Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Alkohol, ena najpogostejših zasvojenosti v Sloveniji

Sanja Rozman, dr. med., spec., CSAT, CMAT, TAP, je ugledna mednarodna predavateljica o zasvojenostih. Zdravnica in psihoterapevtka pa je obenem tudi avtorica osmih knjig. Na novi televizijski platformi Neodvisen.tv redno sodeluje s svojimi strokovnimi prispevki s področja zasvojenosti. V oddaji Kemične zasvojenosti na Neodvisen.tv je izpostavila zasvojenost z alkoholom. Novo ustanovljeno televizijsko platformo je zagnala ekipa ustvarjalcev vseslovenskega družbeno odgovornega programa Neodvisen.si, katerega ponosen nacionalni podpornik je Varuh zdravja. 

Nazdravimo – na veselje in na žalost

V naši kulturi je običajno, da nazdravljamo na vesele in žalostne trenutke, nenazadnje je celo naslov naše himne Zdravljica.

En požirek je preveč in tisoč jih je premalo.

Najpogostejša zmota je, da alkoholik pije preveč, saj je problem ravno v tem, da je zasvojenemu že en požirek alkohola preveč, saj se v njegovi zavesti avtomatsko sproži peklenska gugalnica, zaradi katere se ne more več ustaviti, tudi če se potrudi. 

Zakaj alkoholik sploh pije?

Alkoholiki pijejo, da se napijejo, ker imajo znotraj sebe nek vir bolečine, ki se ga morda sploh ne zavedajo, ponavadi je to nek travmatičen dogodek. Ko pitje traja dalj časa, lahko več let, vedenje postopoma postane avtomatsko in alkoholik pije tudi, če se zaobljubi samemu sebi, da ne bo. Občutke, ki jih prinašata kronična bolečina in tesnoba, alkoholik blaži in zatre z alkoholom. Ker vzrok ni nikdar odpravljen in se občutki v času treznosti ponovno pojavijo, mora to početi vse pogosteje. Alkoholik tako postane psihično zasvojen, saj na ta način uravnava čustva in navsezadnje pretenta možgane.


Kz
En kozarec je preveč in tisoč jih je premalo

5 ključnih pokazateljev zasvojenosti:

  • Nezmožnost prenehati ali zmanjšati škodljivo vedenje.
  • Izguba časa, denarja, truda.
  • Hlepenje – sla po alkoholu je neverjetna.
  • Toleranca – alkoholik lahko prenese veliko alkohola, saj že dlje časa pije.
  • Abstinenčna (odtegnitvena) reakcija – alkoholik nekaj časa zdrži brez alkohola, nato se spomni na tiste stekleničke, ki jih je skril sam pred seboj, in sčasoma se ponovno napije.

Kdo je alkoholik?

Za alkoholika je na prvem mestu alkohol, vse ostalo, družina in odnosi, je sekundarnega pomena, posledično se pojavi odtujenost, nemalokrat tudi sram. Alkoholik zapravlja denar za svojo zasvojenost in pogosto pozablja na zadolžitve doma. Tudi ko ne pije, razmišlja o alkoholu, v ostalih situacijah je stežka psihično prisoten. Alkoholik lahko za svoja dejanja tudi v službi dobi opomin in takrat se morda le opogumi, da poišče strokovno pomoč. Ker je prisotnost alkohola tako običajna in močno zasidrana v naši narodni zavesti, si marsikdo stežka prizna, da je zasvojen, in se ne zaveda, da je alkoholizem hinavska in globoka bolezen, ki se razširi v vse pore našega življenja.

Kako prenehati piti?

Ne poskušajte sami, saj je najpogostejša zmota alkoholikov, da se bodo odvisnosti lahko ozdravili sami. A ne zavedajo se, da tudi če prenehajo s pitjem, ne bodo postali čustveno dostopni čez noč. Take ljudi imenujemo suhi alkoholiki, saj s pitjem prenehajo, a postanejo čemerni in brez alkohola zdržijo le do prve hude krize. 

Alkoholizem je mogoče odpraviti le z ustrezno psihoterapijo, le tako se odpravijo vzroki. Slovenija ima v okviru zdravstvenega sistema na voljo zelo kakovostne programe, v katere se lahko posameznik vključi z veljavno napotnico. Raznorazni podporni programi sicer lahko pomagajo pri abstinenci, a ne morejo odpraviti vzrokov, to lahko naredi le zdravljenje.

Kako pomagati alkoholiku?

Alkoholiku ne morete pomagati drugače kot z vzpostavitvijo meril za življenje, ki je za vas sprejemljivo – z ultimatom, ki pa ga postavite, zgolj če mislite resno. Do točke, ko se bo alkoholik odločil za zdravljenje, mora priti sam, mi pa moramo sami priti do točke, ko nečesa v svojem življenju ne bomo več tolerirali.

Članek je povzet po oddaji Kemične zasvojenosti – alkohol, ki jo pripravlja Sanja Rozman. Oddajo si lahko ogledate na Neodvisen.tv.

Nazaj na Nasveti