Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Kako se odpovedati sovražnikom naših teles – alkoholu, nikotinu in kofeinu

Evija Evelin Zavrl, mag. psihosoc. pom. in Anamarija Toth Kostevc, MBA univ. dipl. psih., spec. ZDT Evija Evelin Zavrl, mag. psihosoc. pom. in Anamarija Toth Kostevc, MBA univ. dipl. psih., spec. ZDT

Večina člankov o razstrupljanju svetuje, da se odpovemo trem sovražnikom našega telesa – alkoholu, nikotinu in kofeinu – kot da bi bilo to nekaj najbolj enostavnega. Pa ni. S tem se je spoprijel vsak, ki je odnos s temi substancami kdaj skušal prekiniti. Če vas zanima, kako se lotiti odvajanja od alkohola, nikotina in kofeina, berite naprej. 

alkohol, nikotin, kofein, odvajanje
Da bo odvajanje uspešno, morate ugotoviti, kaj je razlog za uživanje teh substanc (vir: Shutterstock)

Samo močna volja ni dovolj

Verjetno ste že slišali za različne misli, kot sta: »Ne potrebujem motivacijskega citata. Potrebujem kavo.« Ali: »Ne govori z menoj, dokler ne popijem jutranje kave.« Nekateri so še veliko bolj kruti in glede na redno deljenje teh po družbenih omrežjih je zagotovo nekaj na tem. Naše male razvade se lahko hitro spremenijo v težave, saj ima njihovo redno uživanje lahko različne posledice na naše zdravje. Če ste se tudi sami prepoznali kot nekdo, ki katero koli od naštetih substanc prekomerno uživa, morda mislite, da vam še ni uspelo odnehati, ker nimate dovolj močne volje, a ta predstavlja le del odvajanja. Preverite, kaj še lahko storite.

Alkohol

Vprašajte se, zakaj posežete po kozarčku

Zdravstveno so količine popitega alkohola na teden jasno opredeljene, pa vendar vemo, da je vsak človek platno zase, zato ni mogoče vseh žensk metati v en koš in moških v drugega. Tukaj se je treba vprašati predvsem, ob kakšni situaciji sežem po kozarcu ali pločevinki in kaj želim s tem doseči. Če je odgovor na to vprašanje, da želite utopiti žalost, jezo, razočaranje ipd., je vsak izmed popitih kozarcev preveč.

alkohol, odvajanje
Ko vas zgrabi želja po alkoholu, se vprašajte, zakaj vam prija prav zdaj (vir: Shutterstock)

Zaradi alkohola postanemo ljudje otopeli

Alkohol vsekakor vpliva na našo čustveno plat in sposobnost čustvovanja ter zaznavanja čustev in občutkov. Več kot je alkohola v našem življenju, bolj imamo zamegljena čustva. Postanemo lahko otopeli in ni nam več mar za druge ljudi. Začenjamo se počutiti še bolj nestabilne kot prej in kmalu lahko ne vemo več, kaj si želimo v življenju. Brez merice alkohola se v družbi težko sprostimo, postajamo anksiozni, posledično pa se nas loti tudi razdražljivost, zaradi katere vedno bolj hlepimo po kozarčku več.

Če se želite odvaditi od alkohola, ugotovite, kaj je vaš razlog za pitje

Imate torej voljo za odvajanje, da bo to uspešno, morate zdaj ugotoviti še, zakaj sploh posegate po alkoholu. Začnite se opazovati in se vsakič, ko vas zgrabi želja po alkoholu, vprašajte, zakaj si ga želite prav zdaj. Če na primer ugotovite, da čutite močan strah v družbi in se sprašujete, ali ste dovolj dobri, zabavni za prijatelje, znance, se začnite ukvarjati s tem. Redno si naštevajte dobre stvari, ki ste jih dosegli in naredili, ne glede na to, kako drobna ali velika so ta dejanja. Ko boste svoj vzorec ozavestili, se boste lahko na naslednje druženje odpravili pripravljeni na vse te misli in čustva ter jih počasi in zavestno kontrolirali. Delajte korak za korakom in ne poskušajte rešiti vseh izzivov naenkrat. Tako bodo pozitivne posledice dolgotrajnejše. 

Nikotin

Vas kajenje zares pomirja

Nervoza, živčnost, jeza in še kaj povzročijo, da človeka katapultira s stola in ta odvihra na balkon ter si s tresočo roko prižge cigareto. Pravi si, da se s kajenjem pomiri, a v resnici ni tako. Oseba se znajde v začaranem krogu čustev, občutkov in kar naenkrat opazi, da se veliko težje spoprijema z dnevnimi izzivi, da hitreje postane vznemirjena, se težje zadrži z neprimernimi pripombami pred drugimi ljudmi. Tudi tukaj gre, kot pri alkoholu, za utapljanje čustev, vendar v dimu. Ne glede na to, koliko cigaret torej pokadimo dnevno, jih pokadimo preveč. 

nikotin, cigarete, tobak, odvajanje
Najbližjim povejte, da ste se odločili prenehati kaditi, saj vam to lahko pomaga v trenutkih šibkosti (vir: Shutterstock)

Sami s seboj sklenite pakt o prenehanju kajenja

Močna želja po prenehanju je prvi pogoj za prenehanje kajenja (in drugih razvad ali odvisnosti), zato sami s sabo najprej sklenite pakt o prenehanju. Brez tega pač ne gre. Najprej se odločite, ali želite prenehati kaditi ali le zmanjšati količino pokajenih cigaret, potem pa definirajte tudi svoj »zakaj« – postavite si močan razlog. Mogoče so ta razlog vaši otroci, vnuki, ki vam zelo veliko pomenijo, in si želite, da bi jim dajali pozitiven zgled. Morda si to želite, ker se želite dobro počutiti v svojem telesu. Dobro je tudi, da o svoji odločitvi o prenehanju kajenja obvestite več ljudi, saj vas lahko to v trenutkih šibkosti ohrani na pravi poti.

Če si želite olajšati odvajanje od nikotina, se lahko zatečete tudi k hipnozi, ki je zelo učinkovit pristop do osvoboditve od kajenja.

Kofein

Ko nivo kofeina upade, se zmanjša koncentracija

Če bi rekli, da se pri alkoholu omejitve ustavijo pri nekaj mericah na teden, se pri kofeinu navadno ustavijo pri nekaj skodelicah na dan – in to o malih kavnih skodelicah z eno do dvema malima žličkama kave in ne velikih čajnih skodelicah, v katerih je kofeina še veliko več. Lahko bi rekli, da so od dve do tri skodelice kave na dan zvrhan koš kofeina, če pa vmes posegate tudi po črnem ali zelenem čaju, pazite, da te meje ne prekoračite. Če je kofeina preveč, lahko namreč pride do razdražljivosti, pa tudi zmanjšanja koncentracije, ko nivo kofeina upade. 

kofein, kava, odvajanje
Kavo za začetek zamenjajte s pravimi čaji (vir: Shutterstock)

Odvajanja se lotite postopoma

Če ne želite občutiti pretiranega glavobola in razdražljivosti, se odvajanja lotite postopoma. Tako za telo ne bo prevelik šok. Če spijete tri skodelice na dan, najprej eno ali dve zamenjajte za zeleni ali črni čaj. Po kakšnem tednu ali dveh se odločite zamenjati še zadnjo skodelico kave za zeleni ali črni čaj. Ko se navadite tega obreda, nato zeleni čaj menjajte za navaden zeliščni čaj ali katero drugo tekočino, ki vas spominja na obred kofetkanja, in tako ponovite tudi z zadnjo skodelico zelenega čaja.

Če ne zmorete sami, poiščite pomoč

Če opazite, da vam je odvajanje od katere koli substance postal prevelik zalogaj, se obrnite na psihoterapevta ali psihologa, da skupaj ugotovita, zakaj se vam je tako težko odreči vaši navadi. Z nekaj pomoči bo šlo zagotovo lažje.

 

Evija Evelin Zavrl, mag. psihosoc. pom.

Nazaj na Nasveti