Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Kako skrbite za kožo tam spodaj

Nega kože obraza in las je pogosta tema vsakodnevnih pogovorov, predvsem med ženskami. Nekoliko manj se govori o negi intimnih predelov telesa, ki pa je prav tako pomembna. Ne samo zaradi dobrega počutja, ampak tudi zaradi preprečevanja nastanka zdravstvenih težav, ki so lahko posledica neustrezne nege intimnega področja. Osebna higiena je bistvenega pomena za ohranjanje zdravja, saj se tako izognemo težavam, kot so nenormalen izcedek, srbež, nenaraven vonj in različne okužbe.  

nega, intimni predeli, koža, zdravje
Nega kože intimnih predelov je zelo pomembna za zdravje (vir: Shutterstock)

Nežna in zmerna nega

Da bi razumeli dogajanje in spremembe na področju intimne regije, moramo dobro poznati anatomijo spolovil. Žensko spolovilo lahko razdelimo na notranje in zunanje. Zunanji del sestavlja vulva, ki je zgrajena iz velikih in malih sramnih ustnic. Velike sramne ustnice pokriva koža, ki je sestavljena podobno kot koža, ki pokriva preostanek telesa, le da je pokrita s sramnimi dlačicami. Notranje spolovilo pa sestoji iz nožnice, v katero se bočita maternični vrat in maternica, v katero skozi jajcevoda vodita na vsaki strani dva jajčnika. Nožnica predstavlja povezavo z zunanjim delom spolovila, skoznjo izteka izcedek, ki služi naravnemu čiščenju vagine in odtekanju menstrualne krvi.

Vulva je podobna koži preostalega telesa, medtem ko notranji del spolovila pokriva sluznica, ki je drugačne barve in bolj občutljiva. Nožnico naseljuje mnogo bakterij, ki sestavljajo njeno fiziološko floro, te bakterije pa so prilagojene kislemu okolju s pH pod 4,5. Med »dobrimi« bakterijami prevladujejo laktobacili, ki z izločanjem mlečne kisline ohranjajo kislo okolje in tako ščitijo sluznico pred razmnoževanjem neugodnih vrst bakterij in gliv, ki bi porušile ravnovesje in lahko privedle do pojava neželenih simptomov.

Pri negi ženskega spolovila je pomembno, da ni prepogosta in preveč agresivna. Čiščenje poteka v smeri od nožnice proti zadnjiku, saj s tem preprečite prenos mikroorganizmov s področja analne regije. Preostanek sredstva za čiščenje vedno temeljito sperite z mlačno vodo. Očiščeno področje osušite z rahlim tapkanjem, brez drgnjenja, pri čemer uporabite bombažno brisačo. 

nega, intimni predeli, koža, higiena
Z uporabo izdelkov z ustreznim pH ohranjamo ravnovesje in preživetje mikrobne flore, ki je naravno prisotna (vir: Shutterstock)

Pomembno je vzdrževati kisel pH

Intimni predeli telesa potrebujejo redno in blago nego. Sluznica je po sestavi drugačna od kože in nekoliko bolj občutljiva, zato za nego kože in sluznice ni priporočljiva uporaba enakih izdelkov. Z uporabo izdelkov z ustreznim pH ohranjamo ravnovesje in preživetje mikrobne flore, ki je naravno prisotna.

Pri vsakodnevnem prhanju se tako priporoča uporaba preparatov, namenjenih intimnim predelom. Slednji imajo ustrezen, kisel pH med 3,8 in 4,5 ter ne vsebujejo dišav in konzervansov, ki bi lahko negativno vplivali na kožo in sluznico, ki pokrivata intimne regije. Običajni šamponi in geli imajo nekoliko bolj bazičen pH, ob uporabi na intimnem področju pa lahko vodijo v prekomerno razmnoževanje gliv in bakterij, kar v ustreznih pogojih lahko vodi v okužbo.

Uporaba domačih pripravkov za nego kože intimnih predelov se ne priporoča, saj je smiselno, da se uporabljene snovi predhodno dermatološko testira. Koža in predvsem sluznica intimnih predelov sta občutljivi, zato se hitro zgodi, da uporabimo snovi, ki so za ta predel preveč agresivne in izzovejo neželeno reakcijo.

Nosite bombažno spodnje perilo

Pomembno vlogo pri negi igra tudi spodnje perilo, ki naj bo bombažno in lahko, da omogoča kroženje zraka. V primerjavi z bombažem sintetični materiali s preprečevanjem kroženja zraka povečujejo vlažnost in na tak način ustvarjajo primerno okolje za rast škodljivih bakterij in gliv. Zato je tudi pri nakupu higienskih vložkov smiselno dati prednosti tistim iz naravnih materialov. Priporočamo, da spodnje perilo perete na visokih temperaturah z dobrim izpiranjem, saj ostanki čistil lahko povzročijo srbež in pekoč občutek.

Najpogostejši vzroki za motnje v ravnovesju naravne zaščite so sicer nihanje hormonov med menstruacijo, zdravljenje z antibiotiki, menjava spolnega partnerja, stres in sladkorna bolezen. Kadar se ravnovesje naravne mikroflore poruši, ga lahko zopet vzpostavimo z uravnoteženo prehrano, vnosom zadostne količine vode, telesno aktivnostjo in uporabo probiotikov v obliki vaginalnih svečk in tablet.

intimni predeli, koža, nega
Bombažno spodnje perilo omogoča kroženje zraka (vir: Shutterstock)

Intimna nega pri moških

Zunanji del moškega spolovila predstavljata penis in mošnja. Koža, ki pokriva penis in mošnjo je tanka, ohlapna in elastična. Na glansu ali vrhu penisa je koža drugačna, gre za kožno duplikaturo, ki se imenuje prepucij. Na vrhu penisa je odprtina, ki predstavlja zunanje ustje sečnice. Skozi sečnico se izločata tako seč kot tudi seme.  

Nega moških spolovil mora biti prav tako nežna in ne prepogosta. Priporoča se umivanje vsaj enkrat dnevno in po spolnem odnosu. Med umivanjem je pomembno očistiti področje nad in pod prepucijem (kožico), a ne s silo ali drgnjenjem. Če se tega področja ne očisti dovolj dobro, se pod prepucijem začnejo nabirati kapljice urina, ki skupaj z odmrlimi kožnimi celicami, izločki žlez, maščobo in bakterijami tvorijo smegmo. Gre sicer za normalen fiziološki pojav. Če se smegma nabira dlje časa, pa lahko vodi v vnetje glavice in kožice spolnega uda.

Pozabiti ne smete niti na higieno področja med modi in anusom. Uporabljajte neagresivna mila, namenjena intimni regiji. Za umivanje uporabljajte mlačno vodo. Področje osušite z bombažno brisačo s tapkanjem. Pred in po uriniranju je pomembna tudi ustrezna higiena rok, to pa je še posebej pomembno ob predhodnem ravnanju s kemikalijami ali dražečimi snovmi.

Ustrezna nega moških spolovil, ki vključuje tudi nošenje čistega in suhega spodnjega perila, je še posebej pomembna, saj lahko s pregledovanjem preprečite ali zaznate morebitne bolezenske procese, ki zahtevajo strokovno obravnavo. Ob pojavu kakršne koli zatrdline, bolečine, otekanja ali nenavadnega izcedka, je vsekakor smiselno, da se poišče vzrok in ustrezno ukrepa, saj na tak način lahko pripomorete k zdravju in blagostanju reproduktivnega sistema. 

4 Nega Koze Intimnih Predelov
Tudi moški morajo skrbeti za ustrezno higieno intimnih predelov (vir: Shutterstock)

Vse, česar niste vedeli o odstranjevanju dlačic

Britje – da ali ne?

Eden najpogostejših mitov je, da dlačice ščitijo pred spolno prenosljivimi boleznimi. To zagotovo ne drži. Dlačice vzdržujejo to področje vlažno, kar ustvarja primerne pogoje za razmnoževanje mikroorganizmov, po drugi strani pa se z njihovo prisotnostjo poveča površina za zadrževanje mikroorganizmov. Odstranjevanje dlačic na tem področju je zato priporočljivo, a le, če se ga lotite na pravilen način.

Dandanes poznamo številne metode odstranjevanja dlačic intimnih predelov, a je britje z britvico še vedno najbolj priljubljeno. Pravilno britje intimnih predelov brez neželenih reakcij kože (izpuščaji, vnetje dlačnih foliklov, vrasle dlačice) je vsekakor izziv, ki pa se mu lahko izognete s pravilno tehniko britja.

Priprava kože na britje

Kožo je na britje potrebno ustrezno pripraviti. Najbolje se je tega opravila lotiti po kopanju ali prhanju, ko je koža mehka, dlačice pa mehkejše. Ob britju morate misliti na to, da ob odstranjevanju dlak pogosto nehote odstranite tudi površinski sloj kože. Temu se lahko izognete z uporabo dobrega gela ali pene za britje. S tem zmanjšate trenje med kožo in rezilom, ki je glavni vzrok rdečine in vnetja na tem področju.

Če ne želite vnete kože in vraslih dlačic, uporabite kakovostno britvico s tremi rezili ali več. Več kot je rezil, manjše je število potez, manjši je pritisk na kožo in manjša je verjetnost iritacij ter ureznin. Priporočljiva je tudi uporaba britvic z gibljivo glavo, saj površina na teh predelih ni popolnoma ravna, gibljivost glave pa olajša britje težje dostopnih mest.

intimni predeli, koža, britje, nega
Britja intimnih predelov se lotite na pravi način (vir: Shutterstock)

Kako se pravilno lotiti odstranjevanja dlačic

Če dlačic na tem področju že nekaj časa niste odstranjevali, je smiselno, da jih najprej skrajšate. Predolge dlačice namreč onemogočajo, da bi britje potekalo gladko in brez bolečin, prav tako pa se prehitro naberejo na področju rezila britvice. Dlačice lahko skrajšate kar s škarjami ali pravim brivnikom. Na ta način bo tudi sam postopek britja prijetnejši.  

Poteze morajo biti počasne, nikakor ne prenagle, da ne bi prišlo do ureznin. Brijte v smeri dlak in nikakor ne v nasprotni smeri. Kakovostne britvice odstranijo veliko večino dlak že v eni potezi. Po britju vedno temeljito izperite odvečen gel ali peno za britje, kožo pa osušite z bombažno brisačo.

Nega kože po britju

Če po britju pogosto pride do vnetja, lahko obrito področje nekaj minut hladite. Koži je treba po britju zagotoviti dovolj vlaženja, kar boste dosegli z uporabo blagih losjonov ali krem, ki vsebujejo alojo in različna olja (jojobino, mandljevo). Vsekakor se odsvetuje uporaba preparatov, ki vsebujejo alkohol ali dražeče snovi, saj to lahko izzove srbež ali bolečino.

V primeru manjših ureznin ali odrgnin na zgornji plasti kože, ko ni prisotno močno krvavenje, lahko poškodbo oskrbite sami. Najprej ustavite krvavitev s pritiskom s čisto tkanino, nato pa rano očistite in razkužite z antiseptičnim sredstvom ali fiziološko raztopino. Na področje poškodbe lahko nanesete preparate, ki vsebujejo snovi za hitrejše celjenje, v primeru gnojnega vnetja pa tudi antibiotično mazilo.

Zdravniško pomoč je smiselno poiskati v primeru, ko je rana globlja, večja in krvavitve nikakor ne morete ustaviti, ob hudem vnetju rane z iztekanjem gnoja, pa tudi v primeru trdovratnih in obširnih folikulitisov. Takrat je smiselno razmisliti o uvedbi sistemskega antibiotičnega zdravljenja. 

Skrb za kožo intimnih predelov v zrelih letih

Sprememba kože intimnih predelov se najpogosteje pokaže pri ženskah, povezujemo pa jo z nihanjem hormonskega ravnovesja ob prehodu v obdobje menopavze. Takrat pride do padca nivoja estrogena, ki je med drugim odgovoren tudi za vzdrževanje vlažnosti sluznice intimnega področja. Posledično lahko pride do srbeža, pekočega občutka in bolečih spolnih odnosov. Gre za pogost problem žensk v zrelih letih. Pri tem si lahko pomagate z različnim vlažilci in lubrikanti v prosti prodaji, pri čemer je smiselno kupovati preverjene in dermatoginekološko testirane izdelke. V primerih, ko to ne zaleže, vam osebni ginekolog lahko predpiše estrogensko kremo z lokalnim delovanjem. Ob obširni simptomatiki pa se odloča o uvedbi sistemske hormonske terapije.

 

Pia Cerkovnik, dr. med.

Prof. dr. Igor Bartenjev, dr. med., specialist dermatovenerologije, Dermatologija Bartenjev

Nazaj na Nasveti