Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Na potep - Gorenjska

Natalija Ahčin Natalija Ahčin

Rada se potepam po hribih in gorah, kjer preizkusim meje svoje vzdržljivosti in se napolnim z energijo za vsakodnevne podvige. Tudi vas vabim, da se podate na pot, se naužijete svežega zraka in odkrijete nove kotičke naše dežele.

Slike 24
Pogled na Storžič na poti na Tolsti vrh (vir: Natalija Ahčin)

Nasvet pred vsakim pohodom

Vedno preverimo napovedano vreme in se glede na to odločimo, ali gremo ali ne oziroma prilagodimo oblačila. Najboljši opisi poti so na spletni strani hribi. net, kjer je opisano izhodišče in celotna pot skupaj s slikami. Preverimo višinsko razliko in okviren čas hoje ter izberemo pohode, ki so primerni za kondicijo vseh udeležencev pohoda. V hribe hodimo primerno obuti (pohodni čevlji, gojzarji) in oblečeni (večplastno). V času zime so nujne tudi derezice, za višje gore pa cepin, velike dereze in predvsem znanje hoje v zimskih razmerah. V nahrbtniku je vedno treba imeti rezervna oblačila, anorak, toplejša oblačila (glede na letni čas tudi bundo, kapo in rokavice), prvo pomoč, pijačo in hrano. Količino prilagodimo glede na dolžino in zahtevnost pohoda. Hribi so čudoviti, a tudi nepredvidljivi, zato se na pohode vedno dobro pripravimo. Pomembno pravilo v gorah: kar prinesemo gor, odnesemo tudi nazaj v dolino, predvsem je to mišljeno na smeti. In še najpomembneje: uživajmo v naši čudoviti deželi, ki nam ponuja ogromno možnosti za pohode.

Ste z aktivnostmi na svežem zraku pretiravali?

Pregled pri zdravniku specialistu vas lahko ponovno postavi na noge. Potegujte se za 4 obiske fizioterapije in nadaljujte s svojimi najljubšimi aktivnostmi.

Slike 27
Sveti Peter (vir: Natalija Ahčin)

Družinski pohod

Begunje na Gorenjskem (585 m n. v.)–cerkev sv. Petra (skozi adrenalinski park)–Sankaška koča (867 m n. v.), možnost podaljšanja do Smokuškega vrha (1.122 m n. v.)–Begunje na Gorenjskem 

Primeren je za majhne in tudi malo večje otroke. Razdaljo prilagodimo glede na kondicijo in motivacijo za hojo vseh družinskih članov. 

Dostop: Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Radovljica ali Lesce, nato pa sledimo oznakam za Begunje na Gorenjskem. Ko prispemo v kraj, sprva še sledimo oznakam za Tržič in Drago, nato pa za bolnišnico zavijemo levo v smeri rekreacijskega centra Krpin, do katerega prispemo po približno 100 metrih. Parkiramo na velikem parkirišču ob rekreacijskem centru.

Že na začetku so za otroke na voljo igrala, za starše pa manjši bife Krpin, kjer se lahko na začetku ali na koncu izleta odžejamo. Pot nas pelje po desni strani včasih aktivnega smučišča. Kmalu nas na desni pričakajo lesena telovadna orodja, kjer se lahko na hitro ogrejemo. Od tod se nam ponujata dve možnosti poti. Lahko gremo levo ob robu gozda ali pa po veliko bolj zanimivi poti skozi gozd, kjer je za otroke postavljen mini adrenalinski park (no, jaz se običajno podam kar skupaj z otrokoma ). Na koncu parka nas pričaka mini fitnes, kjer lahko naredimo nekaj dodatnih vaj za naše mišice. Od tod sledimo markacijam, ki nas pripeljejo do cerkvice sv. Petra. Otroke lahko spodbudimo za dodatnih deset minut hoje, da pridemo do Sankaške koče, kjer so na voljo hrana, pijača ter lep razgled na Blejsko jezero in celotno dolino Radovljice.

Pot lahko nadaljujemo skozi gozd do lepega razglednega Smokuškega vrha, kar nam bo vzelo še dodatnih 50 minut. Na vrhu nas pričaka klopca in nov lep razgled.

Okviren čas poti: 1 h do Sankaške koče (2 km in 250 višinskih metrov) ali 1 h 50 min do Smokuškega vrha (3 km in 530 višinskih metrov), 40 min do cerkve sv. Petra (odvisno od kondicije otrok ter časa na igralih in v adrenalinskem parku) ter 10 min do Sankaške koče in še 50 min do Smokuškega vrha.

Namig: Pred odhodom na predlagano pot preverite ali so na predlaganem območju morebitne cestne zapore ali druge posebnosti.

Slike 25
Sankaška koča (vir: Natalija Ahčin)

Radi preživljate prosti čas v naravi?

Ohranite zdravje na vsakem koraku. Želite celostno analizo telesa - preventivni zdravstveni pregled v vrednosti 500 EUR? Ali potrebujete pregled pri specialistu ali fizioterapijo? Z nekaj sreče lahko pridete do popolne nagrade za zdravo telo.

Nazaj na Nasveti