Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Na potep - družinski pohod po Slovenski Istri

Natalija Ahčin Natalija Ahčin

Cerkev Sv. Kvirina–vrh Veli Badin–Spodmoli (ušesa Istre)–cerkev sv. Kvirina

Pohod je primeren tako za majhne kot tudi malo večje otroke. Del poti poteka blizu roba prepadne stene, zato je potrebna večja previdnost z otroki. To območje je najbolj čarobno jeseni, ko se ruj obarva v oranžne in rdeče odtenke.

Slike 26
Spodmoli – ušesa Istre (vir: Natalija Ahčin)

Družinski pohod

Dostop: avtocesto Ljubljana–Koper zapustimo na izvozu Črni Kal. Sledimo glavni cesti in čez dobra 2 km na Y-križišču zavijemo levo proti Sočergi oz. Buzetu. Sledimo oznakam za Sočergo in se peljemo skozi vasi Kubed ter Gračišče. Povsem na začetku vasi Sočerga zapustimo glavno cesto in zavijemo ostro levo (majhna oznaka za Sv. Kvirin). Ozka cesta se po borovem gozdičku vzpne do cerkvice, kjer parkiramo.

Od cerkvice sv. Kvirina gremo po markirani planinski poti po vrhu grebena. Počasi se spuščamo in po slabe pol ure hoje pridemo na vrh Veli Badin nad robom sten, kjer je vpisna knjižica. Nadaljujemo v isti smeri in po naslednje pol ure hoda nas pot obrne povsem nazaj in nas pripelje do opisne table ob zanimivem kamni- tem oboku (naravni most). Tu že opazimo spodmole, ki so res fascinantni, in z malo domišljije nas spominjajo na velikanska ušesa. Tu se ujame tudi zvok okolice, v katerem lahko uživamo. Spodmolov je več, nekateri so plitvejši, drugi globlji – največji med njimi je globok 13 metrov in visok 12 metrov. Tu gnezdijo tudi redke ptice in če se le da, jih ne vznemirjajmo. Na izhodišče pri Sv. Kvirinu se vrnemo po isti poti.

Okviren čas: približno 2 uri za celoten izlet

Ste se na pohodu ustrezno zaščitili pred soncem?

Pregled pri zdravniku specialistu vas lahko ponovno postavi na noge. Potegujte se za obisk pri zdravniku dermatologu ali drugemu specialistu iz mreže Varuha zdravja in nadaljujte s svojimi najljubšimi aktivnostmi.

Slike 2
Naravni kamniti most (vir: Natalija Ahčin)

Pohod za »velike«

Tisti, ki bi želeli še malo več časa uživati v tem čudovitem svetu Slovenske Istre, pa lahko to pot podaljšamo. V tem primeru se ne obrnemo nazaj proti izhodišču, ampak pot nadaljujemo do vasi Dvori. V vasi se pot začne počasi dvigati, ves čas se držimo markacij in nasprotne smeri urinega kazalca. Pot nas pripelje na planoto, s katere je lep razgled na dolino. Sprehodimo se čez planoto, nekje čez pašnike mimo vrha Tri učke (499 m) in pot nadaljujemo proti vrhu Kuk (498 m). Z vrha se usmerimo levo v dolino, kjer prečkamo cesto in se po kolovozu navzgor vrnemo nazaj do cerkvice sv. Kvirina. Celoten krog je dolg 19 km, naberemo pa približno 500 m višinske razlike.

Okviren čas: 4–5 ur počasne hoje

Namig: Pred odhodom na predlagano pot preverite ali so na predlaganem območju morebitne cestne zapore ali druge posebnosti.

Slike 22
Cerkev Sv. Kvirina (vir: Natalija Ahčin)

Radi preživljate prosti čas v naravi?

Ohranite zdravje na vsakem koraku. Želite celostno analizo telesa - preventivni zdravstveni pregled v vrednosti 500 EUR? Ali potrebujete pregled pri specialistu ali fizioterapijo? Z nekaj sreče lahko pridete do popolne nagrade za zdravo telo.

Nazaj na Nasveti