Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Kaj je bolje za vaše zobe – električna ali ročna zobna ščetka

Anton Ogulin, dr. dent. med. Anton Ogulin, dr. dent. med.

Učinkovito ščetkanje z zobno ščetko dvakrat dnevno je temelj dobre ustne nege. A se pri tem pogosto pojavlja dilema – ali je bolje uporabiti električno ali ročno zobno ščetko?

higiena, ščetka, ščetine
Ko se odločamo za novo zobno ščetko, sta najpomembnejši mehkoba in število ščetin (vir: Shutterstock)

Pri izbiri zobne ščetke, bodisi navadne ali električne, je pomembno, da izberemo takšno, ki je mehka in ima veliko število ščetin. Pretrde ščetine s pridruženim prevelikim pritiskanjem lahko povzročijo pretirano obrabo sklenine in umik dlesni.

Po mnenju Ameriškega združenja za zobozdravnike (ADA) so tako električne kot navadne zobne ščetke učinkovite pri odstranjevanju ustnih oblog, ki povzročajo propadanje zob in druge bolezni dlesni, če jih uporabljamo pravilno in natančno, a je pri ljudeh, ki imajo več težav s ščetkanjem, bolj priporočljiva uporaba električne zobne ščetke.

Osnovne razlike med električnimi ščetkami

Električna zobna ščetka je zobna ščetka, ki omogoča hitre premike ščetin, in sicer v smereh gor in dol, naprej in nazaj ali krožno (izmenično v smeri in nasprotni smeri urnega kazalca) z namenom, da očisti zobe.

Električne zobne ščetke delimo glede na frekvenco (hitrost) gibanja ščetin na navadne električne, sonične in ultrasonične (ultrazvočne) zobne ščetke. Navadne električne zobne ščetke naredijo do okoli 12.000 gibov na minuto, sonične do 42.000 gibov na minuto, ultrasonične pa delujejo nad slišnim področjem človeka do 192.000.000 gibov na minuto.

ščetkanje, usta, osredotočenost
Ko si zobe umivamo z električno zobno ščetko, smo bolj osredotočeni na to, kaj počnemo (vir: Shutterstock)

Prednosti električnih in prednosti ročnih zobnih ščetk

Električne zobne ščetke nas vodijo k bolj kakovostnemu ščetkanje zob

 • Raziskave ugotavljajo, da so bili ljudje bolj osredotočeni na to, kaj počnejo, ko so ščetkali zobe z električno zobno ščetko. To je izboljšalo splošno izkušnjo ljudi s ščetkanjem in tudi s tem, kako dobro očistijo svoje zobe.
 • Električne zobne ščetke so idealne za ljudi, ki imajo težave z mobilnostjo. V to kategorijo spadajo npr. tisti, ki jim je bil diagnosticiran artritis, ali druge težave, ki vplivajo na spretnost. Enostavna uporaba električnih zobnih ščetk nam koristi v današnjem hitrem življenjskem tempu in dejstvu, da večina uporabnikov klasične (ročne) tehnike ščetkanja ne obvlada pravilno.
 • Nekatere električne ščetke imajo senzorje pritiska, ki se sprožijo, ko premočno pritisnete na zobe in s tem preprečijo poškodbo sklenine in neželene odmike dlesni.
 • Večina električnih zobnih ščetk ima vgrajen časovnik, ki meri dejanski čas ščetkanja ter tako opozarja, kako dolgo si je potrebno ščetkati zobe.
ščetka, dostopnost, zanesljivost
Na ročno zobno ščetko se lahko vedno zanesete, odlikuje pa jo tudi cenovna dostopnost (vir: Shutterstock)

Na ročno zobno ščetko se lahko vedno zanesemo

 • Ročne zobne ščetke že dolgo obstajajo in so še vedno učinkovito orodje za čiščenje zob ter tako preprečujejo nastanek zobne gnilobe in vnetja dlesni.
 • Navadne zobne ščetke so stroškovno ugodnejše in so lahko dostopne v številnih prodajalnah.
 • Njihovo delovanje ne zahteva nikakršnega stroška, zato lahko ročno zobno ščetko uporabljate kjerkoli in kadarkoli. Med potovanjem jo enostavno samo pospravite v toaletno torbico med preostale predmete.
 • Nikoli vas ne skrbi, ali imate dovolj baterije, da bo ščetka lahko sploh delovala.

Slabosti električnih in slabosti ročnih zobnih ščetk

 • Električne zobne ščetke so dražje in jih je potrebno polniti ter zavzamejo več prostora kot navadne zobne ščetke.
odpadki, varčnost, ščetka
Električne zobne ščetke so malce bolj prijazne do okolja, saj jim menjamo le glave (vir: Shutterstock)
 • Navadna zobna ščetka od uporabnika zahteva večje ročne spretnosti in samo osredotočanje med ščetkanjem.
 • Navadno zobno ščetko običajno po treh mesecih zavržemo v celoti, pri električni zobni ščetki pa menjamo samo glavo in s tem zmanjšamo količino odpadkov.

Napačna uporaba električne zobne ščetke lahko privede do težav

Velikokrat uporabniki električnih zobnih ščetk na začetku uporabe opazijo povečano občutljivost zob. Vzrok je lahko v prevelikem pritisku, ki ga izvajajo med ščetkanjem. Posebno pozornost je potrebno nameniti izbiri zobne kreme. Pri električnih zobnih ščetkah se priporoča uporaba nizko abrazivnih zobnih krem, saj lahko abrazivni delci v kombinaciji z velikim številom gibov poškodujejo zobno površino ter tako povzročijo občutljivost zob. Da se izognemo težavam s preobčutljivostjo, lahko izmenično uporabljamo električno in ročno zobno ščetko.

Je pri izbiri električne zobne ščetke dražje res bolje?

ščetka, dostopnost, dizajn
Električne ščetke so veliko bolj cenovno dostopne, če se ne odločimo za osnovni model (vir: Shutterstock)

Običajno k ceni največ prispeva dizajn električne zobne ščetke. Sama tehnologija električne zobne ščetke istega proizvajalca pa se bistveno ne spreminja med modeli. Tako je npr. sonična zobna ščetka za 100 evrov funkcijsko enakovredna tisti za 200 evrov istega proizvajalca. Dražja ima seveda več različnih programov ščetkanja, vendar uporabniki v večini primerov na koncu uporabljajo samo en program.


Anton Ogulin, dr. dent. med., Dentalni center Varuh zdravja

Zagotovite si profesionalno čiščenje zob

Redno ščetkanje je dobra osnova za zdrave zobe, a nastanka zobnega kamna ne moremo popolnoma preprečiti. Pri zavarovanju Dental, vam pripada letno čiščenje zobnega kamna, ki ga lahko opravite v Dentalnem centru Varuh zdravja, kjer bodo zdravje vaših zob vedno postavili na prvo mesto.

Nazaj na Nasveti