Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Ljubiti sebe v dobi obsedenosti z lepotnimi ideali

Brez Naslova 900 X 600 Pik 1

Velik hvala in ne ponižen hvala

Svoje lepote se moramo zavedati, četudi je skromnost hvalevredna lastnost. Komplimente se moramo naučiti sprejemati in jih ne ponižno zanikati. Torej, ko nas kdo pohvali, pohvalo sprejmemo s preprostim in iskrenim: »Hvala«.

Rad delam, kar delam, in se ob tem počutim super

To, kar v življenju radi počnemo, predstavlja velik del naše identitete. Včasih se ob užitku, da radi počnemo neko stvar, začnemo počutiti krive in se miselno kaznujemo za manjše užitke. Imamo slabo vest ob pregrešni sladici, preskočimo dan telovadbe in se ob temu počutimo neugodno. Bolje je, da tega lotite s pozitivnim pristopom in si kdaj pa kdaj privoščite užitek brez slabe vesti. Počutite se super v svojem telesu in v vseh stvareh, ob katerih se ga bolj zavedate.

Kaj pa, če bi se pogovarjali o čem drugem?

Včasih je o telesni samopodobi težko govoriti, ampak čeprav je težko, je dobro, da se potrudite. Ko vam bo naslednjič kdo rekel nekaj, kar vas bo užalilo, četudi bo morda izrečeno nehote, se postavite za sebe in povejte svoje misli.

Mediji niso vedno odraz realnosti

Priznanje in ozaveščanje, da mediji predstavljajo premajhno raznolikost teles, je prvi korak k spremembam. Ljudje, predstavljeni v medijih, so običajno predstavljeni precej klišejsko, njihov videz pa je pogosto popravljen s posebnimi programi (photoshop).

Strategije za krepitev ljubezni do samega sebe

Realnost je brez filtrov. Ljudje na spletu za izpopolnitev svojih slik uporabljajo filtre, s katerimi se njihov videz približa nerealnemu standardu lepote, zato zmanjšajte čas, ki ga preživite ob vsebinah različnih medijev, ki promovirajo te naravno nedosegljive standarde.

Zamenjajte negativne misli o sebi s pozitivnimi afirmacijami.

Osredotočenost na notranje vrednote: vsako telo je lepo, če je urejeno. Namesto telesne podobe dajte prednost osebnim vrednotam in dosežkom.

Ohranjanje zdravih navad: Skrb za telesno zdravje je pomembna, vendar ne na račun psihične dobrobiti. Če vas pretirano 'športno udejstvovanje utesnjuje, si privoščite sprehod s kužkom, partnerjem, prijateljem, ali si vzemite čas za dobro knjigo.

Ljubiti sebe v družbi, ki nenehno postavlja visoke in pogosto nedosegljive standarde, je drzna, a nujna odločitev. Sprejeti in vzljubiti svoje telo ter se zavedati lastne vrednosti ne glede na zunanjo podobo je osvobajajoča pot, ki vodi k bolj zdravemu in izpolnjujočemu življenju. Ljubezen do sebe ni samo osebno potovanje, temveč je tudi upor proti družbenim normam, ki omejujejo naše dojemanje lepote in vrednosti.Nazaj na Nasveti