Razvpita prostata

prof. dr. Andrej Kmetec, dr. med., spec. Urologije prof. dr. Andrej Kmetec, dr. med., spec. Urologije

S profesorjem Andrejem Kmetcem, dr. med., specialistom urologije iz Medicinskega centra Barsos, smo se pogovarjali o prostati, boleznih, ki lahko doletijo organ, in pomembnosti preventivnih pregledov.

prostata, pregled, rak
Preventivni pregledi so ključni za uspešno zdravljenje raka prostate (vir: Shutterstock)

Kaj je prostata

Prostata je žleza, ki jo najdemo samo pri moških. Je del spodnjih sečil, njena funkcija pa je izdelovanje tekočine, ki je zadolžena za prenos semena. Zdrava prostata je velika kot oreh, nahaja pa se tik pod mehurjem.

Previdno pri vnetju spodnjih sečil

Vnetje spodnjih sečil lahko zajame ne samo sečni mehur, ampak tudi prostato. Kaže pa se z bolečinami in težavami pri uriniranju, občasno pa tudi s prisotnostjo krvavkastega pekočega seča. Izrazitejši občutek tiščanja na vodo, slabši curek urina in težje praznjenje sečnega mehurja so lahko težave, ki se pokažejo ob vnetju. Pojavi se lahko tudi topa ali krčevita bolečina nad spodnjim delom trebuha. Če se vnetja ne zdravi, se stopnjuje, bolečina postane moteča in stalna. Zaradi anatomskih značilnosti, je okužba pri moških lahko povezana še z vnetjem prostate, zato so znaki zelo podobni in zahtevajo daljše zdravljenje. 


vnetje, sečila, zbadanje
Vnetje spodnjih sečil je boleče in neprijetno, lahko pa se razširi tudi na prostato (vir: Shutterstock)

Prehodna težava ali kronično vnetje?

Znaki vnetja so sprva podobni kot pri ženskah, če pa se razvije težje vnetje prostate ali pa celo ognojek prostate, pa je prisotna tudi septična temperatura več kot 38 °C. Stanje je lahko življenjsko ogrožajoče, zato je pomembno, da pri takšnih simptomih takoj obiščete urologa. Pri moških traja zdravljenje vnetja vsaj 2–4 tedne. Najpogostejši razlog za vnetje spodnjih sečil je bakterija E. coli, ki je odgovorna za 70–95 % okužb tako pri ženskah kot tudi moških. Tudi ostali povzročitelji so bakterije, izjemno redko pa nekatere vrste glivic. Pogosto pa niti ne ugotovimo vzroka, zlasti pri kroničnih oblikah vnetja prostate.

vnetje, sečila, prostate, urolog
Ob vsakem sumu vnetja sečil ali prostate se oglasite pri svojem zdravniku, saj je pravilno in dovolj dolgo zdravljenje ključno (vir: Shutterstock)

Vnetja spodnjih sečil se lahko ponavljajo, zlasti če zdravljenje ni bilo zadosti dolgo, z neustreznim zdravilom v neustrezni koncentraciji in na katerega se je razvila odpornost.

Pravočasen pregled pri specialistu urologije prepreči nadaljnji razvoj in hkrati pomaga pozdraviti znake bolezni.

Pomemben organ, ki vpliva na kakovost življenja moških

Prostata je neposredno povezana tako s počutjem kot tudi funkcioniranjem posameznika, spremenjeno delovanje pa ima lahko večje posledice, kot si mislimo. Povečana prostata je posebnega pomena pri moških, starejših od 50 let, simptomi pa se kažejo kot težave z uriniranjem in postopnim upadanjem spolne funkcije. 

spolnost, moški, prostata
Povečana prostata vpliva na moško spolno funkcijo (vir: Shutterstock)

Skrb za prostato se začne z zdravimi navadami

Preventivno lahko proti povečani prostati ukrepamo s spremembo življenjskega sloga. Priporočljivo je opustiti uživanje pijače in hrane, ki draži, alkohola in kajenja. Če je le možno, se odpovejte kavi in črnem čaju. Držite se zdrave prehrane z več zelenjave in manj mesa. Ob tem ne pozabite na gibanje, fizično aktivnost, primerno zmožnostim, brez pretiranih treningov za moč. Malo potrebo opravljajte redno, urina ne zadržujte in urinirajte počasi.

sprehod, telovadba, zdravje, prostate
Za zdravje svoje prostate poskrbite z rednim gibanjem in kakovostno prehrano (vir: Shutterstock)

Pomembnost rednih pregledov

Zgodnje odkrivanje bolezni prostate je ključno, saj omogoča uspešno zdravljenje. Tako pri benignem povečanju kot tudi raku prostate. Zato so zelo pomembni redni preventivni pregledi oziroma vsaj pregled takoj, ko moški opazijo prve težave. Pojavnost raka na prostati se letno povečuje, v Sloveniji skoraj vsako leto za to boleznijo zboli 900 moških. V več kot 70 % je rak omejen samo na žlezo, je v zgodnjem stanju, kar poveča možnost ozdravitve. Vendar se starostna meja, ko se bolezen lahko pojavi, vse bolj niža. Zato so redni pregledi priporočljivi že po 50. letu, po 40. letu pri tistih moških, ki so v družini že imeli bolezen.

pregled, rak, prostata
Vrednost PSA je eden redkih kazalnikov raka prostate (vir: Shutterstock)

Poudariti je potrebno, da ni jasnih znakov – simptomov, ki bi nakazovali nastanek zgodnjega raka prostate. Lahko so le običajne začetne težave pri uriniranju, kot se pojavijo v določeni starosti oziroma kot jih opažamo pri benignem povečanju prostate.

Edini kazalnik je za zdaj vrednost PSA (prostatičnega specifičnega antigena), otipanja prostate, starosti in seveda biopsije prostate ob sumu na prisotnost rakaste bolezni.

Moški po 50. letu bi moral vedeti za svoj PSA, enako kot za krvno skupino.

Zdravljenje raka prostate

Osnovni pristop k zdravljenju lokaliziranega raka prostate je še vedno kirurški – radikalna operacija prostate in seveda radikalno obsevanje. Poleg tega obstaja še vrsta načinov zdravljenja, kot so hormonsko, citostatsko oziroma z drugimi, novejšimi zdravili.

Vsak bolnik si zasluži ustrezno individualno obravnavo ne glede na starost, splošno kondicijo in stopnjo bolezni ter njeno razširjenost. Glede na te dejavnike se navadno širši konzilij specialistov odloči in priporoči ustrezen način zdravljenja, ki ni nujno vedno kirurški ali radiološki, bo pa lahko preprečil napredovanje bolezni in omogočil nemoteno življenje.

 

Prof. dr. Andrej Kmetec, dr. med., spec. urologije, Medicinski center Barsos

Nazaj na Nasveti