Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Kako lahko s toploto omilimo bolečine v hrbtu

Ana Stanković, dipl. fizioterapevtka in dipl. kineziologinja Ana Stanković, dipl. fizioterapevtka in dipl. kineziologinja

Bolečine v križu, zgornjem delu hrbta in vratu so ene najpogostejših mišično-skeletnih težav po vsem svetu. Večina ljudi se bolečin reši v enem ali dveh mesecih, za zdravljenje in lajšanje bolečin pa pogosto uporabljamo tudi toploto. Preverite, kdaj je toplotne obkladke smiselno uporabiti in na kaj moramo pri tem biti pozorni. 

bolečine v hrbtu, bolečine v vratu, segrevanje
Toplotni obkladki sproščajo mišice in zmanjšujejo bolečino (vir: Shutterstock)

Toplota sprošča napete in preobremenjene mišice

Toplota se v terapevtske namene uporablja že stoletja. Če imate bolečine zaradi napetih in nesproščenih mišic v križu in vratu, je lahko terapija s toploto učinkovita, varna in preprosta nefarmakološka metoda za lajšanje bolečin. Pogosto se uporablja v rehabilitaciji, zdravniki pa jo pogosto priporočajo kot terapijo, ki jo lahko izvajamo doma, da omilimo bolečine v mišicah in sklepih, zmanjšamo mišični tonus, povečamo prekrvavitev in izboljšamo gibljivost.

Kako deluje toplotna terapija

S toplotno terapijo želimo dvigniti temperaturo tkiva. Toplota aktivira na toploto občutljive živčne končiče, ki blokirajo procesiranje bolečinskih signalov. Tako se zmanjša mišični tonus, mišice se sprostijo, s tem pa se zmanjšajo mišični krči in bolečina. Povišana temperatura v tkivu pa ne vpliva samo na mišice, ampak tudi na fascialna tkiva, s katerimi so pogosto povezane bolečine v križu, vratu in zgornjem delu hrbta.

Kdaj je priporočljivo uporabiti toplotno terapijo

Za akutne oz. nenadne poškodbe vam bo zdravnik priporočil hlajenje z ledom, medtem ko vam bo uporabo toplotnih obkladkov predpisal pri dolgotrajnih poškodbah. 

bolečine v hrbtu, bolečine v križu, hlajenje, segrevanje
Ob nenadnih poškodbah bolečega mesta ne segrevajte, ampak hladite (vir: Shutterstock)

Pri bolečinah v hrbtu pa tudi pri otrdelih in bolečih sklepih toplotne obloge uporabljamo, da sprostimo preobremenjene in napete mišice, ki so običajno posledica napačne drže in daljšega sedenja, ter povečamo gibljivost sklepov. Pri tem je treba opozoriti, da cilj toplotnih obkladkov nikoli ni zmanjšanje otekline.

Na drugi strani gretje odsvetujemo pri hujših oteklinah, zlomih, svežih poškodbah in pri stanjih, kot so multipla skleroza, poškodbe hrbtenjače, oslabljena cirkulacija ter avtoimunske bolezni z bolečinami v sklepih, kjer je prisotna tudi senzorična motnja.

Kako bolečine v hrbtu zdraviti doma

Toplotne terapije delimo na površinske z metodo kondukcije in globoke z metodo konverzije, doma pa lahko izvajamo le površinske metode, ki imajo največji učinek do 0,5 cm pod kožo. Najbolj enostaven način za domačo uporabo je vroča kopel ali tuš, enostaven za uporabo pa je tudi prej omenjeni termopak, ki ga lahko segrejete v vodi ali mikrovalovni pečici, na bolečem mestu pa ga pustite delovati do 30 min. Termopaka sicer nikoli ne položite neposredno na kožo, ampak ga zavijte v debelejšo tkanino. Kupite si lahko tudi infrardečo lučko, ki bolečine odpravlja s pomočjo svetlobe. 

toplota, bolečine v hrbtu, bolečine v križu, bolečine v vratu
Terapija s toploto je preprosta za uporabo in poceni (vir: Shutterstock)

Ko toplota ni dovolj

Če vam domača toplotna terapija ni dovolj, boste verjetno morali obiskati fizioterapevta ali zdravnika specialista, ki bo opravil natančen pregled, ocenil, kakšen je vzrok za težave, in vam podal nasvete za rešitev. Pri večjih težavah je ključna kombinacija kinezioterapije (terapevtske vadbe za stabilizacijo in krepitev mišic) in drugih terapevtskih tehnik, med katere spada tudi globinsko segrevanje.

Globinsko segrevanje se uporablja samo v fizioterapiji, saj so zanj potrebne različne aparature, kot so terapevtski ultrazvok, diatermija, terapija tecar in laserska terapija. Vse vrste termoterapije stremijo k spremembi mišičnega tonusa in zmanjševanju bolečine.

Inovativna terapija TECAR

Mnogo fizioterapevtov za globinsko segrevanje uporablja inovativno terapijo TECAR, ki za segrevanje tkiva uporablja električni tok. Na ta način terapevt vpliva na krvni pretok, stimulira vensko in limfno drenažo ter podpre procese celjenja. Ker ta terapija vpliva na produkcijo endorfinov, ima tudi protibolečinski učinek.

 

Ana Stanković, dipl. fizioterapevtka in dipl. kineziologinja, SERENUS zdravje d.o.o.

Nazaj na Nasveti