Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Kako v spanju kurimo maščobe?

Verjetno ste že marsikoga slišali reči ''spanje je za šibke'' ali ''spal bom, ko bom mrtev''. Morda ste ti izjavi tudi sami večkrat izrekli. Emil Marinšek, strokovnjak za spanje, želi tema izjavama napraviti konec z osveščanjem o pomembnosti spanca za zdravje. Zadostna količina spanca odpravlja marsikatere težave, kot so bolečine v hrbtenici, odpravljanje stresa … Ste vedeli, da spanec med drugim poskrbi tudi za kurjenje maščob v telesu? Ja, primerna količina spanca omogoči naše hujšanje.

Jutranje Sh 35916223

Zahvalite se rastnemu hormonu

Naše telo maščobe med spanjem porablja prek rastnega hormona. Ta med spanjem omogoči obnavljanje telesnih sistemov, za to pa potrebuje ogromno energije, ki jo črpa iz maščobnih zalog.

Vendar pa se maščobne zaloge ne porabljajo vedno! Če pozno zvečer jemo ogljikove hidrate, bodo ti povzročili tvorbo inzulina, ki pa zavira nočno izgorevanje maščob. Tako je ob zaužitju ogljikovih hidratov pred spanjem zelo malo verjetnosti, da bo telo to noč hujšalo. Po 20. letu pa izločanje rastnega hormona upade, in priložnosti porabljanja maščob v spanju je še manj.

Vplivate lahko tudi sami

Delovanje svojega rastnega hormona pa imate na srečo možnost povečati! To lahko storite, če boste upoštevali naslednje tri zapovedi:

  1. Večerjajte ob zgodnejših urah -Poizkusite vaš zadnji obrok zaužiti pred 19. uro. Prebavni sistem bo imel tako dovolj časa, da se že v zgodnjih večernih urah umiri, zmanjša vrednost inzulina, krvnih maščob in krvnega sladkorja. Vsi ti procesi bodo vplivali na večjo količino izločanja rastnega hormona, in posledično na večjo porabo maščob.
  2. Spite dovolj - Šele po približno eni uri in pol po tem ko zaspimo, rastni hormon začne delovati. Nato ta deluje vse dokler se spanec ne prekini. Tem dlje torej spimo, več maščob bomo pokurili, saj bo rastni hormon tako imel več časa za delovanje. Raziskave so tudi pokazale, da manj kot sedem ur spanja zavira delovanje rastnega hormona, zato je priporočljivo spati vsaj 7 do 8 ur na dan.
  3. Že čez dan pazite na težo - Telo ljudi s prekomerno težo ne proizvaja toliko rastnega hormona kot telo človeka z normalno težo. Tako se ne morete zanesti na to, da vam bo spanec omogočil hujšanje, ampak morate za to poskrbeti tudi sami z redno aktivnostjo in zdravim prehranjevanjem čez dan.

Poleg tega, da spanec poskrbi za kurjenje maščob, pa pomanjkanje spanca poveča koncentracijo hormona, ki vzbuja občutek lakote in tako poveča apetit, čeprav smo že siti. Za nameček pa si po neprespani noči zaželimo predvsem hrane z več kalorijami in ogljikovimi hidrati, ki še dodatno redijo.

Torej, če želite ohranjati zdravo težo, obenem pa se braniti tudi pred sladkorno boleznijo, poskrbite za zadostno količino spanca in naredili ste ogromen korak k bolj zdravemu življenjskemu slogu. 

Nazaj na Nasveti