Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Rabarbarino pecivo

Varuh zdravja, Vzajemna Varuh zdravja, Vzajemna

Pri peki peciv lahko pogosto uporabite med namesto belega sladkorja. Dobro je kupiti kakovosten med, za katerega veste, od kod izvira. Ekološki med je popolnoma drugačen od komercialnega, saj njegovi izdelovalci prisegajo na prijazno vzgojo čebel. Čebelarji, ki jim ni vseeno (pa ni nujno, da so ekološko certificirani), čebelam v nasprotju s komercialnimi pustijo naravni življenjski tok, jih ne hranijo z belim sladkorjem in ne uporabljajo pesticidov, saj to povzroča množično izumiranje čebel. Vsi si seveda želimo zdravih in močnih čebel, saj so najpomembnejši člen našega obstoja in ključ ravnovesja v naravi. Z vami delimo recept za okusno pecivo z medom in rabarbaro.

Namesto rabarbare lahko uporabite drugo sezonsko sadje, najbolj se priležejo jabolka, hruške, marelice, slive ...

Sestavine

  • 4 stebla/400 g rabarbare (ali drugega sezonskega sadja)
  • 2 vrečki zeliščnega čaja
  • 4 JŽ medu (za vegansko različico uporabite javorjev sirup)
  • 100ml vode
  • 2 1⁄2 skodelice/300 g polnozrnate pirine moke
  • 2 čž pecilnega praška
  • 1 čž sode bikarbone
  • 2 čž vanilje v prahu
  • lupinica 1 eko limone (po želji)
  • 1 skodelica/240 ml javorjevega sirupa ali medu
  • 3⁄4 skodelice/190 ml mandljevega mleka
  • 6 JŽ kokosovega olja ali masla
  • 1 čž jabolčnega kisa

Priprava

Sprva narežite stebla rabarbare na malo večje koščke in jih za 5 minut pokuhajte v zeliščnem čaju s 100 ml vode in 4 žlicami medu. Precedite ter sirup in rabarbaro pustite na strani.

Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. Pripravite tortni model (premera 18 cm) ali manjše pravokotne modelčke. V skledi zmešajte vse suhe sestavine (pirino moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, vaniljo, limonino lupinico) in v drugi manjši skledi zmešajte vse tekoče (kokosovo olje, javorjev sirup, mandljevo mleko in kis). Prelijte tekoče sestavine v suhe in previdno premešajte.

Vljite maso v tortne modelčke in čez njih položite skuhano rabarbaro. Pecite od 50 do 60 minut. Pecivo popolnoma ohladite. Prelijte z rabarbarinim sirupom, ki je ostal od kuhanja.

Dober tek!

V SODELOVANJU S TEREZA'S CHOICE

Recept 900x600px
Nazaj na Nasveti