Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Najboljši čas za začetek diete

Kako se po novem letu vrniti na pravo pot prehranjevanja?

Je tudi za vas december naporen mesec, v katerem je preveč hrane in pijače, ki se namesto, da bi dala dodatno energijo, naloži okoli trebuha in zadnjice? Po navadi drži, da se v zimskih mesecih zredimo nekaj kilogramov, ki potem, če imamo srečo počasi izginejo, do prvih toplih dni, ko moramo zamenjati garderobo in obleči kaj tanjšega in prilegajočega.

Kako torej preživeti veseli december, brez prevelikega stresa in razmišljanja o tem, kako bomo reševali posledice vidne na našem telesu in počutju v mesecu januarju?

1. 1. je datum, ko najlažje sprejemamo pomembne odločitve. S tem ni nič narobe, vendar je pomembno, da se sprememb lotimo na dosleden način. Le tako imamo možnost, da nam bo letos resnično uspelo.

Prva najpogostejša napaka, ki jo vidim pri svojih strankah, je da se hujšanja lotijo preveč odrezavo. Ko se na hitro odrečemo vsem svojim pregreham smo skoraj sto odstotno obsojeni na neuspeh. Če bi povzela konkretne napake, bi rekla, da je na prvem mestu neupravičeno izločevanje živil z ogljikovimi hidrati ali maščobami iz jedilnika in na drugem preveliko energijsko omejevanje hrane. Ali povedano drugače, ne drži, da je najučinkovitejši način za hujšanje uživanje manj hrane, manj ogljikovih hidratov in manj maščob. Na žalost pa je ta mit še vedno zelo zakoreninjen med ljudmi.

V praksi se proces hujšanja odvija drugače kot na papirju. Če se lotite hujšanja in imate v mislih tudi to, kako boste težo vzdrževali, boste v procesu izgubljanja teže skoraj sigurno jedli več hrane kot ste jo navajeni, prav tako boste lahko vsak dan uživali maščobna živila in živila, ki vsebujejo veliko ogljikovih hidratov. Na jedilniku bodo tako tudi kruh, testenine, krompir in kakšna sladkarija. Skoraj sigurno pa boste morali v svoj način prehranjevanj vnesti red. Red pomeni, da boste jedli redno, na vsake tri ali štiri ure, da ne boste preskakovali obrokov ter da boste jedli več zelenjave. Vsak dan!

Tretja najpogostejša napaka, ki jo opažam, pri ljudeh, ki pridejo k meni na posvet je stavek: »sem na beljakovinski dieti«.

Ko pojemo kos mesa, naše telo porabi skoraj tretjino energije, da ga prebavi in presnovi. Če vemo to, ni težko razumeti, zakaj so za hujšanje najbolj priljubljene visoko beljakovinske diete. Le te pokažejo hitre rezultate. Shujšamo res hitro, vendar nas pravi izziv še čaka. Najpomembnejše vprašanje, ki si ga morate v procesu hujšanja zastaviti je: »Kako bom težo vzdrževal?«

Telo za vir energije izbira med različnimi viri. V razvitem svetu sta glavna vira energije ogljikovi hidrati in maščobe, če pa jemo pretežno beljakovinsko hrano, lahko telo za prvi vir energije porablja naše maščobe zaloge. Sliši se odlično, a le v teoriji. Če bi želeli kot vir energije vedno uporabljati samo maščobo, ne bi smeli jesti skoraj nič ogljikovih hidratov. Vsak prekršek bi pomenil, da bo telo kot vir energije ponovno prevzelo ogljikove hidrate. Visoko beljakovinske diete se v vsakdanjem življenju pogosto izkažejo za nepraktične in se jih ljudje ne morejo držati celo življenje. Vsak odklon, kot je kos torte, ki jo boste pojedli za rojstni dan, poln krožnik testenin na obisku pri prijateljih, sladoled na sprehodu po mestu pa se vam bo maščeval s prenehanjem hujšanja. Nezanemarljivo pa je tudi dejstvo, da smo ob visoko beljakovinski hrani bolj podvrženi tveganju za osteoporozo in nekaterim drugim boleznim, kot so rakava obolenja in srčno žilne bolezni.

Kako se celovito lotiti hujšanja?

Najprej je smiselno ugotoviti, zakaj nam do sedaj ni uspelo. Lahko, da za preveliko težo stoji zdravstven razlog, morda tudi čustven razlog. V svoji praksi se zelo pogosto srečujem z ljudmi, ki imajo različne motnje prehranjevanja a se tega ne zavedajo oz. svoje neuspehe prepisujejo pomanjkanju volje. Dobro je torej vedeti, kje imamo težavo, da se je lahko celovito lotimo. Ne pozabimo, da včasih prevelika teža nima veliko skupnega s prehrano, ampak s čustvi. Če se najdete v tej skupini, se posvetujte s svetovalcem za zdravo prehrano, ali svojim zdravnikom, ki vam bo znal svetovati ustreznega strokovnjaka. Če spadate v drugo polovico in veste, da je za vašo preveliko težo odgovorna samo nepravilna in neredna prehrana, je smiselno, da najdete takšen način prehranjevanja, katerega se ne vam bo težko držati. Najboljši način za preverjanje shujševalnega načrta je preprosto vprašanje:« Ali se bom lahko tega načina prehranjevanja, držal celo življenje?« Če je odgovor pritrdilen, ste našli dieto zase! V pomoč pri iskanju popolnega načrta prehrane, ki bo upoštevala vaš okus in življenjski slog, vam bomo z veseljem priskočili na pomoč nutricisti in dietetiki.

Kako začeti s hujšanjem?

Začeti je potrebno pri osnovah: Rafinirane bele izdelke, kot so bel kruh, testenine in riž zamenjajte za polnozrnate, še bolje pa če se navadite jesti kvinojo, amarant, proso, ovsene kosmiče, ajdo ... Da boste resnično jedli polnozrnate izdelke se prepričajte, o vsebnosti vlaknin v živilu. Testenine in kruh morajo vsebovati okoli 9g vlaknin na 100 g izdelka. Živila, ki vsebujejo ogljikove hidrate lahko jeste vsak dan, najbolje je, da si jih pripravite za zajtrk in kosilo. Jejte jih po občutku, od 50g do 150g živila na obrok v kombinaciji z zelenjavo.          Bel sladkor zamenjate za nerafiniran. Ne pozabite da večino sladkorja vnesete v telo z predelanimi izdelki, kot so sladkarije, sadni pripravki, sadni jogurti, sadni kosmiči ipd. Sladkarije, sploh v prazničnih dneh, če se le da naredite sami, saj lahko tako vplivate na kakovost sestavin. Četudi bodo piškoti iz masla in nerafiniranega sladkorja vsebovali enako energijsko vrednost kot navadni, bodo na vaše zdrave delovali manj slabo, saj bodo vsebovali tudi nekaj biološko aktivnih snovi, ki se naravno nahajajo v nerafiniranem sladkorju, maslu, polnozrnati moki …

Zelo majhen trud moramo vložiti v zamenjavo soli. Nerafinirana sol, je po svoji sestavi bolj primerna za prehrano ljudi kot njena rafinirana različica. Omejite jo na 5 g na dan. Močno povečajte vnos zelenjave. Najbolje je, da se že pri zajtrku vprašate ali bi lahko zraven pojedli še kakšen košček zelenjave. List solate v sendviču, morda dodatna rezina paprike, paradižnika, redkvice? Na prvi pogled ne izgleda veliko, a če pomislite koliko zelenjave bi na ta način pojedli več čez celo leto, boste videli, da se trud izplača. Ko kupujete prepakirana živila, preberite deklaracijo in ne uživajte izdelkov, ki vsebujejo hidrogenizirano ali trans maščobo.

In seveda, ne pozabite na vodo. Redno morate piti od enega do dveh litrov na dan. Pol ure pred obrokom spite 3 dcl vode, ki bo pomagala pri nastanku prebavnih sokov in vam pregnala najhujši lakoto.

Navkljub napisanemu pa bližnjica vseeno obstaja. Ko smo uredili osnove in se navadili da uživamo redne obroke in ne uživamo več rafiniranih izdelkov in hidrogeniziranih maščob, si lahko pomagamo tudi z mini razstrupljevanjem, katerega rezultat bo viden tudi na tehtnici. 

Pri prečiščevanju telesa poznamo tri stopnje. Priprava na prečiščevanje, sama dieta ali post in uvajanje na klasično prehrano. Če se odločimo za post, je potrebno poleg rafiniranih izdelkov in trans maščob iz prehrane počasi izločati tudi meso. Naslednji dan Izločimo ostala živila živalskega izvora, kot je mleko, jogurti, skuta, siri itd. Naslednji dan izločimo še škrobna živila, kot so testenine, krompir, kruh, kaše. Pomembno je, da naslednjih nekaj dni uživamo samo zelenjavo in sadje. Na tej stopnji, lahko zelenjavo kuhamo, dušimo, jo pripravimo v obliki juh, sadje pa uživamo v samostojnem obroku najbolje surovo. Pijemo tudi sadje in zelenjavne sokove in smothije, ki si jih pripravljamo sproti. Že takšno čiščenje bo prineslo pozitivne učinke na količino maščob v krvi, povišan pritisk in seveda na vašo težo.

Če razstrupljanje še stopnjujemo lahko izločimo še kuhano hrano in nekaj dni jemo samo surovo hrano in počasi preidemo na sveže iztisnjene zelenjavno- sadne sokove. Post lahko traja od nekaj pa do tudi 100 in več dni, odvisno od potrebe. Uvajanje na klasično prehrano se mora prav tako pričeti počasi, zelo pa je priporočljivo, če po postu še nekaj mesecev, uživamo pretežno surovo hrano, ter da z mesom in mesnimi izdelki pričnemo čim kasneje ali pa jih celo opustimo. Nikar pa ne pozabite, če boste jedli tako kot ste jedli pred očiščevalno kuro, se bodo povrnile tudi težave in kilogrami na tehtnici, ki ste jih imeli prej. Le če boste delali drugače, lahko pričakujete drugačne rezultate. 

Avtorica: Mojca Cepuš

Nazaj na Nasveti