Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Meditacija v naravi

Ste se kdaj vprašali, zakaj številni ljudje obožujejo meditacijo v naravi? Meditiranje na prostem prinaša številne koristi za psihofizično počutje ter krepi sposobnost koncentracije in učinkovitost v vsakodnevnem življenju. Zato ne preseneča, da meditacijska središča različnih duhovnih tradicij pogosto najdemo v gorah, ob vodi ali globoko v gozdu. Preverite, kako se lahko lotite te blagodejne prakse in izkoristite ugodno poletne vreme.

Meditacija 1
Izkoristite ugodno poletno vreme in meditirajte v naravi, kjer se boste bolj sprostili in si napolnili baterije. (Vir: iStock)

V naravo po sprostitev in notranji mir

Poletje je čas, ko zaradi prijetnih temperatur in ugodnejših vremenskih razmer več časa preživimo zunaj. Topli poletni dnevi kar kličejo, da gremo v naravo in razgibamo svoje telo. Tudi meditacija je ena tistih aktivnosti, ki so še bolj koristne, če se izvajajo na svežem zraku – po možnosti nekje na mirnem kotičku, stran od motečega vrveža ljudi. Ta priljubljena tehnika pomirjanja in sproščanja namreč pomaga najti stik s seboj in s svojim notranjim glasom.

Občutek prijetnega vetriča na obrazu, vonj bližnjih dreves ali poslušanje šumenja valov še dodatno podpirajo proces meditiranja in pomagajo ohranjati osredotočenost na »tukaj in zdaj«. Naravno okolje pa še posebej ugodno vpliva na začetnike, ki s to prakso nimajo veliko izkušenj in se na začetku težje skoncentrirajo[1].

Redna meditacija pripomore k boljšemu počutju

Meditacija v naravi prinaša tudi številne koristne učinke za fizično in duševno počutje. Pomaga pri lažjem spopadanju s stresom ter zmanjševanju občutkov tesnobe in depresije. Pripomore tudi k zniževanju krvnega tlaka in uravnavanju srčnega utripa ter pri spopadanju s kroničnimi boleznimi. Redna meditativna praksa izboljšuje tudi spanje in zmanjšuje tveganja za nastanek različnih zdravstvenih težav.

Narava je vedno le korak stran

Ena izmed prednosti meditacijskih tehnik je tudi ta, da jih je mogoče izvajati tako rekoč kjerkoli – tudi v naravi. Osnova večine tehnik je zavedanje lastnega diha, najsi bo to v sedečem položaju ali v gibanju. Ko se boste prepustili zvokom in vonjem narave, vas bo hitro pritegnila živost sedanjega trenutka. Kar naenkrat boste postali bolj pozorni na veter v svojih laseh, poigravanje toplih sončnih žarkov na obrazu in trdnost zemlje pod nogami.

Če živite ali delate v mestu oziroma vam primanjkuje časa, da bi si privoščili oddih v naravi, se lahko znajdete tudi drugače. Da bi zares občutili dobrodejne učinke pristne narave, vam ni treba na drug konec mesta. Že kratek sprehod med najbližjimi drevesi ali cvetličnimi gredicami bo prebudil vaše čutne zaznave in vam pomagal, da boste sprostili svoje telo. Vsekakor pa si poskusite vzeti čim več prostih trenutkov, da v naravi pozabite na svoje skrbi, pa čeprav le za nekaj minut na dan.

Meditacija 3
Pri meditaciji v naravi poiščite svoj miren in prijeten kotiček (Vir: iStock)

Rutina je pomembna

Pri nekaterih, ki se šele spoznavajo s to prakso, se lahko pojavi občutek, da gre le še za eno dodatno obveznost na seznamu dnevnih opravil. Resda sta – tako kot tudi pri vseh drugih aktivnostih – tudi pri meditaciji pomembna doslednost in red, zato se boste morda sprva morali nekoliko bolj zorganizirati. Priporočljivo je, da vsaj na začetku meditirate vsak dan ob isti uri, saj boste tako usvojili svoj ritem in kaj hitro vam bo ta praksa prišla v navado.

Kako se lotiti meditacije na prostem?

Najpomembnejše pravilo, ki ga morate upoštevati, je, da se morate med meditiranjem počutiti dobro. Obstaja namreč malo morje različnih meditacijskih tehnik in ni nujno, da vam bo vsaka ustrezala. Še posebej, če se šele spoznavate s to prakso, je pomembno, da preizkusite različne načine in ugotovite, kateri vam najbolj ustreza. Pozitivne učinke boste lažje dosegli, če bo vaše telo v sproščenem stanju.

1. Poiščite miren in prijeten kotiček

Prvi nasvet za meditacijo v naravi je, da poiščete prostor, kjer vas nihče ne bo motil. Lahko se odpravite na priljubljeno pohodniško točko, se sprostite v svojem vrtu ali na balkonu, ali pa poiščete prazno klop v bližnjem parku. Najpomembneje je, da se boste ves čas počutili dobro in sproščeno.

2. Najdite udoben položaj

Ne glede na to, ali vam bolj prija sedeči položaj ali ste raje v gibanju, poskrbite, da vam bo kar se da udobno. V vsakem primeru imejte hrbet ves čas vzravnan, saj boste s tem spodbudili pretok energije. Poleg tega pa poskrbite tudi, da vas oblačila ali modni dodatki ne bodo tiščali in motili vaše prakse.

3. Zaprite oči in se prepustite zunanjim dražljajem

Po tem, ko najdete udoben položaj, poskusite zaznati temperaturo zraka. Je zunaj hladno ali toplo? Vam morda tu in tam ponagaja veter, ali pa se k vam prikradejo sončni žarki? Kakšne zvoke slišite v bližini in v daljavi? Usmerjanje pozornosti na različne zvoke in občutke vam lahko pomaga, da lažje ostanete osredotočeni na sedanji trenutek.

4. Opazujte svoje počutje

Opazujte ritem svojega dihanja ter pri tem dihajte čim bolj globoko in počasi. Slej ko prej vam bodo misli začele uhajati drugam, a naj vas to ne prestraši, saj je to popolnoma običajno. Poskušajte se čim bolj osredotočiti na dihanje, misli pa si predstavljajte kot vagone tovorniškega vlaka. Brž, ko pride nova, jo »naložite« na naslednji vagon in naj jo vlak odpelje v daljave. Z redno vajo vam bo postalo lažje in tudi misli sčasoma ne bodo več imele takšne moči.

Meditacija 2
Meditirajte vsak dan ob isti uri, saj boste tako lažje usvojili ritem in vzpostavili rutino. (Vir: iStock)

Naj postane meditacija del vašega vsakdana

Kot rečeno, je ta sprostitvena tehnika odlična za celostno sprostitev telesa, saj vpliva na boljše počutje, pomaga pa tudi pri uravnovešanju hormonov in stimulaciji centralnega živčnega sistema. Za začetek lahko preizkusite tudi vodeno meditacijo s Špelo Jakša, ki vas bo popolnoma sprostila, stimulirala limfni pretok in vam pomagala spoprijeti se z vsakdanjim stresom.

Zgornji posnetek lahko poslušate tudi v naravi. Kaj kmalu boste lahko opazili številne pozitivne učinke, ki bodo izboljšali kakovost vašega življenja.

_________________________________________________________________________________

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1053810017303690

Nazaj na Nasveti