Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Tvoja prva plača: pogajanje 101

8 nasvetov, ki jih moraš upoštevati pred pogajanjem za prvo plačo  

Ti je končno uspelo uloviti svojo prvo zaposlitev? Iskrene čestitke! Pred vstopom v čudoviti svet plačanega dopusta, prevoza, malice, bolniške odsotnosti in mnogih podobnih prednosti, ki ti jih prinaša redna služba, pa mlade čaka tudi veliko manj prijeten opravek, ki ga lahko strnemo v tri grozeče besede: pogajanje za plačo.  

Ja, pogajanje za prvo plačo je zagotovo neprijetno in pogosto precej zapleteno. Dejstvo je, da se le malokdo želi pogovarjati o denarju z osebo, ki jo je komaj spoznal. A od plače je navsezadnje odvisen dobršen del prihodnosti mladega novozaposlenega. Poleg tega marsikoga pred pogovorom o višji denarni ponudbi zadržuje tudi strah pred tem, da bo ogrozil dano priložnost. Ti strahovi so popolnoma upravičeni, saj ima napačen pristop do pogajanj lahko nasprotni učinek. A brez skrbi: z nekaj praktičnimi nasveti je lahko tudi ta trnova pot lažja.  

Beri dalje in preveri, kako se pogajati za plačo – in to učinkovito!

služba, študent, delo
Pogajanje za prvo plačo je lahko pogosto precej zapleteno. (Vir: Shutterstock)

1. Informiraj se  

V pogajanja za plačo moraš vstopiti čim bolj informiran/-a. Informacije so lahko tvoj največji zaveznik, saj ti lahko pomagajo določiti končno vsoto, za katero se lahko pogajaš, ne da bi tvoj bodoči delodajalec mislil, da si priletel/-a z lune. Vendar – kako jih lahko pridobiš?  

Poskusi najprej s pridobivanjem tistih informacij, ki so javno znane. Prebrskaj po člankih, forumih in ostalih spletnih zakladih za čim več podatkov o plačilu v tvoji stroki. Potem se pozanimaj pri svojih prijateljih, družini in kolegih, ki so že zaposleni. Glede na njihovo plačilo lahko dobiš boljši občutek o tem, koliko lahko zaslužiš in kakšne so vsote, ki so jih delodajalci pripravljeni plačati, ko nekoga zaposlijo prvič. Na to se sicer ne zanašaj preveč, saj se lahko plačilo v različnih panogah res razlikuje.

Se počutiš drzno? Kontaktiraj kar svoje bodoče sodelavce. Te lahko najdeš prek LinkedIna ali spletne strani svojega bodočega podjetja. Piši jim in jih pogumno povprašaj – sprva se morda raje izogni neposrednim vprašanjem o plači, brez skrbi pa se lahko pozanimaš o razmerah v podjetju, kamor si namenjen/-a. Kdo ve, morda pa ti na ta način uspe splesti že prve prijateljske vezi. 

2. Upoštevaj svoje omejitve 

Zavedaj se, da ni vedno primerno zahtevati višje plače ali ostalih ugodnosti. To predvsem velja za službo v javni upravi, kjer so plače vnaprej določene – tam prostora za pogajanja preprosto ni. Enako velja za ugodnosti ali plačila, za katera ni podlage. Če na primer prosiš za delo na domu zaradi velike razdalje med delovnim okoljem in domom, je to seveda razumljivo. Če si želiš višjo plačo zato, ker že imaš nekaj izkušenj – pa čeprav študentskih, je logično tudi to. Zagotovo pa ni primerno prositi za nekaj samo zato, ker se ti zdi, da lahko oziroma ti pripada. To morda vodi celo v umik prvotne ponudbe, česar pa si zagotovo ne želiš. Ob prošnji za višjo plačo ali boljšo ponudbo torej vedno ...  

služba, pogajanje, delo
Ko razmišljaš o tem, da bi se pogajal/-a za plačo, ne pozabi upoštevati tudi svojih omejitev. (vir: Shutterstock)

3. ... navedi primeren (in resničen) razlog za dvig plače 

Ko dobiš ponudbo in ugotoviš, za koliko višjo plačo bi se pogajal/-a, ne nastopi agresivno. Kot rečeno, bodoči delodajalec ti zagotovo ne bo povišal plače samo zato, ker meniš, da si jo zaslužiš. 

Tvoje možnosti za uspeh so lahko precej višje, če razložiš, zakaj meniš, da si zaslužiš več. Pri tem poudari svoje prednosti in izkušnje – pa čeprav prek študentskega servisa.  
 
Razloži, kako boš pripomogel/-la podjetju in kako tvoje osebnostne lastnosti sovpadajo z njihovo kulturo. Zapiši si konkretne primere svojih znanj in sposobnosti, ki bodo podjetju koristila. Pri tem seveda ne pozabi niti na svojo izobrazbo, različne certifikate, opravljene tečaje in tako dalje – vse to lahko pripomore k bolj samozavestnemu in utemeljenemu pristopu k pogajanjem.

4. Upoštevaj tudi ostale ugodnosti 

Mogoče ti podjetje ne bo prišlo nasproti z dvigom plačila, a to še ne pomeni, da ti ne bodo omogočili drugih ugodnosti. Dodatni dnevi dopusta, prilagodljiv delovni čas, delo na domu, odlična oprema, možnosti kariernega razvoja, napredka in tako dalje – vse to podjetja pogosto veliko lažje ponudijo oziroma omogočijo novozaposlenemu. Svetujemo ti, da vse zahteve predložiš naenkrat, ne pa v zaporedju. To pomeni, da ne čakaš na to, da ti ugodijo glede prve zahteve, in šele nato poveš drugo – to je za tvojega kadrovskega svetovalca lahko zelo neprijetno. 
 
Razmisli torej, kaj ti je pomembno v življenju. Nato sprejmi odločitev o tem, kaj boš zahteval/-a oziroma kaj potrebuješ, da se ti bo konkretna ponudba zdela bolj privlačna.

služba, ugodnosti, dopust
Visoka plača ni vse – delodajalec ti lahko namesto tega ponudi tudi številne preostale ugodnosti, kot so dodatni dnevi dopusta, delo od doma in tako dalje.

5. Zavedaj se, kdaj je treba odnehati 

Razumen delodajalec ne bo umaknil svoje ponudbe samo zaradi tvoje želje po pogajanju. A če se bo slednje vleklo dolgo časa, bo to postalo precej neprijetno za obe strani.  

Če torej opaziš, da se pogajanja vlečejo že več tednov in da ne dobiš oprijemljive povratne informacije, premisli o nadaljnjih korakih. Premisli, ali so ti ponujena plača in ugodnosti dovolj, ali pa ponudbo spoštljivo zavrni in išči priložnosti drugje.  

6. Imej vse na papirju 

Si sledil/-a tem nasvetom in ti je uspelo dobiti ugodnosti ter zasluženo plačilo? Super! Vendar ne pozabi – samo ustni dogovor ni dovolj. Vse, kar sta se s kadrovnikom oziroma tistim, ki rešuje tvojo prijavo, dogovorila, naj bo zapisano tudi v tvoji pogodbi o zaposlitvi.  

S tem nimamo v mislih le dogovorjene plače, temveč tudi morebitne ostale posebne dogovore – to so na primer delo na domu, delovna oprema oziroma pripomočki, izplačilo malice in prevoza, opis dela in tako dalje. Pogodbo mora nujno podpisati tudi tvoj delodajalec. Če vsega omenjenega ni v pogodbi, zahtevaj drug dokument, ki bo vse to vseboval. Podpiše naj ga tudi tvoj bodoči delodajalec.

služba, pogodba, zaposlitev
Vse, kar si se s svojim bodočim delodajalcem dogovoril/-a, imej zapisano na papirju. (vir: Shutterstock)

7. Naj te zavrnitev ne razočara  

Si poiskal/-a primerne informacije, utemeljil/-a svoje zahteve, navedel/-la odlične razloge, pa ti delodajalec vseeno ni ponudil ničesar? Ne obupaj.  
 
Poglej na to tudi z druge strani. Popolnoma mogoče je, da omejitve pri plači in ugodnostih prihajajo z višje ravni – uprave, načel delovanja podjetja, internih pravilnikov, kadrovskih shem in tako dalje. To pa zagotovo ne pomeni, da v podjetju tvojim pogojem ne bodo ugodili pozneje. Zato bodi odprt/-a in pripravljen/-a nadaljevati pogovor. Hkrati pa čez čas ne pozabi spodbuditi ostalih udeležencev prvotnih pogajanj, naj vnovič obravnavajo vprašanja, ki prvotno niso bila rešena. 

8. Ohrani perspektivo  

Ohranjanje perspektive je naša zadnja točka, ki pa je hkrati tudi najpomembnejša. Lahko upoštevaš vse naše nasvete in se pogajaš kot pravi profesionalec/-ka, a zavedaj se, da je delo, ki ga boš opravljal/-a, za tvoje življenje veliko bolj pomembno. Raziskave kažejo, da so lahko tvoja funkcija, poklic, tvoji sodelavci in nadrejeni veliko pomembnejši za končno zadovoljstvo kot le podrobnosti dobljene ponudbe.  

Naši nasveti ti lahko pomagajo pri učinkovitih pogajanjih in pridobitvi ponudbe, ki si jo zaslužiš, a pazljivo: upoštevaj jih šele po premišljenem in celostnem iskanju prve zaposlitve. Ta naj služi temu, da pridobiš čim več izkušenj, se ogromno naučiš in spleteš čudovite vezi s svojimi sodelavci. Le to te bo navdalo z zadovoljstvom in ti zagotovo pomagalo pri nadaljnjem kariernem razvoju.