Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Ni vsaka bolečina v sklepih revma

Rok Ješe, dr. med., specialist revmatologije Rok Ješe, dr. med., specialist revmatologije

Bolečina v sklepih je pogosta težava, s katero se sooča veliko ljudi. Vendar ni vsaka bolečina v sklepih posledica vnetnih revmatskih bolezni. V tem članku bomo raziskali nekaj najpogostejših vzrokov bolečine v sklepih ter se osredotočili na razlike med njimi.

sklepi, bolečine, revma
Bolečina v sklepih je pogosta težava, s katero se sooča veliko ljudi. (Vir: Shutterstock)

Revmatizem 

Beseda »revma« se laično uporablja za opis domala kakršnih koli težav s sklepi, kostmi in mišicami. V strokovnih krogih pa je revma oziroma izraz revmatizem praviloma povezan z vnetnimi revmatskimi boleznimi. Zanje je značilno, da je v ozadju sklepnih (in drugih) težav praviloma pretiran in posledično škodljiv vnetni odgovor imunskega sistema proti strukturam lastnega telesa – avtoimunost.

sklepi, bolečine, koleno, osteoartroza
Najpogostejši vzrok bolečine v sklepih je osteoartroza. (Vir: Shutterstock)

Osteoartroza oziroma osteoartritis

Osteoartroza je degenerativna bolezen sklepov, ki se pojavi zaradi obrabe sklepnega hrustanca. To je najpogostejši vzrok bolečine v sklepih. Težave, povezane z osteoartrozo, se večinoma začnejo pojavljati že v srednjih letih, bistveno pogostejše in bolj izražene pa postanejo s staranjem. Bolečina pri osteoartritisu se pogosto poslabša pri gibanju in je prisotna le v enem ali nekaj sklepih. Lahko se kaže kot topa ali zbadajoča bolečina v predelu sklepov, občasno jo spremlja tudi jutranja okorelost, ki pa praviloma ni dolgotrajna. Rentgenski posnetki in druge slikovne preiskave pogosto pokažejo spremembe sklepa, značilne za osteoartrozo.

sklepi, bolečine, koleno, poškodba
Bolečina v sklepih se lahko pojavi tudi kot posledica poškodb ali preobremenitev. (Vir: Shutterstock)

Poškodbe in preobremenitve

Bolečina v sklepih se lahko pojavi tudi kot posledica poškodb ali preobremenitev. Na primer, nesreča ali padec lahko povzročita zvin, zlom ali izpah sklepa. Prekomerno obremenjevanje sklepov zaradi ponavljajočih se gibov ali intenzivnega fizičnega napora lahko privede do bolečine v sklepih. Poškodbe in preobremenitve se običajno pojavijo nenadoma in so pogosto povezane s specifičnim dogodkom ali dejavnostjo. Bolečina je lahko ostra, pekoča ali utripajoča ter se lahko poslabša ob gibanju ali obremenitvi sklepa.

Protin

Protin je vnetna bolezen, ki jo povzroča prekomerno kopičenje sečne kisline v telesu. Povišane ravni sečne kisline lahko privedejo do nastanka kristalov sečne kisline v sklepih, kar povzroči hudo bolečino, oteklino in druge znake vnetja. Najpogosteje prizadene prvi sklep palca na nogi, lahko pa tudi druge sklepe, kot so gležnji, kolena, komolci in zapestja. Napadi protina se običajno pojavijo nenadoma in so zelo boleči. Bolečina je pogosto povezana z oteklino, rdečino in občutljivostjo prizadetega sklepa.

sklepi, bolečine, okužba, vnetje
Včasih se lahko bolečina v sklepih pojavi kot posledica okužbe. (Vir: Shutterstock)

Okužbe

Včasih se lahko bolečina v sklepih pojavi kot posledica okužbe. Bakterijske ali virusne okužbe lahko prizadenejo sklepno tkivo in povzročijo vnetje ter bolečino. Na primer, bakterijski artritis je redka, a resna okužba sklepov, ki zahteva takojšnje zdravljenje. Poleg bolečine praviloma okužba povzroči tudi oteklino, pordelost in omejeno gibljivost sklepa. Diagnoza okužbe sklepa se običajno opravi s krvnimi preiskavami in vzorci sinovialne tekočine iz sklepa.

Vnetne revmatske bolezni

Med vnetne revmatske bolezni, s katerimi se ciljano ukvarja revmatologija, v grobem prištevamo dve skupini bolezni. 

V prvi skupini so nekoliko pogostejše bolezni, pri katerih je prizadetost sklepov ali obsklepnih struktur del osnovne slike. To so na primer revmatoidni artritis, spondiloartritis, revmatična polimialgija in s kristali povzročeni artritisi. 

V drugo skupino bolezni, kjer je prizadetost sklepov dokaj pogosta, vendar praviloma ni v ospredju, pa prištevamo sistemske vezivnotkivne bolezni (kot je na primer sistemski lupus eritematozus – SLE) in sistemske vaskulitise. Pri tej skupini bolezni gre večinoma za vodečo prizadetost drugih organov, kot so koža, ledvice, pljuča, srce in drugi notranji organi. Pravočasna diagnoza in zdravljenje vnetnih revmatskih bolezni sta ključna za obvladovanje simptomov.

sklepi, bolečine, fibromialgija, diagnoza
Fibromialgija je kronično bolezensko stanje, ki povzroča razširjeno bolečino v mišicah, sklepih, tetivah in ligamentih. (Vir: Shutterstock)

Fibromialgija

Fibromialgija je kronično bolezensko stanje, ki povzroča razširjeno bolečino v mišicah, sklepih, tetivah in ligamentih. 

Kljub temu da ni povsem jasno, kaj točno povzroča fibromialgijo, se šteje za nevrološko motnjo, ki vpliva na obdelavo bolečine v centralnem živčnem sistemu. Najverjetneje gre za posledico kombinacije genetskih predispozicij, fizične ali čustvene travme ter motenj spanja in razpoloženja. Ti dejavniki pa v nekaterih primerih privedejo do prekomerne zaznave bolečine v centralnem živčnem sistemu. Bolečina pri fibromialgiji je pogosto dolgotrajna, kronična in jo spremlja občutek utrujenosti ter motnje spanja. 

Ljudje s fibromialgijo pogosto doživljajo tudi druge simptome, kot so težave s koncentracijo, motnje razpoloženja, glavoboli, mišična togost, mravljinčenje v okončinah in občutljivost na dotik. 

Diagnosticiranje fibromialgije je lahko težavno zaradi prekrivanja simptomov z drugimi zdravstvenimi stanji. Zdravniki se pri postavitvi diagnoze običajno zanašajo na temeljito anamnezo, fizični pregled in izključitev drugih možnih vzrokov za utrujenost ter bolečino. Ni posebnih laboratorijskih testov ali preiskav, ki bi lahko dokončno diagnosticirali ta stanja, v pomoč pa so lahko uveljavljena diagnostična merila.

Razumevanje razlik

Pomembno je razlikovati med različnimi vzroki bolečine v sklepih, vključno z vnetnimi revmatskimi boleznimi, osteoartrozo, poškodbami, protinom, okužbami in fibromialgijo. Vsaka od teh bolezni ima svoje značilnosti in različne načine zdravljenja. 

Pri bolečini v sklepih je ključno razumeti, da obstaja več različnih vzrokov. Pravilna diagnoza je ključnega pomena za učinkovito zdravljenje in obvladovanje bolečine. Če se soočate z bolečino v sklepih, se posvetujte s svojim zdravnikom, da ugotovi pravi vzrok vaših težav. Le tako boste lahko prejeli ustrezno zdravljenje in izboljšali svoje zdravje ter kakovost življenja.

Dr. Rok Ješe, dr. med., iz Medicinskega centra Barsos

Čas je za obisk zdravnika!

Če vas pestijo bolečine v sklepih, nikar ne odlašajte in hitro obiščite zdravnika! Z zavarovanjem Zdravstvena polica do obiska specialista, ko ga potrebujete. Do specialistične obravnave že v nekaj dneh.

Nazaj na Nasveti