Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Vse, kar ste želeli vedeti o covidu-19 in nosečnosti

Goran Buser, dr. med., specialist ginekologije in porodništva Goran Buser, dr. med., specialist ginekologije in porodništva

V zadnjih dveh letih smo se vsi nekoliko več, kot je to običajno, ukvarjali s svojim zdravjem. Kako bo, če zbolim? Naj se cepim? Ta vprašanja so še posebej pomembna za bodoče mamice, ki so se med drugim spraševale tudi, ali je v času epidemije smiselno načrtovati družino ali je bolje počakati. V spodnjih vrsticah poiščite odgovore na vsa vprašanja, ki jih imate v povezavi z nosečnostjo in covidom-19. 

covid-19, nosečnost, dojenje, cepljenje, porod
Pri nosečnicah je tveganje za hujši potek bolezni večje (vir: Shutterstock)

Zaradi velikega števila okuženih imamo priporočila, ki temeljijo na dejanskih podatkih

Epidemija novega koronavirusa traja že več kot dve leti, trenutno smo v Sloveniji sredi petega vala. V tem času smo prehajali iz faz strahu, zanikanja, optimizma, vdanosti v usodo in spet do občutka, da je zmaga tik pred vrati, vsi pa smo lastnemu zdravju posvečali več pozornosti kot v preteklosti. V naših ambulantah nas tako ženske pogosto sprašujejo, ali je smiselno načrtovati družino v času epidemije ali je bolje počakati. Ali se cepiti ali ne? Kaj se zgodi z mano in z otrokom, če noseča zbolim? Se lahko cepim, čeprav dojim? Kako bo vse skupaj vplivalo na mojega otroka?

Novi koronavirus je, kot pove že njegovo ime, tudi za stroko nov – ali pa morda po dveh letih niti ne več tako zelo. Medicinska znanost se je bila tokrat prisiljena o virusu učiti sproti in na primerih, učenje pa je potekalo večino z zamikom in za nazaj, zaradi česar so se še posebej v začetku priporočila pogosto spreminjala. Načrtovane študije bolezni, zdravil in cepiv se v klasičnem pomenu besede na nosečnicah in otrocih ne izvajajo, saj tveganja za zaplete in stranske učinke ne odtehtajo možnih koristi. Se je pa v času trajanja epidemije vseeno nabralo zadostno število primerov nosečnic in doječih mamic, ki so bile pred, med ali po nosečnosti izpostavljene bolezni, da so se lahko oblikovala priporočila, ki temeljijo na dejanskih podatkih. Prav tako se od začetka cepljenja zbirajo podatki o cepljenju nosečnic, stranskih učinkih na žensko in plod ter učinkovitosti cepiva. Tako po dveh letih beleženja in opazovanja primerov in potekov pacientki lahko postrežemo z mnogimi z dokazi podprtimi dejstvi in nasveti.

Pri nosečnicah je tveganje za hujši potek bolezni večje

Okužba z novim koronavirusom je pri nosečnicah enako pogosta kot v preostali populaciji. Večinoma poteka asimptomatsko ali v obliki prehlada, v primerjavi z nenosečimi vrstnicami pa imajo nosečnice 2x–4x večje tveganje za hujši potek bolezni. Pri okuženih nosečnicah so tako beležili povečano število sprejemov v bolnišnico in več potreb po intenzivni negi ter zdravljenju s kisikom v primerjavi z isto starimi nenosečimi ženskami. Povečano je tveganje za nekatera življensko ogrozajoča stanja (preeklampsijo in eklampsijo) ter prezgodnji porod

covid-19, nosečnost, porod, cepljenje, dojenje
Mamica novorojenčka lahko tega pestuje in doji, tudi če je v času poroda pozitivna na covid-19 (vir: Shutterstock)

Tveganje za težji potek bolezni imajo nosečnice, ki so starejše od 35 let, imajo prekomerno telesno težo (ITM nad 30) in nekatere pridružene bolezni (povišan tlak, sladkorna bolezen ali druge bolezni v nosečnosti), predvsem pa se poveča v tretjem trimestru.

Tudi okužena mamica lahko po porodu novorojenčka pestuje in doji

Porod pri okuženi ženski s strani medicinskega osebja poteka enako skrbno kot sicer. Zaradi želje po zaščiti vseh porodnic in novorojenčkov so vse slovenske porodnišnice vzpostavile protokole za porode pri ženskah, ki prebolevajo okužbo s covidom-19. Porod tako običajno poteka v ločeni, za to vnaprej posebej pripravljeni porodni sobi, kjer lahko usposobljeno osebje v primerni varovalni opremi kar najbolje poskrbi za varnost bodoče mamice in novorojenčka. Če ni večjih zdravstvenih posebnosti pri materi ali otroku, po porodu mati pestuje in neguje dojenčka in ga prvič poskusi podojiti.

Partner okužene nosečnice ne more biti prisoten pri porodu

Velikokrat se pojavljajo vprašanja, ali so lahko v porodni sobi prisotni tudi partnerji nosečnic. V skladu z epidemiološkimi priporočili pri nosečnici, pozitivni na covid-19, prisotnost partnerja pri porodu žal ni dovoljena. Tako porodničarji, babice kot tudi vse preostalo osebje se zavedamo, da v določenih okoliščinah to lahko predstavlja dodaten stres za nosečnico, vendar je omenjena ureditev posledica varovanja zdravja vseh vpletenih – tako matere, očeta, novorojenčka, zdravstvenega osebja kot tudi vseh preostalih nosečnic in porodnic na oddelku.

Prenos okužbe na plod je redek

Prenos okužbe na plod med nosečnostjo je možen, a redek in po do sedaj znanih podatkih ni odvisen od načina poroda ali dojenja. Ko govorimo o okuženih materah, zaenkrat ni dokazov o povečanem tveganju za splav ali prirojene napake, raziskave pa poročajo o povišani možnosti za mrtvorojenost in prezgodnji porod (17 % okuženih nosečnic). Zagotovo je smiselno počakati na še več informacij, a je dodatna pozornost na tem področju zelo smiselna.

covid-19, nosečnost, porod, cepljenje, dojenje
Cepljene ženske imajo protitelesa na covid-19 v popkovnični krvi in v materinem mleku (vir: Shutterstock)

Pri cepljenih ženskah se protitelesa na otroka prenašajo že v maternici

Dojenje se kljub okužbi matere spodbuja in je zelo priporočljivo, če je le mogoče. Materino mleko po porodu vsebuje veliko protiteles in različnih imunoglobulinov, ki pomagajo pri zaščiti in razvoju novorojenčka v prvih dneh življenja kot tudi kasneje. V popkovnični krvi in materinem mleku so bila dokazana protitelesa proti covidu-19, ki so se pojavila pri ženskah po cepljenju. Protitelesa se na ta način prenašajo iz matere na otroka, s tem novorojenčku nudijo prepotrebno pasivno zaščito proti covidu-19 že v maternici, nato pa še preko dojenja po porodu.

Cepljenje se priporoča nosečnicam in doječim materam

Združenje za perinatalno medicino Slovenije (ZPMS) je na podlagi zbranih podatkov pripravilo naslednja priporočila.

1.      Nosečnice se lahko cepijo.          

2.      Doječe matere se lahko cepijo kadar koli in ob tem ni potrebno prenehati z dojenjem.  

3.      Ženske, ki načrtujejo nosečnost ali so v postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo (OBMP), se lahko cepijo, z zanositvijo ni treba čakati.          

Priporoča se cepljenje s cepivi mRNA (Pfizer, Moderna).

Smiselno je tudi cepljenje s poživitvenim odmerkom

Glede na dokazano varnost cepiv mRNA v nosečnosti in povečano tveganje za težji potek covida v nosečnosti in neposredno po porodu je ugotovljeno, da je poživitveno cepljenje s cepivi mRNA smiselno tudi pri doječih materah in ženskah, ki načrtujejo nosečnost.

Nosečnice, doječe matere in ženske, ki načrtujejo nosečnost, naj prejmejo tretji odmerek cepiva po šestih mesecih od zadnjega cepljenja z mRNA ali po dveh mesecih od cepljenja z vektorskimi cepivi. Poživitveni odmerek je svetovan vsem, še zlasti pa bolj izpostavljenim nosečnicam (zdravstvene delavke, učiteljice itd.) ter nosečnicam z dejavniki tveganja za hujši potek bolezni (starejše od 35 let, ITM, višji od 30, sladkorna bolezen, povišan krvni tlak).


Goran Buser, dr. med., specialist ginekologije in porodništva, Aristotel, Zdravstveni center

Zavarujte se za težji potek okužbe s Covidom-19

Sklenite Zavarovanje COVID in si zagotovite izplačilo zavarovalnine v primeru težjega obolenja s Covidom-19 in možnost posveta z zdravnikom 24/7.

Nazaj na Nasveti