Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Poporodna depresija – težava, o kateri je potrebno spregovoriti!

Poporodna depresija je stanje, ko novopečena mamica namesto nepopisnega veselja ob rojstvu otroka občuti popolnoma nasprotna čustva. Pojavijo se nezadovoljstvo, tesnoba, utrujenost ter strah zaradi nove odgovornosti in obveznosti v zvezi z dojenčkom, na katere nova mamica ni pripravljena. Posledično lahko pri materi pride do nenadnih nihanj v razpoloženju, ki so posledica preobremenjenosti v njeni novi vlogi, ter nezmožnosti prilagajanja na spremenjeno dnevno rutino, ki jo prinaša starševstvo, pa tudi drugih dejavnikov, ki se nanašajo na težave v partnerskem odnosu in druge socialne stiske. Poporodna depresija pogosto nastopi tudi zaradi hormonskega neravnovesja. Po porodu se namreč zelo hitro in občutno zniža raven hormonov, ki je bila v telesu prisotna v času nosečnosti. Žal pa se poporodna depresija lahko pojavi tudi po splavu, saj v nosečnosti v telesu pride do velikih hormonskih sprememb.Ker je izguba otroka zelo stresen dogodek,je to brez dvoma lahko tudi sprožilec poporodne depresije. Poporodna depresija se pogosteje razvije pri tistih ženskah, ki po splavu potlačijo občutke potrtosti in obupa zaradi izgube nerojenega otroka.

Zakaj in kako pride do poporodne depresije?

Povod za razvoj poporodne depresije so lahko različni neprijetni in stresni dogodki, ki sledijo nosečnosti oziroma porodu. Že sam porod je velika hormonska sprememba, če pa mu sledijo še travmatična izkušnja težkega poroda, na katerega mamica morda ni bila pripravljena (carski rez), morebitne težave z dojenjem ali prisotnost zdravstvenih težav dojenčka (zlatenica, bivanje v inkubatorju, prirojene napake, ipd.), lahko to pripelje do nastanka poporodne depresije. Vzrok pa so lahko tudi težave, ki niso neposredno povezane s porodom in dojenčkom, kot na primer smrt bližnjega, ločitev, izguba službe, ipd. Poporodna depresija se praviloma pogosteje pojavi pri tistih mamicah, ki so tudi na splošno v preteklosti že imele težave z depresijo, oziroma pri tistih, ki so se s to težavo spopadale že po katerem od prejšnjih porodov. Prav tako so k pojavu poporodne depresije in z njo povezanim težavam bolj nagnjene tiste ženske, ki so že po svoji naravi bolj nervozne, zaskrbljene, črnoglede, nejevoljne, sramežljive in manj samozavestne.

Kdaj in kako pogosto se pojavi poporodna depresija

Poporodna depresija se največkrat pojavi približno mesec do dva po porodu. Povod ali sprožilec poporodne depresije je vsak stresni dejavnik, na katerega ženska pravzaprav ne more vplivati. Poporodne stiske niso redke, vendar ženske o njih ne govorijo rade in jih le redko priznajo, pogosto zato, ker verjamejo, da ne bodo razumljene. Otožnost, ki se pojavi namesto veselja po rojstvu otroka, je namreč še vedno stigmatizirana kot neprimerno čustvo, zato se ženske bojijo poiskati oporo pri svojih bližnjih.

Med poporodne stiske uvrščamo tri različna stanja:

  • poporodno otožnost,
  • poporodno depresijo in
  • poporodno psihozo.  

Poporodna otožnost doleti kar petdeset od stotih mamic, s poporodno depresijo se sreča med pet in dvajset od stotih mamic, poporodna psihoza pa doleti eno od tisoč žensk. Poporodna depresija je najbolj pogost poporodni zaplet, ker pa se v zadnjih letih tudi pogosteje prepozna in obravnava kot v preteklosti, pa bi statistično lahko zaznali tudi trend naraščanja.  

Kako prepoznamo znake poporodne depresije?

  • Znaki poporodne depresije so lahko:
  • nezanimanje za dojenčka,
  • otopelost,
  • nezadovoljstvo,
  • utrujenost in brezvoljnost,
  • strah pred neuspehom v materinstvu,
  • redkeje celo sovražnost do dojenčka.

Fizično pa lahko poporodno depresijo spremljajo tudi simptomi kot so tiščanje v prsih, glavoboli, apatičnost, panični napadi (s pospešenim bitjem srca, težkim dihanjem, vrtoglavici, nihanjem razpoloženja), samomorilne misli in podobno. Huda brezvoljnost in nemotiviranost je prisotna že daljše obdobje in se tudi stopnjuje.

Poporodna depresija je bolezen, ki se je ni treba sramovati!

Zelo pomembno je, da znake poporodne depresije prepoznamo čim prej in takoj tudi ustrezno ukrepamo. V začetnih fazah je izboljšanje lahko zelo hitro, dlje kot odlašamo in opozorilne znake ignoriramo, težje in počasnejše bo tudi zdravljenje. Če ženska ne poišče pomoči, lahko depresija traja tudi nekaj mesecev, let ali celo dlje. Poporodna depresija negativno vpliva ne le na kakovost življenja mamice, pač pa tudi na otroka in na celotno družino. Preide pa lahko celo v kronično depresijo, česar si zagotovo ne želite.

Kako si lahko pomagate pri premagovanju poporodne depresije?

Ključnega pomena je, da je vaše splošno zdravstveno stanje dobro. Tudi nepravilno delovanje ščitnice ali slabokrvnost sta v nekaterih primerih lahko povod za nastanek poporodne depresije. Prav tako tudi vsako hujše pomanjkanje vitaminov in mineralov zlahka vpliva na vaše splošno počutje in razpoloženje. Pozornost posvetite svojim občutkom in mislim, lahko si jih tudi zapisujete, če boste s tem lažje sprejeli potrebne odločitve za določene spremembe v svojem življenju. Načrtujte svoj dan in vsak dan storite tudi nekaj zase, nekaj kar vas veseli, osrečuje in napolni z energijo. Ne zatekajte se k spanju in apatičnosti in ne zapirajte se vase. Ne pozabite niti na gibanje: sprehod z dojenčkom vam bo koristil bolj kot si morda mislite. Ne naložite si vsega bremena, brez sramu poprosite svoje bližnje za pomoč in si vsak dan vzemite tudi nekaj časa samo zase. Delite svoje občutke z drugimi – le tako boste spoznali, da niste sami v svoji stiski. Partner vam je lahko v veliko oporo in vas razbremeni, če se mu le zaupate, s tem pa hkrati gradite tudi dober partnerski odnos. Brez pomislekov mu zaupajte skrb za otroka in si v vmesnem času odpočijte ter se poskušajte umiriti: zelo pomagajo vaje z dihanjem in različne tehnike sproščanja.

Zdravljenje poporodne depresije

Nekatere lažje oblike depresije zdravimo s poglobljenim pogovorom in spremenjenim načinom življenja, pri težjih oblikah pa so potrebna tudi zdravila (antidepresivi) in psihoterapija. Zdravljenje depresije po porodu običajno ne terja jemanja zdravil. Zgolj v treh odstotkih primerov, pri katerih beležijo hujšo obliko poporodne depresije, predpišejo tudi tablete za depresijo. Pri zdravljenju poporodne depresije so lahko v veliko pomoč tudi posebne podporne skupine, v katerih se srečujejo mamice s podobnimi težavami. Pogovor in izmenjava izkušenj lahko namreč zelo pomaga, da spoznajo, da niso same in lahko druga z drugo delijo podobna občutja in osebne izkušnje. Pri zdravljenju poporodne depresije velja za zelo učinkovito tudi kognitivno-vedenjska terapija, s katero se boste naučili razmišljati drugače. Pri blažjih oblikah poporodne depresije vsekakor velja poskusiti izboljšati splošno razpoloženje tudi s svetlobno terapijo, energijskimi tretmaji, pa tudi s stimulacijo akupresurnih točk in izbranimi antistresnimi programi.

Nazaj na Nasveti