Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Morda imate genitalni herpes, pa tega sploh ne veste

prof. dr. Špela Smrkolj, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva prof. dr. Špela Smrkolj, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
genitalni herpes, virus, bolezen
Genitalni herpes je pogosta spolno prenosljiva bolezen, ki večinoma prizadene ženske (vir: Shutterstock)

Genitalni herpes je ena najpogostejših spolno prenosljivih okužb. Okuži se lahko vsaka spolno aktivna oseba, po nekaterih ocenah je v razvitih državah okužen že vsak peti odrasli. Bolezen navadno prizadene genitalni predel, v večjem številu so okužene ženske. Čeprav se lahko okuži kdor koli, so tveganjem bolj izpostavljeni tisti, ki imajo več spolnih partnerjev.

Ena najpogostejših spolno prenosljivih bolezni

Genitalni herpes, ki ga povzroča virus herpesa simpleksa tipa 2, zelo redko tudi tipa 1, je najpogostejša spolno prenosljiva bolezen, ki navadno prizadene genitalni predel. Kar pri petini okuženih je možen potek brez bolezenskih znakov, vendar ti virus vseeno izločajo in ga na ta način lahko prenesejo tudi na svojega spolnega partnerja. Prva okužba se pri izraženi bolezni začne s povišano telesno temperaturo, spremljajo jo lahko bolečine v mišicah in sklepih, povečane dimeljske bezgavke, prozoren izcedek ali pekoče mokrenje. Nato se pojavijo značilni mehurčki na koži ali sluznici. Zagoni bolezni lahko sledijo prvi okužbi, navadno so različno pogosti in bolj blagi.

genitalni herpes, virus, mehurčki
Na koži ali sluznici se pojavijo značilni mehurčki (vir: Shutterstock)

Virus se prenaša s spolnimi odnosi

Prvi stik z virusom je običajno med oralnim, vaginalnim ali analnim spolnim odnosom z okuženo osebo. Za okužbo je potreben neposreden stik sluznice ali kože z izločki, ki vsebujejo virus. V obdobju, ko so na koži mehurčki, smo torej najbolj kužni. Virus pa se lahko izloča tudi v mirni fazi, ko sprememb ne vidite ali čutite. Največ prenosov okužbe je prav preko spolnih partnerjev, ki virus izločajo, čeprav v času spolnega odnosa nimajo bolezenskih znakov. Inkubacijska doba traja od tri do sedem dni. Simptomi pa se v kar od 70 do 90 odstotkih prvih okužb ne pokažejo. Zelo redko se lahko zgodi, da virus dobimo s posrednim prenosom z okuženimi rokami in predmeti. 

genitalni herpes, virus, herpesa simpleksa, spolnost
Virus herpesa simpleksa, ki povzroča genitalni herpes, se prenaša z nezaščitenimi spolnimi odnosi (vir: Shutterstock)

Preprečite prenos okužbe

Širjenje okužbe lahko preprečite z upoštevanjem nekaterih preventivnih ukrepov. Spolne odnose omejite na eno osebo, ki jo dobro poznate in se zaščitite s kondomom. Vzdržite se spolnih odnosov, če imate mehurčke ali razjede, teh se nikakor ne dotikajte. Po morebitnem dotiku si temeljito umijte roke z milom in vodo. Bodite pozorni na splošno osebno higieno in uporabljajte samo lastne brisače. Po ozdravitvi še nekaj časa počakajte s spolnimi odnosi. Če ste noseči, o okužbi nujno obvestite svojega ginekologa ali porodničarja.

genitalni herpes, spolnost, okužba, zaščita
Učinkovita zaščita pred okužbo z virusom je kondom (vir: Shutterstock)

Bolezen je izginila – je to le zatišje pred nevihto?

Obdobji zatišja in izbruha sta značilni za to bolezen. Izbruhi so lahko občasni ali zelo pogosti, najpogosteje do izbruha pride ob padcu imunskega sistema. Stres, sončenje, mraz, poškodbe kože in telesni napor so dejavniki, ki prav tako lahko vplivajo na ponovitev bolezni. Prisotnost virusa v telesu se lahko ugotovi neposredno z odvzemom brisa na mestu ranice ali brisa tekočine iz mehurčka na okuženi koži in z odvzemom krvi ter osnovnimi krvnimi preiskavami. Ponovitev se navadno začne s srbenjem in izjemoma bolečinami na območju, kjer se čez nekaj ur pojavita rdečina in oteklina. V naslednjih dveh dneh sledi nastajanje mehurčkov, ki so značilni za obolenje, pozneje pa se na predelu pojavi boleča razjeda, sledi ji krasta, ki se odlušči. Na prizadetem predelu lahko pride samo do otekline in rdečine ali rane, brez pojava vidnih mehurčkov. Ti se najpogosteje pojavijo na območju spolovila, lahko so tudi na zadnjici ali stegnu. Ob ponovitvi lahko težave trajajo od nekaj dni do dveh tednov, nekateri bolniki pa pred pojavom izpuščaja občutijo mrzlico, glavobol in nekoliko povišano telesno temperaturo. Po več letih se število ponovitev zmanjša, včasih lahko celo izzvenijo. 

genitalni herpes, virus, prisotnost, okužba
Prisotnost virusa v telesu se lahko ugotovi z odvzemom brisa ter osnovnimi krvnimi preiskavami (vir: Shutterstock)

Ali je genitalni herpes ozdravljiv

Genitalnega herpesa se ne da dokončno pozdraviti, vendar pa se lahko izognemo pojavu mehurčkov, zmanjšamo tegobe in preprečimo pogoste izbruhe s pravilnim in hitrim potekom zdravljenja. Za zdravljenje bolezni so na voljo različne možnosti. Zdravnik lahko predpiše protivirusna zdravila v obliki tablet ali protivirusne kreme. Nizkoenergetski laserji lokalno pospešujejo celjenje ran in deloma spodbujajo lokalni imunski sistem. Simptome pa lahko ublažimo tudi s kopelmi, uporabo nekaterih krem in uživanjem določenih živil, kot so česen, vitamin C, ribe, krompir, jajca, kvas in leča. Vendar lahko kreme in lastni pripravki simptome bolezni poslabšajo, zato je pomembno, da se o zdravljenju vedno posvetujete z zdravnikom. 

Pozor, nosečnice

Za nosečnice, ki imajo okužbo ali so bile virusu izpostavljene, je pomembno, da redno hodijo na preventivne preglede h ginekologu. Ta lahko za obdobje ob koncu nosečnosti priporoči zdravljenje, ki zmanjša možnost zagona bolezni v času poroda in prenos okužbe na novorojenčka. Če med nosečnostjo pride do prve okužbe, lahko ta povzroči tudi spontani splav ali prezgodnji porod. Če se okužba prenese na nerojenega otroka, lahko pride do smrtno nevarnih vnetij možganovine, možganskih ovojnic in drugih organov. Zato je zelo pomembno, da zdravnik med porodom lahko spremlja virus in morebiten prenos okužbe. Nosečnicam, ki se jim bolezen ponovno pojavi pred predvidenim porodom, se priporoča carski rez.

Prof. dr. Špela Smrkolj, dr. med., Medicinski center Barsos

Sumite, da imate genitalni herpes?

Nikar ne odlašajte in hitro obiščite zdravnika! Z zavarovanjem Zdravstvena polica do obiska specialista, ko ga potrebujete. Do specialistične obravnave že v nekaj dneh.

Nazaj na Nasveti