Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Kako prepoznati vnetje mehurja pri otrocih?

Vnetja sečil pri otrocih so po pogostosti takoj za vnetji dihal. Vnetje lahko prizadene kateri koli del urinalnega trakta, in sicer ledvica, sečevod, mehur in sečnico. 

Kadar vnetje prizadene mehur, govorimo o vnetju mehurja oz. cistitisu, pogosto pa laično govorimo tudi o prehlajenem mehurju. Največkrat je vnetje mehurja hitro ozdravljivo, če pa vnetja ne zdravimo, lahko postane kronično ali se preseli naprej po urinalnem traktu, kar lahko privede do vnetja ledvic.

Znaki, ki kažejo na vnetje mehurja

Različno stari otroci kažejo različne znake vnetja. 

Dojenčki velikokrat stokajo, saj jih pri uriniranju boli in peče. Pogosto urinirajo in imajo lahko povišano telesno temperaturo (38–39 °C), pleničke pa imajo lahko neobičajen vonj.

Starejši otroci povedo, da jih pri uriniranju peče in da jih boli v spodnjem delu trebuščka. Lahko imajo povišano telesno temperaturo in urinirajo 3- do 4-krat na uro. Pri nekaterih otrocih se pojavi kri v urinu. Otroci, ki imajo vnetje mehurja, se na stranišču zadržujejo dlje, ker nimajo pravega občutka, ali so že dovolj izpraznili mehur ali ne. 

Urin je pri vnetju mehurja moten. Otroci z vnetjem mehurja tudi bolj pogosto urinirajo, količina urina pa je majhna.

Večkrat je znak vnetja mehurja tudi ponovno mokrenje v hlače, saj tudi otrok, ki ni več imel plenic, preprosto nima pravega občutka, da mora na stranišče.

Pri nekaterih otrocih se lahko pojavita tudi driska in bruhanje.

Znaki in intenzivnost vnetja mehurja so torej pri različnih otrocih različni, nekateri kažejo le en znak, spet drugi skoraj vse.

Kaj povzroča vnetje mehurja?

Vnetje mehurja povzročajo bakterije, največkrat bakterija E. coli, ki normalno živi v črevesju človeka in na koži ter po navadi ne povzroča nobenih težav. Celo nasprotno, v črevesju je zelo koristna bakterija. 

Ko pa skozi sečnico pride do mehurja in se v mehurju začne hitro razmnoževati, pride do vnetja. Človeški imunski sistem namreč ni dovolj močan, da bi sam lahko premagal okužbo. 

V redkih primerih so vzrok za vnetje mehurja tudi glivice.

Zaradi krajše sečnice je vnetje pogostejše pri deklicah kot pri dečkih, medtem ko se pri dojenčkih enako pogosto pojavlja pri obeh spolih.

Vrste vnetij mehurja

Glede na to, kakšne spremembe se pojavijo v sluznici mehurja, ločimo različne vrste cistitisa:

 • hemoragični: prizadeta je membrana mehurja, zato se v urinu pojavlja kri,
 • ulcerozni: na površini sluznice nastanejo razjede,
 • kataralni: vnetje je le v sluznici mehurja,
 • polipozni: v sluznici nastanejo polipi,
 • cistični: cistični cistitis je kronična oblika vnetja mehurja, ko v mehurju nastanejo ciste.

Kako postavimo diagnozo?

Pri večjih otrocih, ki sami opišejo, kaj jih boli oziroma kakšne težave imajo, je diagnozo laže postaviti kot pri dojenčkih. V vsakem primeru pa je treba opraviti laboratorijski pregled urina, ki potrdi prisotnost bakterij.

Najbolje je, da odvzem urina opravimo doma. Pred odvzemom je treba temeljito umiti spolovilo. V laboratoriju ali lekarni so na voljo posebne vrečke za urin, ki jih dojenčkom preprosto nalepimo na spolovilo. Po tem ko dojenček v vrečko urinira, vrečko odstranimo. Nato je pomembno, da vrečko čimprej dostavimo v laboratorij, da se omogoči kar najbolj natančen pregled urina.

Tudi za starejše otroke je priporočljivo, da odvzem urina opravimo doma. Otrokovo spolovilo najprej natančno umijemo, nato otrok urinira v lonček, ki ga prav tako čimprej nesemo v laboratorij. Urin naj pri analiziranju ne bi bil starejši od ene ure.

Zdravljenje vnetja mehurja

Vnetje mehurja zdravimo z antibiotiki. Z zdravljenjem je treba začeti takoj po postavljeni diagnozi, še posebno pri otrocih, ki kažejo izrazite znake okužbe.

Majhne otroke z vročino, je treba zdraviti v bolnišnici, saj se le z infuzijo lahko zagotovi dovolj velik vnos tekočine. Tudi antibiotik lahko otrok v tem primeru prejema neposredno v žilo. Ko se mu stanje izboljša, se lahko zdravljenje nadaljuje doma. Skrbno je treba preverjati, da otrok popije zadostno količino tekočine. Antibiotik lahko prejema v obliki sirupa.

Večje otroke po navadi zdravimo doma, prav tako pa morajo popiti zadostno količino tekočine. Pri bolečinah v spodnjem delu trebuščka pomagajo topli obkladki (termofor).

Antibiotično zdravljenje pri vnetju mehurja navadno traja teden dni, priporočljivo je, da otrok 3 do 4 dni počiva v postelji. Po končanem jemanju antibiotikov se priporoča ponoven laboratorijski pregled urina, da se preveri prisotnost bakterij.

Pri pogostejših ponavljajočih se vnetjih mehurja pri otrocih se priporoča opraviti tudi dodatne preiskave (ultrazvok mehurja, slikanje), da se ugotovi prisotnost morebitne prirojene napake sečil. 

Kako preprečiti vnetje mehurja pri otrocih

Glede na to, da vnetje mehurja pogosto imenujemo tudi »prehlajen mehur«, je najprej treba preprečiti, da mehurja NE prehladimo. Torej je treba skrbeti, da otrok nima oblečenih mokrih oblačil in ne sedi na mokrih ter hladnih tleh. 

Poleg tega se priporoča:

 • poskrbeti je treba za močan imunski sistem otroka (gibanje na svežem zraku, dovolj spanja, prehrana, bogata z vitamini),
 • otroka je treba navaditi, da redno in pogosto pije vodo (majhni otroci naj bi na dan popili od enega do dveh litrov vode, starejši tudi dva litra in pol), 
 • urinirati je treba redno in ne le takrat, ko je mehur že popolnoma poln,
 • pri uriniranju je treba popolnoma izprazniti mehur,
 • otroka je treba naučiti pravilne higiene pri odvajanju blata, brisati se mora od spredaj nazaj, obvezno si mora umiti roke po opravljeni potrebi,
 • vnetje mehurja preprečujejo tudi ohlapnejša in bombažna oblačila, saj so tesna in sintetična oblačila (npr. iz poliestra) idealna gojišča bakterij,
 • pri dojenčkih je priporočljivo uporabljati plenice iz naravnih materialov, po opravljeni veliki potrebi pa je priporočljivo, da otroka umijemo z vodo ter blagim milom in ne zgolj obrišemo z vlažnimi robčki.

Nekateri otroci so bolj nagnjeni k vnetju mehurja kot drugi, zato je treba pri njih še posebno paziti, da se ne podhladijo. Predvsem je pomembno, da imajo tople noge in ledvice. Tudi poleti je treba paziti, da otrok ne zebe, npr. pri igranju v morju jih lahko v mokrih kopalkah hitro zazebe. 

Treba jim je tudi okrepiti imunski sistem, saj je krepak imunski sistem najboljša obramba pred razraščanjem bakterij v mehurju. 


Več o vnetju sečil si lahko preberete tukaj, hitro pomoč in nasvet pa vam omogoča naša storitev Dr. Posvet!

Nazaj na Nasveti