Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Zdrava prehrana diabetikov – vse, kar morate vedeti

Ljudje, ki zbolijo za sladkorno boleznijo, se pogosto najprej vprašajo: “Kaj sploh še lahko zdaj jem?” V zvezi s tem žal ni enoznačnega odgovora, ki bi veljal za vse. Človeška telesa se med sabo razlikujejo, zato je lahko tudi njihov odziv na hrano različen. Eno pa je gotovo – za uspešno obvladovanje sladkorne bolezni je poleg zdravil, vzdrževanja primerne telesne teže in redne telesne aktivnosti ključnega pomena zdrava prehrana diabetikov.

Istock 1143693583

Na kratko o sladkorni bolezni

Sladkorna bolezen ali diabetes je kronična bolezen, pri kateri postopoma pride do previsoke koncentracije glukoze v krvi oziroma previsokega krvnega sladkorja. To povečanje lahko povzroči možgansko ali srčno kap, pojavijo se lahko težave z vidom ali okvare živcev in ožilja.

Poznamo več vrst sladkorne bolezni – najpogostejša je tip 2, ki ga ima kar 90 odstotkov vseh ljudi z diabetesom in se največkrat razvije pozneje v življenjskem obdobju. Sladkorno bolezen tipa 1 praviloma odkrijejo že pri otrocih in mlajših odraslih, z diabetesom pa se lahko soočajo tudi nosečnice. Tip sladkorne bolezni, ki se pojavi med nosečnostjo, se imenuje gestacijski diabetes in običajno izzveni po porodu. Ker pa je pogost pokazatelj razvoja sladkorne bolezni tipa 2 pozneje v življenju, je raven sladkorja v krvi priporočljivo spremljati tudi po porodu.

Uravnotežena zdrava prehrana diabetikov je osnova za kakovost življenja

Ne glede na to, s katerim tipom sladkorne bolezni se soočate vi ali kdo od vaših bližnjih – zdrava prehrana diabetikov ključno vpliva ne le na potek same bolezni, ampak tudi na to, kako dobro se posameznik počuti in koliko energije ima skozi dan. Kot rečeno, se ljudje med seboj razlikujemo, zato je količina zaužite hrane in pijače med drugim odvisna tudi od starosti, spola in življenjskega sloga posameznika.

Izogibajte se živilom z visokim glikemičnim indeksom

Zdrava prehrana diabetikov temelji na živilih, ki pomagajo pri urejanju krvnega sladkorja in moteni toleranci za glukozo. Predvsem se je treba izogibati živilom z visokim glikemičnim indeksom, saj z njihovem zaužitjem prihaja do hitrega dviga koncentracije glukoze v krvi in dviga inzulina, kar je za sladkorne bolnike lahko zelo nevarno.

Poznavanje živil z visokim glikemičnim indeksom diabetikom pomaga nadzorovati krvni sladkor in preprečevati morebitne zaplete, povezane s sladkorno boleznijo. Po mnenju strokovnjakov[1] se je priporočljivo izogibati naslednjim živilom:

  • ocvrti hrani in nasičenim maščobnim kislinam;
  • pretirano soljeni hrani;
  • sladkim jedem – predvsem pecivu, sladkarijam in sladoledu, pa tudi marmeladi in medu;
  • pijačam z dodanim sladkorjem, kot so na primer sokovi in gazirane pijače; namesto tega raje pijte vodo, tople napitke pa namesto s sladkorjem sladkajte z njegovimi nadomestki.

Če pijete alkohol, ga pijte zmerno. Če uporabljate inzulin ali kakšna druga zdravila, ki povečajo količino inzulina v telesu, lahko zaužitje alkohola povzroči znižanje ravni glukoze v krvi ali hipoglikemijo, še posebej, če pijete na prazen želodec. Če si že privoščite kakšen kozarček, ga je najbolje spiti ob jedi.

Istock 1219944808

Do zdrave prehrane diabetikov s pomočjo 5 skupin živil

Ker posamezna živila ne vsebujejo vseh bistvenih hranil, ki jih potrebuje telo, je tudi pri sladkornih bolnikih pomembno, da je prehrana uravnotežena oziroma da posameznik pri obrokih kombinira različna živila. Za lažje oblikovanje jedilnika si lahko pomagate s seznamom petih glavnih skupin živil[2], ki vam bo olajšal vsakodnevno načrtovanje obrokov.

  • Zelenjava

Zelenjava je bogata s hranili in nizkokalorična, zato je tako rekoč sinonim zdrave prehrane diabetikov. Priporoča se uživanje sveže in zamrznjene zelenjave vseh vrst, na primer brokolija, korenja, zelene, paprike in paradižnika. Pri krompirju, koruzi in grahu velja biti nekoliko bolj previden, saj vsebujejo škrob, ki se hitro pretvarja v glukozo in tako povzroči dvig sladkorja v krvi.

  • Sadje

Če je včasih veljalo prepričanje, da naj se diabetiki izogibajo sadju zaradi vsebnosti sladkorja, danes ni več tako. Če želite zadovoljiti željo po sladkem, je sadje – seveda v manjših količinah – odlična alternativa nezdravim sladicam. Priporočljivo se je izogibati suhemu sadju, medtem ko je sadje z visoko vsebnostjo vode več kot dobrodošlo – na primer pomaranče, melone, jagode, jabolka in grozdje, pa tudi banane.

  • Žita

Vsaj polovica dnevno zaužitih žitnih izdelkov naj bo iz polnozrnatih žit – vendar pa naj bodo ta živila v neprečiščeni obliki, tj. polnozrnata, saj vsebujejo mnogo več vlaknin, vitaminov in mineralov. Posezite na primer po polnozrnatem kruhu, testeninah in rižu, priporoča pa se tudi uživanje ovsenih kosmičev, koruzne moke, ovsa, ječmena in kvinoje.

  • Beljakovinska živila

Dnevno posegajte po živilih z visoko vsebnostjo beljakovin: pustem mesu, jajcih, oreščkih, nekaterih vrstah stročnic in ribah. Za srce so še posebej priporočljive ribe, kot so losos, tuna in skuša. Če ne jeste mesnih izdelkov, se lahko poslužujete alternativ, kot je na primer tofu.

  • Mleko in mlečni izdelki

Dnevno se priporoča tudi uživanje mleka in mlečnih izdelkov, na primer sira in navadnega jogurta. Če se izogibate mleku in mlečnim izdelkom, lahko uživate tudi njihove rastlinske nadomestke. Namesto masla, smetane ali margarine je priporočljiva uporaba olj, ki so pri sobni temperaturi tekoča – na primer repično in olivno olje.

Istock 1093904158

Kako si razporediti obroke?

Pogosto vprašanje diabetikov je ne le kaj jesti, ampak tudi kdaj jesti. Splošna priporočila so, da načrtovanje obrokov vsak dan ob približno istem času telesu pomaga pri regulaciji krvnega sladkorja. Smernice zdrave prehrane diabetikov pa priporočajo 4–5 obrokov, ki morajo biti razporejeni čez ves dan. Veliko je seveda odvisno tudi od urnika jemanja zdravil za sladkorno bolezen. O tem se je vsekakor priporočljivo posvetovati z osebnim zdravnikom.

Načrtovanje obrokov je ključen del zdrave prehrane diabetikov

Ne pravijo zaman, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva, saj človeka ohranja pri močeh skozi ves dan. Ob hitrem življenjskem tempu je težko ves čas paziti, kaj in kdaj jemo, pri diabetikih pa je to še toliko bolj stresno. Dodatnemu stresu se lahko izognete tako, da vnaprej načrtujete svoje obroke in čim več hrane pripravite doma – tako boste lahko prepričani, da ste uporabili le najboljše sestavine.

Vzemite zdravo prehrano v svoje roke

Živeti s sladkorno boleznijo je vse prej kot lahko – tako za bolnika kot njegove najbližje. Gledanje na uro in načrtovanje vsakega obroka je lahko za diabetike veliko breme in vpliva na kakovost njihovih življenj. Vendar pa lahko le z zdravo in uravnoteženo prehrano poskrbite, da bo vaša bolezen pod nadzorom. Telo vam bo hvaležnost izkazalo z dobrim psihičnim in fizičnim počutjem.

Nazaj na Nasveti