Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Zakaj je dobro imeti zavarovanje za primer raka

Zdravljenje raka oziroma malignih bolezni je 100-odstotno krito iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, zato se ob ponudbi dodatnega zavarovanja za primer raka marsikdo sprašuje, kakšen je sploh namen tovrstnega zavarovalnega produkta. Če natančneje pogledamo ponudbo, je odgovor na dlani: zavarovanje za primer raka se ne nanaša na samo zdravljenje, temveč je namenjen lažjemu spopadanju s stroški in zmanjšanjem ali izgubo prihodka, do katerih pride zaradi dolgotrajnega zdravljenja težke bolezni. 

Primer Raka

Zdravljenje raka v Sloveniji

V Sloveniji za rakom zboli vsak drugi moški in vsaka tretja ženska. To pomeni, da vsak med nami zagotovo pozna nekoga, ki je zbolel za to hudo boleznijo. Zahvaljujoč medicini več kot polovica zbolelih za rakom preživi, a tudi ugoden izid zdravljenja ne spremeni dejstva, da ima diagnoza rak nepredstavljive posledice za obolelega in njegove bližnje.

Najpogostejše vrste raka v Sloveniji

Kožni rak (brez melanoma), rak prostate, rak debelega črevesa in danke, rak pljuč in rak dojke v Sloveniji predstavljajo skoraj 60 odstotkov vseh novih primerov rakave bolezni (vir: Osnovni podatki o raku v Sloveniji, Onkološki inštitut, 2017).

Kožni rak (razen melanoma) 17,7 %
Rak prostate 10,3 %
Rak debelega črevesa in danke 10,2 %
Rak pljuč 9,6 %
Rak dojke 9,5 %
Najpogostejše lokacije raka in njihov odstotni delež pri obeh spolih skupaj in po spolu, Slovenija 2014  

Zdravljenje raka je krito iz obveznega zavarovanja, toda ...

Kot zdaj že vemo, je zdravljenje raka v Sloveniji v celoti krito iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Tudi če nimate sklenjenega dopolnilnega zavarovanja, vam za zdravljenje malignih bolezni ne bo treba ničesar doplačati. A kljub temu mnogi bolniki zaidejo v finančne težave. Zakaj?

Finančne posledice težke bolezni

Težka bolezen skoraj vedno predstavlja finančno breme za obolelega in njegove bližnje – tudi v državah z javnim zdravstvenim sistemom in obveznim zdravstvenim zavarovanjem.

Dolgotrajna bolniška odsotnost z dela pomeni znižane prihodke ves čas zdravljenja in rehabilitacije, hkrati pa pogosto tudi višje izdatke za pomoč na domu, stroške prevozov ter številne drobne stroške, ki se hitro začnejo množiti.

Še težje je zaposlenim za določen čas in prekarnim delavcem, ki jim v primeru bolezni grozi celo popolna izguba prihodkov.

Kako se zaščititi pred zmanjšanjem ali izgubo prihodka?

Prvi odgovor je vsekakor varčevanje. Vedno, ne le za primer bolezni, je pametno imeti prihranke, ki omogočajo vsaj pol leta življenja z omejenimi prihodki. Kajti nikoli ne moremo vedeti, kaj se lahko pripeti. Bolezen, nesreča bližnjega, izguba službe – vse to so stvari, ki si jih ne želimo, a je dobro biti nanje pripravljen.

Poleg varčevanja pa je za nepredvidene dogodke pametno poskrbeti tudi z zavarovanjem. Star pregovor pravi, da ko ima hudič mlade, jih ima veliko. Zamislite si, da se med zdravljenjem pokvari družinski avto ali peč centralnega ogrevanja. Oboje pomeni velik nepričakovan izdatek v najmanj ugodnem trenutku. Kljub prihrankom se tako družinski proračun znajde na veliki preizkušnji.

Zavarovanje za primer raka

Z zavarovanjem za primer raka poskrbite za sredstva, ki vam bodo v primeru diagnoze zmanjšala finančne skrbi. Z njimi si boste lahko privoščili boljše zdravljenje, pomoč na domu, obsežnejšo rehabilitacijo in normalno plačevanje finančnih obveznosti. Hkrati boste poskrbeli tudi za finančno varnost družine, ki bo tako manj občutila izpad ali zmanjšanje prihodkov.

Zavarovanje za primer raka pri Vzajemni, Varuhu zdravja

Pri Vzajemni, varuhu zdravja, lahko zavarovanje za primer raka sklenete, če ste zdravi in stari od 18 do vključno 84 let. Pri tem bodo v zavarovanje samodejno vključeni tudi vaši otroci od 2. do vključno 18. leta starosti.

Odločite se lahko za zavarovalne vsote v višini 5.000, 10.000, 20.000 ali 50.000 evrov. Na ta način boste lahko poskrbeli za boljša ali drugačna zdravila, kakovostnejše terapije in posege, dodatne zdravstvene storitve in rehabilitacijo ter finančno varnost vas in vaše družine v času zdravljenja.

Ob tem je pomembno dodati, da zavarovanje ne velja za predobstoječe bolezni in bolezni, diagnosticirane v času čakalne dobe, zato ga je pametno skleniti čim prej.

Nazaj na Nasveti