Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Najem plovila: vse, kar morate vedeti

Najem plovila z razlogom postaja vse bolj priljubljen med ljudmi, ki želijo aktivno preživeti dopust. Plovba ponuja dinamičnost, pristna doživetja in edinstveno izkušnjo odkrivanja skritih kotičkov, danes pa je zaradi številnih možnosti izposoje plovil dostopnejša kot kdajkoli prej. Preverite, na kaj morate biti pozorni pri najemu, da boste lahko brezskrbno uživali na težko pričakovanih počitnicah.

Istock 865302596

Osnovne smernice pri najemu plovila

Da bi se izognili morebitnim težavam, je pri najemu plovila priporočljivo upoštevati nekaj osnovnih smernic:

  1. Pomembno je, da ste dodobra seznanjeni s pogoji poslovanja izbranega čarterskega podjetja. 
  2. Poznati in razumeti morate postopke rezervacije, potrdila, plačila, prevzema in vračila najetega plovila. 
  3. Ob prevzemu skrbno preverite stanje plovila in pripadajoče opreme. V primeru, da je s plovilom ali opremo karkoli narobe, mora biti to navedeno že v primopredajnem zapisniku.

Nenazadnje pa mora vsaj eden izmed članov posadke imeti veljavno dovoljenje za upravljanje izbranega plovila. V nasprotnem primeru je treba poleg plovila najeti tudi profesionalnega skiperja – tj. oseba, ki upravlja plovilo in načrtuje pot ter je odgovorna za vso opremo in varnost posadke. Pomembno je tudi, da izberete pravo plovilo glede na svoje potrebe. Če niste prepričani, katero je najprimernejše za vas, si več o različnih vrstah plovil preberite v nadaljevanju.

Katero plovilo je najprimernejše za najem? 

Najem plovila vam omogoča, da izberete tisto, ki najbolj ustreza vašim potrebam. Katero bo za vas najbolj primerno, pa je odvisno od števila članov posadke in vaših želja glede vrste potovanja oziroma izbrane destinacije. 

Najem jadrnice

Jadrnica je odlična izbira za vse, ki si želijo aktivnih in zabavnih počitnic s prijatelji ali družino. Imajo po dve, tri, štiri ali celo pet kabin. Praviloma je v vsaki prostora za dve osebi, pogosto pa je v salonu mogoče pripraviti še dve dodatni ležišči. Pri najemu plovila lahko izbirate tudi med različnimi modeli jadrnic. Novejši modeli so moderno opremljeni in precej udobni. Med drugim ponujajo notranje ogrevanje, zunanji žar, imajo večje platforme ter več ležalnih površin na zunanji palubi za udobno počivanje in lovljenje sončnih žarkov. 

Najem katamarana

Vse bolj priljubljeno plovilo je tudi katamaran (z jadri ali motorjem). Glavna značilnost katamarana je, da ima dva trupa. Gre za prostornejšo barko, ki je priljubljena izbira za tiste, ki se na vodno dogodivščino odpravljajo v večjem številu. Katamaran ima običajno velik salon s kuhinjo, prostorne spalnice s sanitarijami ter ogromno zunanjih površin za druženje. Je tudi lažji za upravljanje in zaradi svoje oblike nekoliko stabilnejši od drugih plovil. To je lahko za tiste, ki se na potovanje odpravljajo brez skiperja, velika prednost.

Istock 626037692

Najem plovila s skiperjem

Za tiste brez veljavnega dovoljenja za plovbo oziroma dovolj praktičnih izkušenj, je najem plovila s profesionalnim skiperjem odlična rešitev. Skiper je oseba, ki na potovanju skrbi za plovbo, navigacijo, tehnično vzdrževanje plovila, svetovanje in radijsko komunikacijo. Večja plovila imajo posebne skiperske kabine. Če izbrano plovilo nima skiperske kabine, skiper spi bodisi v prosti kabini – če je le-ta na voljo – bodisi v salonu.

Najem plovila s profesionalnim skiperjem je odlična priložnost za učenje in nabiranje praktičnih izkušenj za samostojno plovbo. Člani posadke pa imajo za nameček tudi odlično priložnost, da se podrobneje spoznajo z vso opremo na plovilu.

Oprema

Vsako plovilo je opremljeno z obvezno opremo, glede na želje in potrebe posadke pa je mogoče najeti tudi dodatno opremo

Med obvezno opremo spada za plovilo primerno sidro, pomožne pogonske naprave, vedro s korcem, predpisane dnevne oznake, luči in konveksna ogledala. Glede na velikost plovila in število posadke pa lahko obvezna oprema vključuje tudi rešilne jopiče, rdeče bakle, orodje za vzdrževanje naprav in podobno. 

Vsako plovilo je opremljeno tudi z gumijastim čolnom in vesli, da je posadki vseskozi omogočen dostop do kopnega. Ker jih je enostavneje upravljati z izvenkrmnim motorjem, je povpraševanje zanje kot del dodatne opreme izredno pogosto. 

Med najeto dodatno opremo se vse pogosteje pojavlja tudi sup. Supi omogočajo aktivno preživljanje časa na barki; zlasti ob brezvetrju, če se člani posadke ne odločijo za plutje z motorjem. S supom lahko dostopate tudi do kopnega, v primeru, da bi si mimogrede želeli ogledati bližnje naravne lepote.

Najboljše destinacije na Jadranu

Med sanjarjenjem o počitnicah marsikdo ne razmišlja le o najemu plovila, pač pa tudi o sami destinaciji oziroma v primeru plovbe, o različnih destinacijah. Pomembna je torej tudi izbira rute, torej same poti potovanja. Katera je najprimernejša, je v največji meri odvisno od želja posadke, dolžine potovanja in vremenskih razmer v povezavi s skiperjevim znanjem.

Najem plovila na Hrvaškem

Razlogov, zakaj najeti plovilo na Hrvaškem, je ogromno. V navtičnem turizmu je Hrvaška zaradi razčlenjene obale, čistega morja in varnosti ena izmed najbolj priljubljenih destinacij za potovanja. Hrvaška obala obsega kar 5835 kilometrov, 1246 otokov in 71 marin. Za tiste, ki si želijo plovbo izkoristiti za raziskovanje, je Hrvaška torej idealna. Preden se odločite za to destinacijo, pa vsekakor velja preveriti veljavne predpise in zakonodajo. Na Hrvaškem namreč veljajo nekoliko drugačna pravila in predpisi kot v Sloveniji.

Najem plovila v Sloveniji

Kljub razmeroma majhni obali ima tudi Slovenija ogromno zanimivosti, vrednih raziskovanja. Starodavna obalna mesta, kot so Piran, Izola in Koper, imajo izjemno arhitekturo ter prikupne ozke ulice in trge. Raziskovanje slovenske obale s plovilom je zato edinstveno doživetje, ki vam bo zagotovo odprlo nov pogled na njeno lepoto.

Privoščite si edinstveno izkušnjo

Najem plovila je povsem enostaven in dostopnejši kot kdajkoli prej. Je odlična izbira za vse, ki si želijo aktivnih in dinamičnih počitnic, polnih novih odkritij. Preden se podate na to edinstveno pustolovščino, pa poskrbite za svoje zdravje in varnost. Med plovbo namreč lahko kaj hitro pride do nezgode ali drugih neprijetnosti – še posebej, če se poslabšajo vremenske razmere.

Vsaka plovba je nepredvidljiva, zato pravočasno sklenite Nezgodno zavarovanje Varuha zdravja, Vzajemne, za brezskrbne počitnice. Če se odpravljate na pustolovščino v tuje vode, pa poskrbite za zanesljivo Zavarovanje za tujino. Tako boste lahko v radostih morja uživali popolnoma brez skrbi! skrbi!

Pripravil: thesailmaster.si

Nazaj na Nasveti