Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Zakaj lahko po telesni vadbi pride do glavobola

Žiga Hladnik, dr. med., strokovni direktor Medifit Medical Žiga Hladnik, dr. med., strokovni direktor Medifit Medical

Se vam je že kdaj zgodilo, da vas je med telesno vadbo ali po njej začela boleti glava? Čudno, kajne? Vadba bi na telo morala vplivati blagodejno. Vzrokov, da po športnih aktivnostih pride do glavobola, je kar nekaj. V spodnjem članku preberite, katere vrste glavobolov se nam lahko pojavijo in kaj narediti, da jih preprečimo. 

telovadba, glavobol
Do glavobola pri vadbi lahko pride tudi zaradi nepravilne drže pri športnih aktivnostih (vir: Shutterstock)

Glavobol po aktivnosti lahko zmanjša našo motivacijo za telovadbo

Glavoboli, povezani s telesno aktivnostjo, so pogosta oblika glavobolov, ki pa imajo lahko negativne posledice na našo motivacijo za športno aktivnost. Vzroki za takšne glavobole so različni, najpogosteje pa se pojavijo zaradi dehidracije, vadbe ob visokih temperaturah, vadbe na veliki nadmorski višini in mišične napetosti ali zakrčenosti. V nekaterih primerih lahko glavobol ob naporu povzroči tudi bolezen, ki jo ima posameznik. Poglejmo, kakšne vrste glavobolov poznamo, kaj so vzroki zanje in kaj lahko naredimo, da jih preprečimo.

Primarni glavobol ob naporu

Edini vzrok za primarni glavobol ob naporu je prav sam telesni napor. Navadno gre za pulzirajoč glavobol , ki se pojavi na obeh straneh glave. Podoben je migreni in traja od nekaj minut pa tudi do dva dni. Pogosteje se pojavi pri vadbi v vročem okolju z večjo toplotno obremenitvijo, kot je na primer visoka vlažnost, in pri vadbi na visoki višini.

Glavobol zaradi dehidracije

Človeško telo za normalno delovanje potrebuje primerne količine tekočine s primernimi koncentracijami elektrolitov, ki pomagajo pri uravnavanju različnih telesnih funkcij. Ker pri telesni vadbi prihaja do izgube tekočine, kot tudi elektrolitov, lahko pride do dehidracije – ob tem se zaradi pomanjkanja tekočine možgani začasno skrčijo, kar občutimo kot topo bolečino ali migreni podoben hud glavobol.

šport, dehidracija, izotonični napitek, voda
Drugi znaki dehidracije so žeja, zmanjšana količina urina in temen urin, suha usta, v skrajnih primerih tudi nizek pritisk in motnje zavesti (vir: Shutterstock)

Da do glavobola zaradi dehidracije ne pride, je pomembno, da dovolj pijemo – če gre za močnejši fizični napor pa je posebej priporočljivo, da ne pijemo le vode, ampak izotonične napitke. Pomagamo si lahko tudi s sesanjem ledenih kock, zmanjšanjem ali prekinitvijo aktivnosti in izogibanjem alkoholu in kofeinu, ki dehidracijo še poslabšujeta. Ko se ravnovesje vode in elektrolitov v telesu ponovno vzpostavi, se ne glede na vzrok glavobol običajno umiri.

Previdno pri vadbi ob visokih temperaturah

V dneh s povišano temperaturo je verjetnost za dehidracijo večja. Nevarnosti zaradi povišane temperature se začnejo približno pri 32 ⁰C, zato moramo svoje aktivnosti takrat prilagoditi. Za aktivnosti moramo izbrati čas dneva, ko je manj vroče, s športom se ukvarjamo v senčnih predelih in na višje ležečih območjih. Se seboj moramo imeti tudi dovolj tekočine, uživanje pa je zelo individualno, odvisno je od izgub. Težave lahko nastanejo v primeru, če zaužijemo premalo tekočine, a tudi če je zaužijemo preveč. Ekstremni športniki, ki se ukvarjajo z maratonskimi teki, na primer ne popijejo zelo veliko – le med 300 in 400 mililitri na uro – vendar pa pijejo izotonične napitke in ne navadne vode.

Tenzijski glavobol

Najpogostejši tip glavobola je v večini primerov je povezan s stresom, lahko pa se pojavi tudi pri vadbi. Razlog je napetost v mišicah, ki nastane kot posledica nepravilne drže pri športni aktivnosti. Ljudje to vrsto glavobola opisujejo kot tiščečo ali stiskajočo bolečino na obeh straneh glave. Kot da bi jo stiskal obroč. Pogosto ga spremljata trši in boleč vrat ter bolečina v ramenih. Značilno je, da se pojavijo počasi, njihova intenziteta pa sčasoma narašča. Lahko se pojavi občutljivost na svetlobo, slabost pa ni običajna. So neprijetni, a ne onemogočijo človeka tako kot migrenski glavoboli. Bolečina se praviloma ne stopnjuje z blago telesno aktivnostjo, poslabša pa ga hujši napor ali stres.

Glavobol, povezan z nizko ravnjo glukoze v krvi

Ta vrsta glavobola se lahko pojavi, če pred športno aktivnostjo v telo ne vnesemo zadostnega vnosa hranil. Ob telesni aktivnosti telo porablja energijo, in če vnos hranil pred vadbo ni zadosten, se lahko raven glukoze v krvi zniža na vrednosti, ki povzročijo težave. Določena tkiva v telesu, tudi možgani, namreč ne morejo uporabiti druge vrste energije, kot je glukoza. Če raven glukoze v krvi pade, se pojavi množica simptomov, med katere poleg slabosti, zmedenosti, potenja, omedlevice ali vrtoglavice, hude lahkote in tresavice sodi tudi glavobol. 

glavobol, šport, sladkor, glukoza v krvi, proteinska ploščica
Če vas pri športu rada boli glave, je s seboj smiselno imeti proteinsko ploščico, s katero lahko dvignete raven glukoze v krvi (vir: Shutterstock)

Da do glavobola ne pride, si lahko pomagamo tako, da ne vadimo na popolnoma prazen želodec, če pa je do glavobola že prišlo, zaužijemo nekaj sladkega, da se glukoza v krvi vrne na običajno raven.

Migrenski glavobol

Migrene so drugi najpogostejši tip glavobola in večinoma velja, da redna zmerna aktivnost zmanjša možnost pojavljanja migren in zmanjša intenziteto glavobola. Žal pa pri nekaterih ljudeh telesni napor lahko deluje kot sprožilec. Razlogov za nastanek migrene pri telesni aktivnosti je lahko več. Vzrok je lahko nenaden hud napor z veliko potrebo telesa po kisiku, nizke vrednosti krvnega sladkorja, dehidracija in določene diete.

Kako preprečiti pojavljanje glavobola ob športu

Če se vam ob telesni aktivnosti pojavljajo glavoboli, je smiselno upoštevati več stvari. Na prvem mestu je dobra hidracija, s katero nadomestimo tekočino in elektrolite pred, med in po vadbi. Pomembna sta dobro ogrevanje pred vadbo in ohlajanje po vadbi. Vadbo je pomembno izvajati pravilno, da ne obremenjujemo telesa in povzročamo zakrčenosti. Smiselno je imeti redne obroke za zagotavljanje zadostne energije. Poskrbeti moramo za zadosti spanca. Smiselno je izvajati redno vsakodnevno vadbo zmerne intenzitete in se izogibati vadbi pri ekstremnih temperaturah.


Žiga Hladnik, dr. med., strokovni direktor Medifit Medical

Nazaj na Nasveti