Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Kako izbrati pravo smučarsko opremo

Špela Pretnar, slovenska alpska smučarka Špela Pretnar, slovenska alpska smučarka

Slovenci smo narod, ki si zelo nerad izposoja kakršno koli opremo, čeprav je ta za vse, ki na smučanju preživijo le kak teden letno, smiselna. Če se opremo odločite kupiti, pa je izbiri smiselno nameniti nekaj pozornosti, da ne boste denarja zapravljali po nepotrebnem. Poglejmo, kako izbrati primerno smučarsko opremo za otroke in odrasle. 

smučarska oprema, odrasli, otroci, nakup, izposoja
Ko izbiramo opremo, je pomembno, da dobro ocenimo svoje smučarsko znanje (vir: Shutterstock)

Smuči za otroke kupite na smučarskih sejmih

Pri otroški opremi največkrat opažam nepravilne dolžine smuči. Popolnoma nesmiselno je otroku že na začetku kupovati opremo za več let. Najbolj smiselno je kupiti opremo na smučarskih sejmih, saj je ta malo rabljena in cenovno ugodna. Najmlajši otroci naj imajo krajše smuči. Sama sem svojega sina na smuči postavila pri treh letih, smuči pa je imel dolge 70 centimetrov. Na njih je smučal prvo zimo, naslednje leto pa je dobil daljše. Če so otroku smuči predolge, jih ne bo mogel voditi in se mu bo lahko smučanje že na začetku uprlo. Če ima kasneje, ko že nekoliko obvlada smuko, prekratke smuči, pa se zelo hitro pripeti, da mu je zadnji del prekratek in ne bo imel ravnotežja. Skratka, če povzamem, naj bodo smuči za malčke krajše od njegove višine, kasneje pa naj bodo smuči za povprečnega smučarja nekako toliko dolge, kot je sam.

Pazljivo pri izbiri smučarskih čevljev za otroke

Pri smučarskih čevljih res pazimo, da niso premajhni. Nič ni narobe, če so kakšno številko preveliki, nikakor pa ne smejo biti previsoki. Pri otroških smučarskih čevljih je v prehodnem času pomembno, da kupimo tiste, ki imajo na zgornjem delu le eno zaponko, šele kasneje so primerni tisti z dvema, saj so ti precej višji.

smučarski čevlji, smučarska oprema
Če se v smučarskih čevljih že v trgovini ne počutimo dobro, bo na smučišču le še slabše (vir: Shutterstock)

Prvo leto naj otroci smučajo brez palic

Smučarske palice naj bodo visoke toliko, da imamo pri skrčenemu komolcu, če primemo palico, ki sega do tal, v pregibu pravi kot. Mlajši otroci oziroma začetniki naj prvo leto smučajo brez palic, saj je to zanje prej ovira kot pomoč. Tudi sicer priporočam, da smučarji začetniki naredijo nekaj voženj brez palic.

Obleka in rokavice za toploto, čelada za varnost otrok

Nikakor ne smemo zanemariti smučarske obleke. Če začnemo pri rokavicah, nikakor niso primerne volnene rokavice. Najtoplejše so usnjene, lahko so tudi iz goreteksa. Obleka naj bo iz kakovostnih materialov, saj otroci na snegu tudi veliko presedijo ali se po njem valjajo, da niso takoj mokri. Pozorni bodimo pri izbiri čelade. Ta naj ne bo pretesna ali prevelika, saj nima dobrega učinka, če »pleše« po glavi. Zelo priporočljivo je kupiti tako čelado, ki jo lahko dodatno reguliramo z gumbom na zadnjem delu.

Premislite, ali res potrebujete profesionalno opremo

Tudi odrasli imamo včasih napačno opremo. Do sebe moramo biti toliko pošteni, da najprej ocenimo svoje znanje smučanja. Napaka, ki jo opažam pri dobrih smučarjih, je ta, da si marsikdo želi profesionalno opremo. Na njej niti jaz, ki sem bila včasih odlična smučarka, ne bi mogla več dobro izpeljati zavoja. Za takšno opremo potrebuješ tudi določeno hitrost, ki je na turističnih progah z veliko smučarji ne moreš doseči.

Smuči prilagodite svojemu znanju smučanja

Smuči naj bodo prej mehkejše kot trše, radij absolutno prilagodimo znanju. Karving smuči so lažje vodljive, prevelik stranski lok pa je lahko usoden za poškodbo. Smučka je namreč bolj agresivna in zahteva precej znanja. Dolžina smuči naj bo kakšen centimeter daljša od naše dejanske velikosti.

nakup smuči, izposoja smuči, smučarska oprema
Prednost izposoje smuči je zagotovo ta, da so smuči vedno dobro pripravljene, imajo ostre robnike in nam tako omogočajo boljše smučanje (vir: Shutterstock)

Za čevlje raje odštejte kak evro več

Smučarski čevlji naj se prilegajo nogi. Izbira je velika, na počutje v čevljih bodimo pozorni že pri njihovem pomerjanju. Če nas kje žulijo ali se ne počutimo dobro že v trgovini, moramo vedeti, da bo to še veliko hujše, ko bomo nekje na mrazu, saj je plastika na mrazu precej trša. Če ima kdo zelo specifično obliko stopal, obstajajo trgovine, kjer smučarski čevelj prilagodijo izključno vaši nogi. Zame je smučarski čevelj najpomembnejši kos opreme, pri katerem je bolje odšteti kakšen evro več. Priporočam tudi, da si smučarske zaponke vsako vožnjo zapnemo tako tesno, da stopalo nima v smučarskem čevlju skoraj nič prostora. Zaponke si na koncu vožnje odpnemo in jih ponovno zapnemo, ko pridemo na vrh smučišča.

Zaščitna oprema? Seveda!

Nikakor po smučišču ne bi vijugala brez smučarske čelade, čeprav za odrasle ni zakonsko predpisana. Padec ali trk z drugo osebo je brez zaščitne opreme lahko usoden. Zadnja leta je tudi pri rekreativnih smučarjih zelo popularna in smiselna zaščita za hrbet. V smučarskem žargonu se plastični opori, ki je oblikovana po hrbtenici, reče želva, ki zaščiti hrbtenico pri nerodnih padcih.

Preden se spustite po smučišču, se dobro ogrejte

Še nekaj bi opozorila, pred vstopom na smučišče se razgibajte in ogrejte. Nekaj razteznih vaj vam bo zelo koristilo. Telo bo bolj gibljivo in si boste lahko privoščili bolj drzne nagibe telesa, ob morebitnem padcu pa boste tudi lahko preprečili marsikatero poškodbo.


Špela Pretnar, slovenska alpska smučarka

Nazaj na Nasveti