Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Vse, kar morate vedeti o aknah in njihovi povezavi s hormoni

Janja Šmid, dr. med., specialistka dermatovenerologije, vodja dermatologije in dermatološke estetike Janja Šmid, dr. med., specialistka dermatovenerologije, vodja dermatologije in dermatološke estetike

Skoraj vsakdo se je v življenju že srečal z nadležnimi aknami. Njihov nastanek je lahko posledica mnogih dejavnikov – od stresa, neprimerne kozmetike, jemanja določenih zdravil ali anabolikov, kroničnega draženja kože pa vse do mastne kože. Pogosto pa gre pri nastanku aken za rezultat hormonskih sprememb v našem telesu, ki je v določenih obdobjih normalno prisotno. Reševanje težav z njimi vedno zajema skrbno čiščenje naše kože, ključno pa je tudi zdravljenje globljega vzroka nastanka aken. 

akne, koža, vnetje, hormoni
Akne so vnetna kožna bolezen, na katero vplivajo številni dejavniki – med njimi pa so tudi hormoni (vir: Shutterstock)

Kaj so akne

Akne so medicinski izraz za spremembe na koži obraza, včasih tudi hrbta, ramenskega obroča in dekolteja. Te spremembe se lahko kažejo na različne načine:

  • s črnimi ogrci,
  • belimi, 1–2 mm velikimi bunčicami,
  • rdečimi bunčicami,
  • rdečimi mozolji,
  • gnojnimi mozolji.

Pri težji obliki aken pa lahko vidimo vidne ciste oziroma vozliče. Akne lahko za seboj pogosto pustijo neprijetne brazgotine.

Nastanek aken

Akne nastanejo, ko se pore zamašijo z odmrlimi celicami kože in lojem. V tej fazi jih opazimo kot črne ogrce in zaprte komedone – bele bunčice. V takem primeru gre za nevnetne akne. Naknadno se v njih lahko prekomerno razmnožijo bakterije, ki povzročajo vnetje. To opazimo kot rdeče, vnete mozolje. Če se to zgodi, govorimo o vnetnih aknah.

akne, stiskanje, moški
Stiskanje ali praskanje lahko akne močno poslabša, zato se tega poskusimo vzdržati (vir: Shutterstock)

Kdaj se lahko srečamo z aknami

Akne se lahko pojavijo že pri novorojenčku zaradi vpliva materinih hormonov ali prekomerne proizvodnje hormonov v še nezreli nadledvični in spolnih žlezah. Najpogosteje pa se prvič srečamo z njimi v puberteti, ko pride do hormonskih sprememb v telesu zaradi odraščanja. Pojavljajo se tako pri fantih kot tudi pri dekletih. Akne so prisotne na mastni koži na obrazu, včasih tudi na dekolteju in hrbtu. Hormoni, ki povzročijo nastanek aken, se sproščajo tudi, kadar smo pod stresom in pri ženskah s policističnimi jajčniki oziroma nerednimi menstruacijami.

Drugo obdobje v življenju, ko se akne pri ženskah zopet pojavijo, je hormonsko razburkano obdobje pred menopavzo. Za te nastanke aken so tako odgovorni naši hormoni in hormonsko neravnovesje.

Eden izmed drugih vzrokov za nastanek aken, ki pa nima povezave s hormoni in povzroči zamašitev por, je kronično draženje kože. Takrat se akne pojavijo npr. na čelu, kjer so v stiku z lasmi in pod oblačili. Povzroča jih tudi stik z določenimi komedogenimi snovmi, kot so motorna olja pri avtomehanikih, komedogena kozmetika oziroma izbira premastne kreme ali neustrezne kozmetike glede na tip kože, ki zamaši pore.

Nastanek aken lahko povzročijo tudi določena zdravila, npr. zdravila proti epilepsiji. Akne lahko povzročimo tudi sami z nekontroliranim kroničnim praskanjem obraza. Takšne akne imenujemo akne ekskorie in so pogosto znak duševne stiske.

Diagnozo za nastanek aken postavimo na osnovi klinične slike. Laboratorijske preiskave naredimo le v primeru, ko sumimo, da so akne posledica drugega obolenja (sladkorne bolezni, tumorja nadledvičnice, policističnih jajčnikov).

Kakšna je vloga hormonov pri nastanku aken

Pri nekaterih redkih stanjih se lahko akne pojavijo na koži ne glede na starost – nastanejo kot posledica povišanih vrednosti androgenih hormonov. Ta stanja so:

  • inzulinska rezistenca oziroma odpornost na inzulin, ki vodi v sladkorno bolezen;
  • kongenitalna adrenalna hiperplazija, ki pomeni prirojeno povečanje nadledvičnice;
  • tumorji nadledvične žleze ali jajčnikov.
čista koža, nega, mozolji, samozavest
Lepa in čista koža ima lahko pozitiven vpliv na našo samozavest in splošno počutje (vir: Shutterstock)

Med hormoni imajo za nastanek aken največjo vlogo androgeni hormoni, ki so znani kot moški hormoni. Ne glede na njihovo ime pa se izločajo tudi pri ženskah – med drugim skrbijo za ženski libido. Največ androgenih hormonov proizvede nadledvična žleza in spolne žleze (testisi in jajčniki). Nekaj androgenih hormonov nastane tudi v samih lojnicah. Med androgene hormone spadajo DHEAS, testosteron in DHT. Produkcija androgenih hormonov se poveča v puberteti, kar je normalna posledica dozorevanja telesa.

Androgeni hormoni se vežejo na receptorje na lojnicah kože in pospešijo njihovo rast in stimulacijo izločanja lojnic, zaradi česar se poveča količina loja na koži. Najlažje se na receptorje na lojnicah veže DHT (5-alfa-dihidrotestosteron). Koža postane nečista, mastna z belimi bunčicami in črnimi ogrci. Maščoba predstavlja hrano za bakterijo (Cutibacterium acnes), ki se prekomerno namnoži in povzroča vnete mozolje.

Pri inzulinski rezistenci, ki sama po sebi stimulira tvorbo androgenov, igra vlogo pri nastanku aken tudi inzulinu podobni rastni faktor 1 (IGF-1), ki dodatno stimulira lojnice v porah kože.

Akne se lahko pojavijo tudi pri osebah, ki jemljejo anabolike oziroma sintetično proizvedene snovi, ki posnemajo delovanje testosterona.

Zdravljenje aken

Pri zdravljenju aken ima poleg zdravil zelo veliko vlogo skrbno čiščenje kože. Kožo je potrebno dvakrat dnevno umiti s pripravki za čiščenje mastne oziroma aknaste kože, da se očistijo pore. Zjutraj se za nego nanese pripravek za aknasto kožo, zvečer pa zdravilna krema. Učinkovine v zdravilnih kremah umirjajo vnetje in luščijo ter čistijo kožo. Uporabljajo se azelainska kislina, benzilperoksid, salicilna kislina in lokalni antibiotiki.

Kadar akne ne odreagirajo na lokalno terapijo oziroma gre za težjo obliko aken, dodatno uvedemo sistemsko zdravljenje z retinoidi in določenimi antibiotiki, pri ženskah tudi s hormonsko kontracepcijsko terapijo ali zdravili, ki nižajo nivo androgenih hormonov.

Ko se vnetje na koži umiri, je priporočljivo redno čiščenje kože pri kozmetičarki.

Za optimalno zdravljenje aken pa poskusimo tudi s spremembami v svoji prehrani: zajema naj čim manj preprostih ogljikovih hidratov in mleka.

akne, koža, nega, krema
Za učinkovit boj proti aknam ne pozabite tudi na redno čiščenje svoje kože (vir: Shutterstock)

Akne so pogosto odraz hormonske igre telesa. A s pravilno nego, čiščenjem, prehrano in pravočasnim zdravljenjem jih lahko odpravimo, s tem pa tudi preprečimo nastanek brazgotin, ki bi nas opominjale nanje.


Janja Šmid, dr. med., specialistka dermatovenerologije, vodja dermatologije in dermatološke estetike v Medical centru Rogaška

Nazaj na Nasveti