Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Čustveno zdravi ljudje se starajo počasneje

Pika Božič Slapar, certificirana svetovalka CBT in REBT psihoterapije Pika Božič Slapar, certificirana svetovalka CBT in REBT psihoterapije

Vsi poznamo ljudi, ki svoja leta zelo dobro skrivajo. Ljudi, ki dolgo ne osivijo in poleg mladostnega videza v svojih zrelih leti izžarevajo energijo dvajsetletnika. Zdrava pamet nam sicer narekuje, da lahko redna vadba, zdrava prehrana in optimalno spanje vplivajo na naše zdravje ter posledično na upočasnitev staranja, manj pa se govori o še enem dejavniku, ki ima velik vpliv na to, kako hitro se bomo postarali – o našem duševnem zdravju in čustvovanju. 

staranje, čustva, mentalno zdravje, duševno zdravje
Čustveno zdravje je ključ do vitalnosti

Ljudje, ki so videti mladostno, imajo najverjetneje dobro čustveno zdravje

Ko beseda nanese na anti-aging, nam naši možgani najprej prikažejo slike mladostnih in nasmejanih obrazov, za katerimi pa se pogosto skrivajo dragi kozmetični produkti in nam velikokrat nedostopni pomlajevalni tretmaji. Če gremo še korak dlje, nas sodobni svet pripelje do polnil za pomlajevanje, ki nam obljubljajo (kratkotrajno) boljšo samopodobo, ali pa pomislimo, da ima nekdo morda le veliko srečo in je njegov mladostni videz posledica dobre genetike. Za najboljše rezultate pa je treba razumeti, katere so dolgotrajne rešitve za zdravo telo in samopodobo.

Ljudje, ki so videti, kot da se je zanje čas ustavil, imajo najverjetneje dobro čustveno zdravje. In kaj to pomeni? To pomeni, da so se naučili zdravih načinov obvladovanja stresa in težav, ki so del našega življenja. Čustveno zdravi ljudje nadzorujejo svoje misli, občutke in vedenje, sposobni so se spoprijeti z življenjskimi izzivi, imajo dobre odnose in so zaradi osebnega zadovoljstva celo videti mladostno. Uspe jim ohranjati pravo perspektivo na težave, hkrati pa so sposobni obvladovanja svojih občutkov.

Kako si lahko pomagate do čustvenega ravnovesja

Zavedajte se svojih čustev in reakcij na situacije

Bodite pozorni na to, kako reagirate na določene situacije. Namesto da vas čustvo popolnoma prevzame, poskusite na primer prepoznati razlog zanj v trenutku, ko to čustvo doživljate. Takrat, ko lahko čustvo poimenujete, ga tudi lažje obvladujete. Opazujte situacijo in si skušajte razložiti svojo reakcijo. Preverite, katere situacije ali osebe v vas vzbujajo določena čustva, pri tem pa poskusite razmišljati izven okvirov, da boste lažje prepoznali, ali je konkretna situacija resnični vzrok za določene občutke ali se razlog zanje skriva kje drugje. Z vajo postane identifikacija čustev in iskanje vzrokov zanje lažja, še pomembneje, obvladljiva. Enostavno povedano, če razumete, zakaj ste pravzaprav zares jezni, ste v resnici jezni manj in bolj varno. Vašim možganom pošljite vprašanje, kaj naj naredim, da bom manj jezen, in vrnili vam bodo rešitev za izhod iz tega čustva .

Svoja čustvo iskreno izražajte

Svoja čustva delite s svojimi najbližjimi. Če občutke žalosti ali jeze zadržujete v sebi, lahko to dodatno vpliva na stres in vodi v slabše odnose. Pri tem je pomembno, da vas opozorim na to, da vam družina in prijatelji kljub vaši iskrenosti morda ne bodo mogli pomagati. V takšnem primeru vam lahko zelo pomaga, če se s svojimi težavami obrnete na strokovnjaka, in na to odločitev ste lahko ponosni, saj je dokaz, da zase želite le najboljše. 

čustva, izražanje čustev, psihoterapija, psihologija
Če se izogibamo čutenju svojih čustev, se bodo ta le okrepila, zato je najboljše, da jih izražamo med ljudmi, s katerimi se počutimo varno

Osredotočite se na pozitivne stvari v življenju

Večkrat se spomnite na svoje vrednote ali dosežke. Zapišite jih v dnevnik, razmislite o svojih željah in stvareh, ki vam prinašajo veselje. Pomislite na ljudi, ki jih imate radi, in bodite hvaležni, da so del vašega življenja. Vzemite si čas za svojo vero, ne glede na to, v kaj verjamete.

Ne predvidevajte, da bo šlo vse narobe

Ljudje se pogosto ujamemo v razmišljanje o najslabših možnih izidih. Kaj pa če bi za spremembo razmišljali o tem, kaj vse gre lahko prav? Namesto da se zapletete v vprašanje, zakaj se to dogaja ravno meni, se vprašajte, kaj lahko naredim, da bo šlo drugače. Gre za to, da skušamo spremeniti svoj pogled na svet. Če vas nekaj razburi, se na primer vprašajte, kako boste na isto situacijo najverjetneje gledali čez pol leta. Lahko se vam zgodi, da bo s spremembo perspektive strašno velik problem v trenutku postal veliko manjši.

Poiščite svoj namen in pomen

Ugotovite, kaj vam je v življenju pomembno, in se osredotočite na to. S tem boste našli svoj namen, to pa vam bo pomagalo zgraditi zdravo samopodobo.

Naučite se obvladovati stres

Načinov za obvladovanje stresa je neskončno in pomembno je, da poiščete tiste, ki bodo pomagali vam. Nekateri stres obvladujejo z dihalnimi vajami, meditacijo, telovadbo, za vas pa bo morda pravi način branje, slikanje, vroča kopel ali oblikovanje gline. Pomembno je, da si vzamete čas zase, saj ima že nekaj minut dnevno lahko pozitivne učinke. Morda boste morali na začetku preizkusiti več različnih stvari, da boste našli način, ki ustreza vam, a zagotovo ga boste našli. 

staranje, meditacija, joga, kitajska medicina
Meditacija nam lahko pomaga obvladovati stres, s čimer lahko upočasni staranje

Ne zlorabljajte drog in alkohola

Zloraba različnih substanc lahko še dodatno poveča negativne občutke in dodatno onemogoča zdrav razum. Kozarec vina na terasi je res lahko terapevtski, če pa nam zamegli razum, je zelo verjetno, da nas bo potegnil še globlje, kot smo.

Da so čustva in staranje povezana, se strinja tako znanost kot alternativna medicina

Da je naše mentalno zdravje ključno pri staranju, dokazujejo različne raziskave. Osebno sta mi blizu dva popolnoma različna pristopa, ki vsak na svoj način pojasnjujeta, kako zelo sta povezana čustvovanje in staranje in zakaj sta lahko drug drugemu najboljša zaveznika ali sovražnika. Prvi pristop je z Nobelovo nagrado nagrajena raziskava o telomerih in telomerazih biologinje in psihologinje Elizabeth Blackburn, drugi pa je alternativni pristop po principu naravne diagnostike tradicionalne kitajske konstruktivne medicine.

Elizabeth Blackburn je v svoji raziskavi zanimalo, kako stres vpliva na procese staranja. Proučevala je, kakšen je vpliv stresa na telomere – nukleoproteinske strukture na koncih kromosomov, ki ščitijo naše kromosome in dedne lastnosti – in ugotovila, da se ti pod stresom krajšajo, kar pa pomeni, da se staranje pospeši. Aktivnosti, kot sta meditacija in joga, so na drugi strani telomere stabilizirale in tako upočasnile staranje.

Kitajska medicina na drugi strani deluje preko obrazne diagnostike in na podlagi izraznih in globokih gub »bere« stanje notranjih organov in splošnega ravnovesja, ki je povezano s posameznikovim čustvovanjem v preteklosti. Po kitajski medicini mora biti čustvovanje za zdravje organov in kakovost življenja v ravnovesju, vsakršne čustvene blokade pa vplivajo na potek življenja na vseh področjih. Če torej strnemo, je rdeča nit znanosti in komplementarne medicine ta, da je naše čustveno zdravje ključ do vitalnosti in zdravja.

So čustveno zdravi ljudje vedno srečni?

Ko se na delavnicah ali predavanjih dotaknemo definicije čustvenega zdravja človeka, je prva reakcija poslušalcev naslednja. »Torej pomeni, da si čustveno zdrav takrat, ko si neprestano srečen?« Daleč od tega! Vsi smo podvrženi milosti in nemilosti svojih čustev, ta pa vplivajo na naše misli in želje. Lahko bi celo rekli, da so naša usoda. Čustveno zdravi posamezniki se soočajo s kopico čustev, tudi »negativnih«, pomembno pa je, kako se nanje odzovejo. Ko govorimo o čustvenem zdravju, vedno govorimo o obvladovanju čustev. 

čustvena zrelost, čustva, čustveno zdravje, sreča, staranje
Čustveno zdravi ljudje se soočajo s svojimi čustvi in jih obvladujejo, nikakor pa niso neprestano srečni

Čustva se lahko naučimo obvladovati

Ljudje še dan danes nismo vajeni popolnoma sproščeno in udobno govoriti o svojih čustvih ali težavah v osebnem življenju. Ker strokovna pomoč terapevta in svetovalca deloma še vedno velja za znak šibkosti, je zaradi občutkov sramu in osebnega poraza še vedno veliko ljudi ne poišče. A brez strokovne pomoči je včasih težko videti rešilno bilko, s katero se bomo potegnili navzgor, zato je za vsakogar, ki čustev ne zna obvladovati sam, ta zelo priporočljiva. Prav terapevt nas lahko namreč nauči obvladovanja čustev, s katerim bomo ovire v prihodnosti lažje premagovali.

Povečanje zavedanja je prvi korak do obvladovanja čustev

Če želimo čustva obvladovati, se jih moramo najprej naučiti prepoznati, za to pa je običajno potreben globlji potop vase. Včasih to od nas zahteva, da si postavimo globoka in težka vprašanja, obujamo spomine in odpremo stare rane, s katerimi se v preteklosti nismo soočili. Prav nesoočanje s čustvi je razlog, da se nam stari vzorci kar naprej ponavljajo, naša čustva pa prevzamejo popolno kontrolo nad našim življenjem in zdravjem. Ko se začnemo zavedati svojih čustev, se jih lahko naučimo obvladovati in procesirati. Vsako negativno čustvo ima tudi svoje protičustvo, ki skrbi, da ne potonemo. Spoštovanje, prijaznost, nežnost, iskrenost, hvaležnost in še bi lahko naštevali, so čustva, ki nas ščitijo in pomlajujejo. In vklopijo se avtomatsko, a le takrat, ko resnično poznamo razlog in izvor svojih negativnih občutkov.

Ne glede na to, ali čustva znamo obvladovati ali ne, se bomo v življenju srečali z izgubami. Morda bomo izgubili ljubezen, službo, družinskega člana ali pa svoja prepričanja. Globoka žalost in žalovanje sta naravna odziva na izgubo, a zavedanje nam da izbiro, da znotraj globoke žalosti najdemo tudi hvaležnost in sočutje do svojih čustev, namesto da se v čustvu utopimo in se sprašujemo, zakaj se to dogaja prav nam. S povečanjem zavedanja sreča preprosto postane izbira.

Neobvladovanje čustev lahko vodi v bolezenska stanja

Vsi ljudje se dnevno srečujemo z različnimi težavami, ki lahko motijo ali celo ogrožajo naše fizično in čustveno stanje. Najpogostejša čustva, ki smo jim ob težavam izpostavljeni, so strah, jeza, žalost, skrb, razočaranje in stres. Če so ti občutki močni in dolgotrajni, sami pa jih ne moremo obvladovati, lahko ti vodijo v resna bolezenska stanja. 

psihologija, obvladovanje čustev, psihoterapija, čustva
Čustva se lahko naučimo obvladati, pri tem pa nam lahko pomaga tudi strokovnjak

Morda ste se že kdaj srečali s kom, ki je bil prepričan, da je z njegovim zdravjem nekaj narobe. Srečeval se je s hudimi fizičnimi bolečinami ali celo vidnimi spremembami na telesu. Hodil je na vse možne preiskave, od specialista k specialistu, a mu zdravniki »niso ničesar našli«. Vsi izvidi so bili brez posebnosti in človek je bil na papirju popolnoma zdrav, čeprav bolečinam ni in ni bilo ne konca ne kraja. V takšnim primerih so lahko težave čustvenega izvora.

Nekaj stanj, ki so lahko povezana z neobvladovanjem čustev: 

 • alkoholizem
 • alergije
 • astma
 • nespečnost
 • depresije in anksioznosti
 • nekatere očesne bolezni
 • bolezni jeter in ledvic
 • bolečine v hrbtu
 • nestabilen krvni tlak
 • težave s težo
 • težave z mehurjem
 • glavobol
 • rak
 • dermatitis
 • določena hormonska neravnovesja

Pomladimo se od znotraj

Da bomo zgradili čustveno zrelost, ki nas bo pomladila in nam podaljšala življenje, si moramo vzeti čas. Da bi lažje prepoznali svoje najglobje vzorce, je treba razumeti, katero skrito čustvo ima oblast nad nami. Ko prepoznamo svoje zakoreninjene vzorce in se jih zavemo, smo naredili neskončno veliko in pozitivno spremembo v svojem življenju. Odnosi postanejo pristni, naša komunikacija s sabo in drugimi postane pravilna in plodna in stvari se nam začnejo same od sebe postavljati na svoje mesto. Seveda pa se bodo notranje spremembe poznale tudi na našem videzu.

 

Pika Božič Slapar, certificirana svetovalka CBT in REBT psihoterapije

Nazaj na Nasveti