Kras, izberi Kostanjevico na Krasu ali katero izmed okoliških vasi. 
  2. Pazi na akcije! V času praznikov lahko najdeš nastanitve & počitniške aktivnosti po znižani ceni. Manj boš porabil/-a tudi, če boš počitnikoval/-a izven sezone ali pa če boš sodeloval/-a v nagradnih igrah. 
  3. Počitnice preživi v apartmaju ali stanovanju. S tem manj zapraviš za hrano, saj si lahko kuhaš sam/-a. Pa dober tek!