Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Vse o maslu

Maslo človeštvo uporablja že tisočletja, a kljub temu so že desetletja nazaj različni zdravstveni strokovnjaki maslo označili za enega glavnih krivcev za vedno več primerov srčno-žilnih obolenj, debelosti in s temi problemi povezanih smrti. Tako so za zdravo življenje priporočili več ogljikovih hidratov in manj maščob nasploh, za alternativo maslu pa ponudili margarino in različne rastlinske namaze. Kljub temu pa primeri teh obolenj še zmeraj strmo naraščajo, kar pomeni, da se je pri tej logiki nekaj zalomilo.

Maslo je naravno živilo, ki vsebuje veliko za človeka pomembnih hranil, medtem je margarina močno procesirano živilo. Narejena je s postopkom segrevanja rastlinskih olj do zelo visokih temperatur in dodajanjem različnih dodatkov, med drugim kovine nikelj. Ta je dodan kot katalizator, ki pomaga, da se margarina strdi. Pri tem procesu pa nastanejo zelo škodljive trans maščobe, ki so povezane s krvožilnimi boleznimi, debelostjo in rakom.

Maslo Clanek

Nasičene maščobe in holesterol

Maslo velja za nezdravo živilo zaradi njegove velike vsebnosti nasičenih maščobnih kislin. Te vrste maščob dviguje tako koristni HDL holesterol (high density liproteins ali lipoproteini visoke gostote), kot LDL holesterol (low density lipoproteins ali lipoproteini nizke gostote), ta se velikokrat imenuje škodljivi holesterol.

HDL holesterol

HDL holesterol je dejansko nujno potreben za zdrav organizem saj preprečuje odlaganje maščob na stene arterij, te maščobe pa tudi pomaga odnašati iz telesa, torej je nekakšen čistilec žil. Holesterol na splošno je tudi ključen pri razvoju živčevja pri otrocih in pravilnem delovanju tega pri odraslih.

LDL holesterol

LDL holesterolu se velikokrat doda negativna oznaka škodljivi holesterol, a nekateri znanstveniki že dolgo opozarjajo, da je tak pogled preveč enostaven. LDL holesterol se namreč deli na več vrst, glede na velikost njegovih delcev, v grobem na večje in manjše delce LDL holesterola. Velikost je pomembna zato, ker delci LDL holesterola lahko povzročijo bolezni le, če najprej predrejo stene arterij. Zadnji dokazi pa kažejo na to, da so večji LDL delci dejansko preveliki in premalo gosti, da bi lahko poškodovali stene, tako so našemu zdravju dosti bolj škodljivi manjši in bolj gosti LDL delci, ki imajo moč predreti stene arterij.

Nasičene maščobe višajo le nivo večjih LDL delcev

Mogoče najpomembnejše odkritje pa je, da nasičene maščobe sploh ne dvigujejo nivoja manjših, bolj škodljivih LDL delcev, ampak da dvigujejo le vrednost večjih, torej manj- ali celo ne-škodljivih LDL delcev. Bolj problematične naj bi bile tako trans maščobe, ki se nahajajo v margarini in v veliko predelanih živilih ter enostavni sladkorji oziroma ogljikovi hidrati, ki se med drugim nahajajo v kuhinjskem sladkorju, slaščicah, belem kruhu in testeninah, za katere so odkrili, da dejansko dvigujejo nivo manjših LDL delcev.

Kljub temu, da o vplivu LDL holesterola na zdravje še ni vse jasno, lahko že sedaj ugotovimo, da je v najslabšem primeru maslo, zaradi svojih nasičenih maščob, dosti manj nezdravo živilo, kot je veljalo do sedaj.

Lastnosti masla

Vrnimo se nazaj k maslu in poglejmo kakšne lastnosti še ima. Maslo poleg nasičenih maščob, teh ima okoli 65 odstotkov, vsebuje še dobro tretjino nenasičenih maščob. Za te maščobe se vsi strinjajo, da so koristne za zdravje, saj višajo nivo HDL holesterola.
Maslo vsebuje tudi precej drugih koristnih snovi:

  • Vitamin A, ki je ključen za dober vid,
  • druge v maščobah topne vitamine D, E in K,
  • minerale: selen, jod in cink,
  • antioksidante, ki ščitijo pred poškodbami zaradi prostih radikalov,
  • konjugirano linolensko kislino (CLA), ki preprečuje rast rakavih tumorjev,
  • lavrinsko kislino, ki deluje proti glivičnim infekcijam in kandidi.

Pri vsem tem pa vseeno ne smemo pozabiti, da je maslo maščoba in je tako visoko kalorično živilo, saj na 100g vsebuje okoli 720 kcal tako, da ga moramo uživati zmerno.

Kakšno maslo naj kupimo?

Najboljše maslo, ki ga lahko kupimo je sveže, surovo maslo, ki ga lahko dobimo pri kmetu ali na tržnici. Takšno maslo ima več hranil, saj drugače postopek pasterizacije veliko le teh uniči. Če kupujemo maslo v trgovini je pomembno, da kupimo organskega iz živali pašne reje.

Ghee – Ayurvedsko prečiščeno maslo

Ghee je vrsta prečiščenega masla, ki se v predvsem v indijski tradicionalni prehrani uporablja že tisočletja, prav tako je pomembno živilo v njihovi tradicionalni medicini-Ayurvedi. Prečiščeno maslo pa poznamo tudi pri nas, saj je to veliko bolj obstojno od svežega masla in se je, pred časom hladilnikov, veliko uporabljalo.

Prednosti prečiščenega masla oz. ghee-ja so:

  • obstojen pri zelo visokih temperaturah kuhanja, tako je primeren za peko in cvrtje,
  • ne vsebuje laktoze, saj se med kuhanjem Ghee-ja odstranijo mlečni delci,
  • dolgo obstojen tudi na sobni temperaturi (2-3 meseca) ali v hladilniku do enega leta,
  • ima bazičen učinek na naš organizem, za razliko od masla, ki rahlo zakisa telo.

Ghee lahko dokaj enostavno pripravimo tudi doma iz svežega nepasteriziranega masla ali pa ga kupimo že pripravljenega v trgovinah z zdravo prehrano.

Manj predelane hrane, več naravne

Čeprav je žal poraba predelanih živil visoka tudi v Sloveniji, se pri zdravem prehranjevanju zmeraj bolj daje prednost naravni hrani, med katero nedvomno spada tudi maslo. V kuhinji naj sicer še zmeraj kraljujejo hladno stiskana rastlinska olja, a maslo, naj si bo navadno surovo ali pa prečiščeno ghee, je lahko brez slabe vesti na jedilniku nekajkrat na teden.

Viri:
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/06/23/butter-trans-fat.aspx
http://www.hsph.harvard.edu/magazine-features/is-butter-really-back/
http://www.cbn.com/health/naturalhealth/drsears_heartattack.aspx
http://www.nbcnews.com/id/35058896/ns/health-heart_health/t/bad-cholesterol-its-not-what-you-think/#.VOtMMy4ZbYg
http://www.lifestylenatural.com/4700/Pozabljene-koristi-naravnega-masla?cookietime=1424711815
http://chriskresser.com/the-most-important-thing-you-probably-dont-know-about-cholesterol

Avtorica: Mojca Cepuš

Nazaj na Nasveti