Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Hrana, stres in malodušje

Stres s hrano uravnavamo s pomočjo večjih količin vitamina B5 (pantotenska kislina) saj sodeluje v procesu pretvorbe ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob v energijo.

Prosti radikali so naraven produkt stresa, zato moramo v stresnih obdobjih uživati več hrane bogate z antioksidanti. Nadledvična žleza pri svojem delovanju porabi veliko vitamina C, zato ga je smiselno dodajati h prehrani. Pomembno je tudi železo za oskrbo možganov s kisikom ter magnezij, kalcij, ki pomagata telo vrniti v stanje miru in zbranosti.

5 najboljših živil za lajšanje simptomov stresa:

  • Avokado: vsebuje lahko prebavljive maščobe, antioksidante A, C, E, kar 1/3 dnevne potrebe po vitaminu vitamina B5 in kalij.
  • Gobe: vsebujejo vitamine skupine B in imajo zelo nizko energijsko vrednost.
  • Zelena zelenjava: vsebuje železo in vitamin C ter kalcij in magnezij za tvorbo nevrotransmitorjev.
  • Jetra: so dober vir beljakovine in železa, vsebujejo tudi obilje vitaminov skupine B. Pri izbiri jetrc, morate biti pozorni, da so jetra mlade živali, ki je bila vzgojena v organski reji.
  • Proso: vsebuje veliko škroba, ki se presnovi do glukoze, glavnega vira energije za naše telo, ter nekaj beljakovin in vlaknin.

Primer jedilnika za lajšanje simptomov stresa

Zajtrk: Kos polnozrnatega kruha z avokadovim namazom

Kosilo: Pražena jetrca s čebulo, pečen krompir, motovilčeva solata

Večerja: Kuhano proso na mleku

Malice: Mango, papaja

Hrana in malodušje

Hrana nam pomaga tudi kadar se počutimo brezvoljni, nam manjka zagona, nas daje malodušje in depresija. Dolgotrajen stres izčrpa zaloge stresnih hormonov adrenalina, ki je odgovoren za pretvorbo glikogena v glukozo in noradrenalina, hormona, ki se mu moramo zahvaliti, da si vesele, čustvene dogodke tako dobro zapomnimo.

Uživati je potrebno hrano, ki vsebuje tirozin, aminokislino, ki se spremeni v noradrenalin in nam vrača sposobnost čutenja.

Če želimo, da se tirozin spremeni v noradrenalin potrebujemo še nekaj vitaminov, predvsem B3 – niacin, vitamin C, baker in folno kislino. Brezvoljnost, pa je lahko tudi posledica pomanjkanja serotonina. Serotonin, nastaja iz triptofana, ki ga dobimo iz sladke hrane, zato je hrana, ki jo uživamo, ko smo potrti večinoma sladka. Ker pa na funkcije možganov sladkor zelo slabo vpliva, so boljši vir triptofana, jajca, soja, oreščki …

Da se triptofan spremeni v serotonin potrebujemo še vitamin B6 – piridoksin in folno kislino.

5 živil za premagovanje malodušja:

  • Mlečni izdelki: vsebujejo tirozin, ki se premeni v noradrenalin in triptofan, ki se spremeni v serotonin, kalcij pomaga pri nespečnosti.
  • Puranje in piščančje meso: vsebuje triptofan železo, baker, cink, magnezij.
  • Oves: vsebuje triptofan in ogljikove hidrate, ki pospešujejo absorpcijo triptofana.
  • Jajca: vsebujejo triptofan, tirozin, prav tako pa je jajce popolna beljakovina.
  • Kava: nam lahko pomaga premagovati malodušje, a je pomembno, da je ne spijemo več kot 2 skodelici na dan, to je okoli 200mg kofeina.

Primer jedilnika za premagovanje malodušja:

Zajtrk: Ovseni kosmiči z jogurtom in žličko melase

Kosilo: Pečen puranji zrezek z jajcem, nebrušen riž, mešana solata

Večerja: Popečena zelenjava s kozjim sirom

Malice: Banana, Črna kava

Avtorica: Mojca Cepuš

Nazaj na Nasveti