Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Kako se zastrupljenost pozna na vaši koži

Tanja Jović, magistrica inžernirka prehrane Tanja Jović, magistrica inžernirka prehrane

Telo nam preko kože sporoča, da nekaj ni prav. Če se na vaši koži pojavljajo razdražljivost, srbečica, akne ali izsušenost, je to lahko posledica zastrupljenosti telesa. S Tanjo Jovič, mag. inž. prehrane, iz Estetike Nobilis smo se pogovarjali o tem, kaj lahko naredimo, če zastrupljenost telesa vpliva na zdravje naše kože. 

detoks kože, razstrupljanje kože, estetika nobilis
Razstrupljanja kože se ne moremo lotiti le s kozmetičnimi pripravki, ampak celostno (vir: Shutterstock)

Ali zastajanje toksinov v telesu vpliva na našo kožo?

Da, v našem telesu se vsakodnevno kot posledica presnovnih procesov tvorijo snovi, ki imajo škodljiv vpliv na naše zdravje. Poleg eksogenih dejavnikov, kot so onesnaženo okolje, UV-sevanje, agresivna kemijska sredstva, izpostavljenost stresu in nezdrav življenjski slog, ima na zastajanje toksinov v telesu velik vpliv neuravnotežena in nepravilna prehrana, ki nastajanje takšnih snovi v telesu še dodatno povečuje. Ko je v telesu toksinov preveč, se to pokaže tudi na naši koži v obliki aken ali drugih nepravilnosti. Telo nam tako preko kože sporoča, da nečesa ne počnemo prav.

Kateri dejavniki zastrupljajo našo kožo – je to le prehrana ali so tu pomembni tudi zunanji dejavniki?

Med zunanje dejavnike, ki vplivajo na stanje naše kože, štejemo dejavnike, ki jih določa okolje, naše splošno zdravje in življenjski slog, ki ga izberemo. Na okolje žal ne moremo povsem vplivati, medtem ko izbira zdravega življenjskega sloga – del katerega je tudi prehrana – pripomore k našemu splošnemu zdravju in kakovosti življenja. Visoko procesirana hrana, ki vsebuje veliko soli, maščob in sladkorja, ima neugoden vpliv na naše zdravje in počutje. Poleg alkohola in tobačnih izdelkov, se je treba izogibati še konzervirani in hitri hrani. Naša jetra sicer imajo sposobnost izločanja toksinov, ki jih skozi hrano vnesemo v telo, a ko pride v telesu do presežka toksinov, se lahko pojavijo težave. Nenormalno delovanje jeter se na koži pogosto kaže v obliki nepravilnosti.

Kako se zastrupljenost telesa pozna na naši koži?

Koža je naš največji organ, ki deluje kot bariera pred zunanjim svetom in naše telo varuje pred nevarnostmi iz zunanjega okolja. Stanje, zdravje in nemoteno delovanje kože kot organa je vsekakor odvisno od zdravja celotnega organizma, je pa res, da nam lahko koža služi kot »alarm«, da se v notranjosti našega telesa dogaja nekaj, kar ni prav. Pri nekaterih se zastrupljenost izrazi kot rdečica, srbečica in razdraženost, koža lahko postane tudi manj sijoča, bleda in izsušena, lahko pa se na njej pojavijo tudi akne.

Kako naj se lotimo razstrupljanja kože? Navzven, navznoter ali je bolje, da se razstrupitve kože lotimo celostno?

Če se bomo reševanja težav s kožo lotili le navzven, bo učinek verjetno le kratkotrajen ali pa ga sploh ne bo. Najbolj smiselno je, da najprej ugotovimo, zakaj so se določene težave začele pojavljati, prvi korak pa lahko naredimo s tem, da analiziramo svoje prehranske navade. Če dajemo prednost živilom z veliko sladkorja, maščob in soli, zanemarjamo pa vnos zelenjave, oreškov, sadja in kakovostnih beljakovin ter maščob, je lahko to ključen vzrok. Številne študije so namreč pokazale, da obstaja povezava med aknasto kožo in prehrano. Predvsem živila z visokim glikemičnim indeksom lahko povzročajo težave s kožo. Najboljši način za čiščenje telesa in vzpostavitev telesnega ravnovesja je naravno razstrupljanje, torej vnos naravnih antioksidantov, ki nevtralizirajo učinke prostih radikalov. 

detoks kože, razstrupljanje kože, prehrana
Če se želite razstrupiti, se je pametno odpovedati hitri, procesirani hrani (vir: Shutterstock)

Kakšen bi bil torej vaš recept za naravno razstrupljanje?

Učinek prostih radikalov na zdrave celice lahko zmanjšamo s pitjem vode, saj ta omogoča normalne fiziološke funkcije, kot so izločanje toksinov iz vitalnih organov, negovanje celic, vlaženje kože, vzdrževanje normalne telesne temperature in pritiska. Poleg tega moramo seveda uživati predvsem raznovrstno zelenjavo, pusto meso, ribe, sadje ter oreščke. Pomembna mikrohranila, ki prispevajo k notranjemu ravnovesju, čiščenju organizma in ohranjanju sijoče kože, so tudi vitamini, minerali in antioksidanti. Ključen je vnos vitaminov in mineralov, kot so cink, MSM, magnezij, selen, silicij, vitamin C in E. Prav tako je treba vključiti dnevno gibanje v obliki sprehodov ali teka. Proces razstrupljanja lahko pospešimo tudi tako, da podpremo delovanje izločevalnih organov.

Na kakšen način pa jih lahko podpremo?

Koprivni, zeleni, metin, kamilični in ingverjev čaj so samo nekateri od čajev, ki vsebujejo katehine – snovi, ki delujejo antioksidativno, zmanjšujejo proste radikale v telesu in pospešujejo pretok krvi skozi jetra, kar pripomore k izločanju toksinov iz telesa. Za učinkovito razstrupljanje lahko uživamo tudi prečiščeno glino, moringo, zeolit, različne zelenjavne in sadne sokove. 

detoks kože, razstrupljanje kože, prehrana
Sadni in zelenjavni sokovni nas bodo podprli pri naravnem razstrupljanju (vir: Shutterstock)

Kako pa naj se posameznik, ki se mu znaki zastrupljenosti poznajo na koži, loti nege kože?

Kako kožo negovati navzven, vam bodo najbolje znali svetovati dermatologi ali farmacevti, vsekakor pa priporočam, da se reševanja težav s kožo lotite celostno. V mislih imam predvsem spreminjanje prehranskih navad in življenjskega sloga.

Koliko časa po tem, ko bomo začeli z razstrupljanjem, lahko pričakujemo, da se bodo rezultati pokazali tudi na naši koži?

Če se bomo razstrupljanja lotili pravilno, lahko pričakujemo, da bodo spremembe na koži opazne po nekaj tednih. 

Prehransko svetovanje v Estetiki Nobilis

Posvet traja približno 60 min, namen uvodnega srečanja pa je analiza dosedanjih prehranskih navad, življenjskega sloga in telesne aktivnosti. Skupaj boste postavili cilje, ki bodo dosegljivi in dolgoročni, ter način prehranjevanja, ki bo dolgoročno vzdržen. Pripravili vam bodo prehranski načrt, ki bo prilagojen vašim potrebam in željam, opravili meritve telesne teže, telesne sestave in obsega telesa. Na podlagi meritev in individualnega prehranskega posveta vam bodo v sedmih dneh od posveta sestavili jedilnik, za spremljanje napredka pa svetujejo, da se prvi mesec na kontrolnem obisku oglasite vsak teden, kasneje pa na 14 dni. Meritev obsega se opravi enkrat mesečno, v času trajanja pa vam bodo nudili tudi podporo po e-pošti in odgovorili na vsa vprašanja ali dvome.

Nazaj na Nasveti