Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Zakaj je skrb za zdravje dihal pozimi še posebej pomembna?

V zimskih mesecih je skrb za zdravje dihal še posebej pomembna zaradi nižjih zunanjih temperatur. Zaradi izpostavljenosti hladnemu zraku in mrazu ter suhemu zraku v ogrevanih notranjih prostorih smo namreč veliko bolj dovzetni za virusne okužbe in nastanek drugih zdravstvenih težav. V nadaljevanju preberite, kako lahko sami poskrbite za svoja dihala ter se izognite morebitnim neprijetnostim in zdravstvenim zapletom.

Istock 831416254

Katere so najpogostejše težave z dihali?

Ste vedeli, da odrasel človek v mirovanju povprečno vdihne od 12- do 16-krat na minuto, med telesno dejavnostjo pa v minuti naredi kar 40–60 vdihov[1]? Naš dihalni sistem je precej razvejan sistem, ki ga sestavljajo različni organi in strukture: nos in obnosne votline, sinusi, žrelo, grlo, sapnik, bronhiji, bronhioli, pljuča, diafragma in pljučni mešički. Odgovoren je za sprejemanje kisika v telo in izločanje ogljikovega dioksida iz telesa.

Hladen zimski zrak predstavlja veliko obremenitev za dihala, vdihavanje suhega zraka pa lahko poveča možnosti za razvoj bolezni dihal, kot so astma, bronhitis in vnetje sinusov. Pogosto se lahko pojavijo tudi težave z oteženim dihanjem in bolečine v grlu, neprijeten občutek na nosni sluznici in kašelj ali celo krvavitve iz nosu. Skrb za zdravje dihal je zato še posebej v hladnejšem delu leta ključna za naše zdravje in optimalno delovanje vseh drugih delov telesa.

8 nasvetov, kako lahko sami poskrbite za zdravje dihal

Od zdravja dihalnih poti je odvisno splošno počutje in nenazadnje tudi kakovost življenja, zato dodatna preventiva nikoli ni odveč. Kako si torej lahko pomagate sami?

Redno se gibajte

Redna telesna aktivnost pomaga ne le pri ohranjanju ali izgubi telesne teže, ampak je dobra tudi za pljuča. Izboljšuje namreč prekrvavitev in krepi mišice, s tem pa pripomore, da pljuča in drugi organi delujejo kar najbolj učinkovito.

Pijte veliko vode

Med nasvete, ki pomagajo pri skrbi za zdravje dihal, spada tudi pitje navadne vode – ta namreč pomaga redčiti sluz, ki obdaja naše dihalne poti in pljuča. Ob morebitni dehidraciji se ta sluz zgosti in postane lepljiva, kar lahko ovira dihanje, poveča pa se tudi možnost za nastanek težav z dihali.

Redno si umivajte roke

S primerno higieno in rednim umivanjem rok se lahko izognete marsikateri bolezni, še posebej v hladnejšem delu leta. Z rednim umivanjem in razkuževanjem rok lahko raznim mikrobom, virusom in bakterijam preprečite vstop v dihalni sistem in posledično v vaše telo.

Izogibajte se tobačnim izdelkom

Pogosto slišan nasvet, ki še kako drži: izogibajte se uporabi tobačnih izdelkov. Kajenje lahko vodi v nastanek številnih zdravstvenih težav in bolezni, zato je eden izmed najpogostejših nasvetov pri skrbi za zdravje dihal ta, da opustite to slabo razvado. Tako boste svojemu dihalnemu sistemu omogočili, da ostane močan in zdrav.

Izvajajte dihalne vaje

Tako kot lahko aerobna vadba izboljša delovanje srca in krepi mišice, lahko dihalne vaje pomagajo pri skrbi za zdravje dihal. Z rednim izvajanjem lahko okrepite pljuča, pomagajo pa tudi pri številnih zdravstvenih stanjih. Najbolje je, če postanejo del vaše dnevne rutine, saj so se izkazale za uspešne tudi pri spopadanju s stresom in tesnobo.

Redno zračite notranje prostore

Suh zrak v notranjih prostorih še posebej pozimi negativno vpliva ne le na dihala, ampak tudi na kožo, lasišče in na splošno počutje. V izogib nastanku zdravstvenih težav se priporoča zračenje prostorov večkrat na dan, najbolje na vsakih nekaj ur za nekaj minut, da se zrak ne ohladi preveč.

Uporabljajte vlažilce zraka

Vlažilci zraka so v zaprtih in ogrevanih prostorih nepogrešljiv pripomoček, saj vlažijo suh zrak in prispevajo k večji kakovosti zraka. Pri izbiri vlažilca zraka je pomembno, da upoštevate velikost prostora, saj boste v večjih prostorih verjetno potrebovali bolj zmogljive vlažilce.

Čim več časa preživite v naravi

Več časa kot preživite na svežem zraku, bolj boste lahko omogočili telesu, da zadiha s polnimi pljuči – dobesedno. Ker zaradi slabšega vremena v zimskih mesecih več časa preživimo v notranjih prostorih, lahko kakovost zraka izboljšate tudi s pomočjo zelenja. Rastline imajo namreč to sposobnost, da odstranijo določene toksine iz zraka – za nameček pa boste v svoj dom vnesli še kanček svežine in čudovitih barv.

Istock 1028892946

Hrana – neprecenljiva podpora pri skrbi za zdravje dihal

Zdrava prehrana ima mnogo pozitivnih vplivov na naše telo, učinkovito pa lahko pripomore tudi pri skrbi za zdravje dihal. Morda se sprašujete, kaj ima hrana z dihanjem. Gre za to, da lahko prava kombinacija hranil v prehrani olajša dihanje. Presnova ogljikovih hidratov denimo proizvede največ ogljikovega dioksida glede na količino porabljenega kisika, presnova maščob pa ga proizvaja najmanj.

Tudi nekatere druge vrste živil lahko vplivajo na težave z dihali. Ena izmed pogostih težav z dihali je nabiranje odvečne sluzi na sluznici dihal, kar se lahko odraža tako, da vas sili na kašljanje. Zato se je še posebej v primeru težav priporočljivo izogibati mlečnim izdelkom, belemu sladkorju, beli moki, slani, mastni in ocvrti hrani ter kofeinu, saj ti povzročajo zakisanost telesa in spodbujajo tvorbo sluzi.

Živila, ki vas lahko podprejo pri skrbi za zdravje dihal

Strokovnjaki[2] so podrobneje preučili povezavo med hrano in dihalnimi organi. Živila, ki ugodno vplivajo na zdravje dihal, so razvrstili v naslednjih 5 skupin:

»Zdrave« maščobe

Enkrat in večkrat nenasičene maščobne kisline pripomorejo pri uravnavanju krvnega tlaka, zmanjšujejo vnetja in pozitivno vplivajo na splošno zdravje, kar vam lahko pomaga tudi pri lažjemu dihanju. Priporoča se uživanje oreščkov, jajc, olivnega olja in avokada.

Beljakovine

Beljakovine pomagajo ohranjati močno telo in vplivajo na proizvodnjo celic imunskega sistema, zato lahko z vnosom zadostne količine beljakovin okrepite svoje dihalne celice. Priporoča se uživanje pustega mesa, jajc in fižola.

Kompleksni ogljikovi hidrati

Kompleksni ogljikovi hidrati vsebujejo veliko vlaknin, ki lahko pomagajo uravnavati prebavni sistem in raven sladkorja v krvi. Omejite preproste ogljikove hidrate – npr. beli sladkor in sladkarije – in se raje odločite za sestavljene ogljikove hidrate, kot so polnozrnat kruh ali testenine.

Sadje in zelenjava

Predvsem sveže sadje in zelenjava vsebujeta minerale, vitamine in vlaknine, ki pomagajo ohranjati vaše telo zdravo ter v formi. Priporoča se uživanje jagodičevja, ananasa in grozdja ter neškrobne zelenjave, vključno z brokolijem, grahom in paradižnikom.

Kalij

Kalij lahko pomaga zmanjšati zastajanje vode v telesu, uravnava pa tudi krvni tlak in izboljšuje prebavo. Najpogostejši vir kalija so banane, najdemo pa ga tudi v listnati zelenjavi, paradižniku in pesi.

Istock 873898204

S preventivo se lahko izognete marsikateri težavi

Kolikokrat se ustavite in pomislite na svoja dihala? Dihalni sistem ima v človeškem telesu pomembno vlogo, saj prenaša kisik po telesu in nam s tem tako rekoč omogoča vse, kar počnemo. V primeru kakršnihkoli težav z dihali lahko trpi celo telo, zato preventivna skrb – še posebej v hladnejših mesecih – nikoli ni odveč.

[1] https://www.asbestos.com/treatment/nutrition/lung-healthy-foods/

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4818249/

Nazaj na Nasveti