Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Potovanja z letalom

Potovanja z letalom postajajo vedno bolj priljubljena iz različnih razlogov. V zadnjih desetletjih so postala dostopna široki množici ljudi, zaradi priročnosti in udobja pa postajajo zanimiva tudi tistim, ki jim prej takšen način potovanja ni bil najbolj po godu. Ste vedeli, da je v vsakem trenutku v zraku tudi do 10.000 letal[1]? Poglejte si, od kod ta navdušenost nad njimi.

Istock 1332501286

Potovanja z letalom so postala cenovno dostopnejša

Časi, ko so se na potovanje z letalom odpravili le redki, so že zdavnaj mimo. Zahvaljujoč tehnološkemu napredku je letalska industrija postala ena najhitreje razvijajočih se panog, potovanje po zraku pa izjemno ugodno. Učinkovitejša raba goriva in pristajanje na manjših letališčih sta le dva izmed razlogov, zakaj vas lahko nizkocenovni letalski prevozniki do priljubljenih destinacij popeljejo že za nekaj deset evrov.

Če letalsko karto kupite prek spleta, lahko prav tako prihranite kar nekaj denarja. V primeru, da letalske karte ali celoten aranžma potovanja kupite prek turistične agencije oziroma organizatorja potovanj z letalom, pa vas lahko to kar precej udari po žepu. Različni ponudniki v sklopu svojih storitev namreč zaračunajo tudi stroške za sestavo ponudbe ali stroške obdelave prijave in podobno. Vsekakor se o tem velja pozanimati pred samo rezervacijo, saj je dandanes izjemno enostavno kupiti letalske karte kar prek spleta. Z malce iznajdljivosti si lahko sanjski dopust organizirate sami in brez odvečnih stroškov.

V nekaj urah ste lahko na drugem koncu sveta

Potovanje z letalom je daleč najhitrejši način potovanja. Že res, da je čakanje na varnostno-kontrolnih točkah in presedanje po sedežih, čakajoč na naslednji let precej zamudno. Vendar pa je – še posebej, če se odpravljate na bolj oddaljene destinacije – čas potovanja veliko hitrejši od plovbe po morju oziroma vožnje z vlakom ali avtom. V mrzlem in meglenem jutru se lahko vkrcate na letalo na domačem letališču, zvečer pa se že sprehajate po vročem pesku ob sončnem zahodu.

Dodatna prednost potovanja z jekleno ptico je ta, da vas lahko odpelje tako rekoč kamor koli. Razne geografske ovire, ki onemogočajo gradnjo cest ali železniških tirov po določenem terenu, letalskemu prometu ne predstavljajo težav. Dovolj sta že vzletno-pristajalni stezi na dveh različnih krajih in že lahko poletite na drug konec sveta.

Potovanje z letalom je najvarnejša oblika potovanja

Kljub številnim varnostnim standardom, ki veljajo v zračnem prometu, imajo mnogi ljudje močan strah pred letenjem. A sodobna letala so opremljena s tako napredno tehnologijo, da je v vsakem danem trenutku mogoče spremljati vse, kar se dogaja na letalu in njegovi bližini. Poleg tega ima poleg pilotov tudi ostala letalska posadka za sabo leta usposabljanj in izkušenj z letenjem. Poleg vseh ostalih strogih varnostnih standardov so letala tudi redno pregledovana in vzdrževana, letalske poti pa načrtovane tako, da so čim bolj varne.

Letenje je tudi neprimerljivo varnejše od vožnje z avtomobilom. Če bi na primer leteli vsak dan, bi povprečno morali leteti kar 10.078 let, da bi bili udeleženi v letalski nesreči z vsaj eno smrtno žrtvijo[2]. Medtem ko zaradi prometnih nesreč na cesti vsako leto umre približno 1,3 milijona ljudi[3].

Za čim bolj brezskrbno potovanje na tuje sklenite Zavarovanje za tujino

Če se odpravljate na tuje, razmislite o sklenitvi Zavarovanja za tujino. Gre za zdravstveno zavarovanje, ki krije stroške nujnih zdravstvenih in z njimi povezanih storitev v tujini, vključno z medicinsko asistenco. Zavarovanje je namenjeno zagotavljanju zdravstvene varnosti zavarovanih oseb v tujini v primeru bolezni ali poškodbe.

Še posebej, če potujete v državo, katere jezika ne govorite, se lahko znajdete v veliki zadregi. V dodaten stres pa vas lahko spravi tudi nepoznavanje njihovega zdravstvenega sistema in vseh dodatnih podrobnosti. Zavarovanje za tujino Varuha zdravja, Vzajemne vam zagotavlja asistenco v slovenskem jeziku in organizacijo storitev, ki jih potrebujete – 24 ur na dan in vse dni v tednu:

-    organizacijo nujne zdravstvene pomoči in nujnih zdravstvenih prevozov,

-    obveščanje, namenjeno vam in vašim najbližjim ter

-    dosegljivost na vaše telefonske klice z možnostjo povračila telefonskih stroškov.

Zakaj evropska kartica ne zadostuje?

Tudi, če boste potovali zgolj po Evropi, je dobro, da zavarujete svoje zdravje in zdravje najbližjih, saj evropska kartica zdravstvenega zavarovanja stroškov zdravstvenih storitev v tujini ne krije v celoti. Krije jih namreč zgolj v javni zdravstveni mreži in še to samo v obsegu, kot jih krije obvezno zdravstveno zavarovanje v državi, kjer ste.

Prav tako v večini tujih držav ne krije stroškov prevoza s helikopterjem ali stroškov vrnitve oziroma prevoza bolne ali poškodovane osebe v domovino, stroške prevoza v bolnišnico pa krije le v določenih državah. Iz kritja so izključeni tudi stroški zdravstvenih storitev v turističnih ambulantah na Hrvaškem.

Kateri paket izbrati

V sklopu Zavarovanja za tujino Varuha zdravja, Vzajemne, lahko izbirate med različnimi paketi, ki se razlikujejo glede na višino zavarovalne vsote kritij znotraj posameznega paketa. Zavarujete lahko sebe ali celo družino. Pri družinskem zavarovanju ni pogoj, da zavarovanci potujejo skupaj.

Zavarovanje za tujino za enkratno potovanje lahko sklenete pred posameznim odhodom v tujo državo.

Celoletno zavarovanje za tujino Multitrip je idealno za vse, ki potujete večkrat letno. Velja namreč za neomejeno število odhodov v tujino znotraj enega zavarovalnega leta, pri čemer kritje za posamezno potovanje v tujino velja največ prvih 90 dni.

Če imate dodatna vprašanja v zvezi z zavarovanjem, se lahko obrnete na naše svetovalce, ki vam bodo odgovorili v najkrajšem možnem času in našli najboljšo rešitev za vas. Pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 20 60 ali nam pišite na info@vzajemna.si.

[1] https://www.travelandleisure.com/airlines-airports/number-of-planes-in-air

[2] https://executiveflyers.com/are-planes-safer-than-cars/

[3] https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/road-traffic-injuries

Nazaj na Nasveti