Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Antibiotiki ne zdravijo prehlada

Začenja se sezona prehladov. Običajno se pojavijo ob prvem nekoliko bolj mrzlem vremenu in nas spremljajo čez zimske mesece. Pri obisku zdravnika pa je zelo priporočljivo, da s preiskavami ugotovi, za kakšen tip povzročitelja prehlada gre. Največkrat so za prehlade namreč odgovorni virusi. Proti virusom pa antibiotiki ne pomagajo. Zdravniki se večkrat odločijo za zdravljenje z antibiotikom, ko ne morejo na osnovi hitrega pregleda ugotoviti, ali gre za bakterijsko ali virusno okužbo. Posledice prekomernega in nepravilnega jemanja antibiotika pa je vedno večje število bakterijskih vrst, ki so z leti postale odporne proti antibiotikom. Prav tako pa se moramo zavedati, da antibiotiki niso popolnoma neškodljivi in da izražajo manjše ali večje neželene učinke na organizem.

V zadnjih nekaj letih zato poskušamo strokovnjaki za zdravila uveljavljati nove smernice pri zdravljenjih nekaterih prehladov in vnetij grla. Predlog je, da zdravnik sicer predpiše antibiotik, a bolniku svetuje, da počaka z jemanjem antibiotika tri dni. V kolikor se stanje začne izboljševati brez antibiotika, naj ga bolnik sploh ne začne jemati. Na ta način bomo največ naredili za racionalno rabo antibiotikov in obenem ne dodatno obremenjevali našega organizma.

Avtor: Prof.dr. Borut Štrukelj

Nazaj na Nasveti