Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Miti in resnice o spolnosti in ženskem zdravju

Goran Buser, dr. med., specialist ginekologije in porodništva Goran Buser, dr. med., specialist ginekologije in porodništva

Spolnost je pomemben del življenja, posameznikove identitete in zdravega partnerskega odnosa. A kljub temu se o njej pogosto ne znamo pogovarjati. Obravnavamo jo z zadržki in zadregami. To pa so plodna tla za to, da se med nami širijo zavajajoče informacije, polresnice in prepričanja, ki nimajo veliko osnove v znanstvenih dognanjih. V nadaljevanju lahko preberete dejstva o nekaterih najpogostejših mitih o ženski spolnosti.

ženska spolnost, miti in resnice
Preberite nekaj najpogostejših mitov in resnic o ženski spolnosti (vir: Shutterstock)

Po cepljenju proti HPV odvzemi brisa PAP niso več potrebni.

Ne drži. Cepljenje proti humanemu papilomavirusu (HPV) zavaruje pred določenimi, a ne pred vsemi sevi virusa. Redni ginekološki pregledi in odvzemi brisa PAP so zato še vedno smiselni. Šele s cepljenjem in rednimi presejalnimi pregledi lahko maksimalno zmanjšamo verjetnost, da bo ženska zbolela za rakom materničnega vratu.

bris PAP v okviru programa Zora
Z brisom PAP ugotavljamo morebitne predrakave spremembe materničnega vratu. V Sloveniji se te preiskave opravljajo v okviru programa Zora. (vir: Shutterstock)

Menstruacija je kazalnik, da je v ciklu prišlo do ovulacije. 

Redne menstruacije brez ovulacije so sicer mogoče, a so izjemno redke. Zato lahko rečemo, da omenjena trditev načeloma drži. 

Ovulacija pomeni, da se iz jajčnika sprosti jajčna celica, ki po jajcevodu potuje v maternico. Ob tem v jajčniku nastane tako imenovano rumeno telesce, ki 14 dni izloča hormon progesteron. Ta hrani maternično sluznico, da se zadebeli in pripravi na sprejem zarodka. Če ne pride do oploditve, rumeno telesce preneha delovati, zadebeljena sluznica pa propade, kar se kaže kot krvavitev – menstruacija.

miti in resnice o ženski spolnosti
Redne menstruacije brez ovulacije so sicer mogoče, a so izjemno redke (vir: Shutterstock)

Ženska lahko zanosi katerikoli dan v menstrualnem ciklu.

Ženska zanosi, ko se srečata jajčna celica in semenčece, ki jajčece oplodi. Sveža jajčna celica se sprosti, šele ko nastopi ovulacija (pri ciklu, ki traja 28 dni, je to običajno okoli 14. dne po začetku menstruacije) in živi približno od 24 do 48 ur, spermiji pa v ženskem telesu normalno preživijo do 5 dni. Optimalen čas, da se zgodi oploditev, je torej v dneh okoli ovulacije. 

Trditev torej ne drži. Res pa je, da v primeru nerednih ciklov težko sklepamo na dan ovulacije in s tem tudi na dni, v katerih lahko ženska zanosi. Pri ženskah, ki imajo redne cikle, pa tako imenovane plodne dni napovemo s precejšnjo zanesljivostjo. 

menstrualni cikli
Pri ženskah, ki imajo redne cikle, plodne dni napovemo z veliko zanesljivostjo (vir: Shutterstock)

Če dojim, ne morem zanositi. 

Ne drži. Med dojenjem je zaradi spremenjenega hormonskega ravnovesja (nivo prolaktina je povišan, nivo estrogena in progesterona pa znižan, kar zavira ovulacijo) možnost zanositve sicer veliko manjša, a to ne pomeni, da doječa mamica kljub temu ne more zanositi. Do zanositve lahko pride tudi pred prvo menstruacijo po porodu, verjetnost pa se poveča, ko mamica ne doji več polno in uvaja gosto hrano ali dodaja mlečno formulo. 

dojenje in možnost zanositve
Možnost zanositve med dojenjem se zaradi hormonskega ravnovesja nekoliko zmanjša, a še vedno obstaja (vir: Shutterstock)

Dokler dojim, ne morem uporabljati kontracepcije. 

Ne drži za vse oblike kontracepcije. Kontracepcija na samo zmožnost dojenja ne vpliva, res pa je, da nekatere oblike kontracepcije med dojenjem zaradi izločanja hormonov v mleko niso primerne. Doječi mamici zato odsvetujemo oblike kontracepcije, ki vsebuje estrogene (večina kontracepcijskih tabletk pri nas, vaginalni obročki), saj ti lahko prehajajo v materino mleko in posledično vplivajo na razvoj otroka. Pri uporabi tako imenovane samo progesteronske kontracepcije (maternični vložek, progesteronske tabletke, podkožna injekcija zdravila) te težave ni, učinkovitost pa je zelo dobra in primerljiva z estrogenskimi.  

kontracepcijske tabletke
Zaradi prehajanja estrogenov v materino mleko se doječim materam priporočajo druge metode kontracepcije, na primer maternični vložek ali progesteronske tabletke

Glivične okužbe lahko ozdravimo z jogurtom. 

Večinoma ne drži. V medijih pogosto zasledimo nasvete, kako lahko sami pozdravimo glivične okužbe nožnice s tamponi, ki so namočeni v jogurt ali kis, s kurkuminimi svečkami, ki jih izdelamo sami, česnom, sodo … Nekatere izmed metod bodo deloma dejansko lahko pomagale, a je njihov učinek v primerjavi z izdelki, ki so na voljo v lekarni, slabši, poleg tega pa lahko povzročijo različne zaplete in celo nove okužbe. 

Preprosta glivična vnetja lahko učinkovito in hitro pozdravimo z antimikotičnimi kremami in svečkami, ki so brez recepta na voljo v vsaki lekarni, lahko pa vam jih predpiše tudi ginekolog ali izbrani zdravnik. Če se po nekaj dneh samozdravljenja simptomi ne umirijo, je treba obiskati ginekologa.

domači recepti
Domači recepti za zdravljenje glivičnih okužb so omejeno učinkoviti in lahko privedejo do drugih zapletov (vir: Shutterstock)

Po porodu se bo vagina močno razširila. 

Ne drži. Žensko spolovilo dokončno dozori šele po porodu in zagotovo velja, da se po porodu lastnosti nožnice nekoliko spremenijo. Nožnica se med vaginalnim porodom močno razširi, saj skozi porodni kanal potuje novorojenček, a se v poporodnem obdobju »zoži« na velikost, ki je zelo podobna obdobju pred nosečnostjo. 

Nekatere pacientke poročajo celo o nasprotnem pojavu – občutku, da je nožnica po porodu ožja. Običajno to opažamo pri pacientkah, ki so bile po porodu šivane. Na tem mestu velja omeniti še, da se po porodu zgodijo spremembe po celotnem ženskem telesu, kar pa ne pomeni, da je to nekaj slabega ali nenormalnega. 

spremembe po porodu
Po porodu se zgodijo spremembe po celotnem ženskem telesu, kar pa ne pomeni, da je to nekaj slabega ali nenormalnega (vir: Shutterstock)

Med oralnim seksom se ne morem okužiti s spolno prenosljivimi boleznimi.

Zagotovo ne drži. Med oralnim seksom lahko prek sline ali kože in sluznice mednožja pride do prenosa spolno prenosljivih bolezni. Najpogosteje se srečamo s prenesenim virusom herpesa – lahko se prenaša iz spolovila na usta ali obratno – in gonorejo. Zato je torej pomembno, da se ob vsakršnem sumu ali celo vidnih bolezenskih spremembah na spolovilu ali ustih vzdržimo oralnega seksa. 

Enako velja za analni seks, pri katerem zaradi večjega trenja in mikropoškodb do prenosa pride še hitreje. Pri tem velja omeniti, da se v primerjavi z oralnim in vaginalnim seksom močno poveča tudi tveganje za prenos virusa HIV, hepatitisa in sifilisa.

spolnost
Ob vsakršnem sumu ali vidnih bolezenskih spremembah na spolovilu ali v ustih se vzdržimo oralnega seksa (vir: Shutterstock)

Če moram uporabljati lubrikant, je z mano nekaj narobe. 

Večinoma ne drži. Vlažnost nožnice je odvisna od številnih dejavnikov – vzburjenja, hormonskega stanja (nosečnost, po porodu, dojenje, kontracepcija, menopavza …), kajenja, vnetja nožnice, jemanja nekaterih zdravil, pridruženih bolezni itd. Suha nožnica torej sama po sebi ne pomeni bolezenskega stanja ali da je karkoli narobe in večinoma tudi ni. Uporaba lubrikanta pomeni predvsem podporo naravni vlažnosti nožnice. Svetujemo, da se v primeru občutka suhe nožnice ženska pogovori s svojim ginekologom, s katerim bosta našla morebiten vzrok in optimalno rešitev. 

suha nožnica in kajenje
Za suho nožnico je lahko krivo tudi kajenje (vir: Shutterstock)

Goran Buser, dr. med., specialist ginekologije in porodništva, Aristotel, Zdravstveni center

Nazaj na Nasveti