Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Vrste depilacije

Ste tudi vi med tistimi, ki se depilacije vedno lotijo na enak način? Vam ta najbolj odgovarja, ali niti ne poznate drugih načinov? Predstavljamo vam najbolj razširjene vrste odstranjevanja dlačic ter njihove prednosti in slabosti. Morda pa boste ugotovili, da vam trenutni način odstranjevanja dlačic ne ustreza in da je čas, da preizkusite kakšno novo metodo.

Istock 1329004232
Koliko različnih vrst depilacije poznate? Preberite, katere so najbolj razširjene, kako se jih lotiti ter kakšne so njihove prednosti in slabosti.

Različni načini odstranjevanja dlačic

Ali poznate razliko med depilacijo in epilacijo? Kljub temu, da je razlika med njima očitna, je mnogi ne poznajo. Depilacija je metoda odstranjevanja dlačic na površini kože – torej britje ali depiliranje z depilacijsko kremo. Izraz epilacija pa označuje postopek odstranjevanja dlačic s korenino vred. Epilacijski postopki so običajno nekoliko boleči, a koža ostane gladka dalj časa kot po britju ali nanosu depilacijske kreme. 

Poglejte si nekaj najbolj razširjenih metod depilacije in epilacije, ki se jih lahko lotite kar sami doma.

Depilacija

Britje

Eden najstarejših in najbolj razširjenih načinov odstranjevanja dlačic je britje. Je hitro, enostavno in neboleče ter cenovno ugodno. Vendar pa žal ne zagotavlja rezultatov za dalj časa, saj dlačice po britju rastejo hitreje, z vsakim odstranjevanjem pa postanejo močnejše in temnejše. Koža se po britju lahko tudi vname, dlačice pa se pričnejo vraščati.

Nasvet: Če vam je ta način depilacije najbolj pri srcu, nikar ne pozabite na peno ali gel za britje, ki bosta ustvarila zaščitni sloj med kožo in britvico. Za nameček bosta pomagala zmehčati dlačice in jih postaviti pokonci, britvici pa gladko drseti po koži. To bosta tudi ustrezno navlažila, pomirila in zaščitila. Za bolj učinkovito britje kožo in dlačice najprej zmehčajte z vodo in milom.

Depilacijska krema

Depilacijska krema je priljubljena zaradi enostavne uporabe in dlje časa trajajočega učinka. Koža po depilaciji s kremo namreč ostane gladka dlje kot pri britju, zatem pa je prijetno mehka. Uporaba depilacijske kreme je učinkovita tudi pri krajših in trdovratnih dlačicah. Ta metoda je tako kot britje neboleča, razen pri ljudeh z občutljivo kožo. Če ste nagnjeni h kožnim težavam, se uporabi depilacijske kreme raje izognite, saj lahko povzroči srbečico in rdečico.

Nasvet: Pred nakupom depilacijske kreme preglejte sestavine, saj nekateri izdelki vsebujejo agresivne snovi, ki lahko negativno vplivajo na vašo kožo. Priporočljivo je, da najprej poskusite z nanosom na majhnem delu kože, vsaj dva dni pred depilacijo. Tako boste lahko preizkusili, ali se vaša koža dobro odziva na kremo oziroma ali se je njeni uporabi bolje izogniti.

Epilacija

Voskanje

Voskanje je eden od najbolj učinkovitih načinov za odstranjevanje velike količine dlačic naenkrat. Priljubljeno je tudi zato, ker v nasprotju z britjem dlačice po voskanju rastejo počasneje, ta učinek pa traja tudi do dva ali tri tedne. Slabost voskanja je, da je lahko precej boleče, pri čemer je bolečina odvisna od občutljivosti vaše kože in trdovratnosti dlak. Poleg bolečine z voskanjem tvegate tudi nastanek vnetij in vraščanje dlačic.

Nasvet: Kot pri vseh vrstah epilacije, lahko tudi pred voskanjem kožo zaščitite z nežnim pilingom. Dan pred voskanjem si naredite piling, ki bo pomagal odstraniti odmrle kožne celice. S tem se boste izognili kasnejšemu vraščanju dlačic. Prav tako spremljajte svoj menstrualni cikel – najbolje je, da se voskanja lotite v prvi polovici cikla, saj bo sam postopek tako manj boleč.

Istock 1347464538

Egipčanska depilacija

Gre za metodo, ki je v zahodnem svetu še razmeroma nova, a so jo uporabljali že v Egiptu. Kleopatra naj bi se depilirala vsaj enkrat mesečno, in sicer s pomočjo sladkorne paste. Postopek poteka podobno kot voskanje, le da se pri egipčanski depilaciji sladkorno pasto odstranjuje v smeri rasti dlačic, kar manj razdraži kožo. Sladkorno pasto lahko naredite iz sladkorja, medu, vode in limoninega soka.

Dodatna prednost te metode je, da lahko sladkorno pasto naredite sami doma – iz naravnih sestavin, kar je še posebej primerno za občutljivo kožo, nagnjeno k vnetjem. Ta način depilacije je nedvomno eden izmed najmanj škodljivih, saj ne povzroča vnetij, možnosti za vraščanje dlačic pa so majhne.

Nasvet: Pred egipčansko depilacijo si privoščite piling, ki bo očistil kožo in odstranil odmrle kožne celice. Tako se bo sladkorna pasta lažje prijela na dlačice in metoda bo bolj uspešna. Ker je sladkorna pasta narejena tudi iz vode, se namreč na vlažni koži zmehča. Da bo koža pred postopkom zares suha, si lahko pomagate z nanosom otroškega pudra, ki bo deloval kot zaščitna pregrada med kožo in pasto.

Uporaba epilatorja

Epilator je električna napravica, ki s pomočjo majhnih pincet izpuli dlačice s koreninami vred. Ker dlačice zato rastejo znatno počasneje, koža ostane gladka tudi do enega meseca. Dodatna prednost epilatorjev je ta, da lahko odstranijo tudi dlačice, krajše od 0,5 milimetra. V nasprotju z voskanjem vam tako ni treba čakati, da dlačice ponovno zrastejo, ampak jih lahko odstranite že prej.

Nasvet: Poskrbite, da koža pred uporabo epilatorja ne bo suha in razpokana, saj bo sicer postopek precej neprijeten. Če ste nagnjeni k suhi koži, poskrbite, da jo ustrezno navlažite – še posebej na mestih, kjer boste odstranjevali dlačice.

Kako negovati kožo po depilaciji

Ne glede na to, za katero metodo odstranjevanja dlačic se odločite, vsak tak postopek pomeni dodatno obremenitev za vašo kožo. Zato jo vedno dobro pripravite ne le pred samim postopkom, ampak ji namenite dodatno nego tudi zatem.

Ker je koža po odstranjevanju dlačic še posebej občutljiva, predvsem v toplejšem delu leta – ko je bolj izpostavljena soncu – ne pozabite na izdelke za zaščito pred soncem. Izbran izdelek nanesite na kožo vsaj 15 minut pred izpostavljanjem soncu, da se lahko vzpostavi primerna zaščita. Tako bo vaša koža vedno lepa in sijoča, predvsem pa zdrava in zaščitena.

Nazaj na Nasveti