Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Zdravila v nosečnosti

Nosečnice se velikokrat sprašujejo, ali lahko jemljejo zdravila tudi v času nosečnosti?

Vsaka noseča ženska mora predvsem v prvem tromesečju paziti na to, katera zdravila jemlje, seveda pa velja pazljivost v celem nosečniškem obdobju. Paziti je potrebno tudi na stike s kemikalijami, škodljivimi plini in onesnaženim okoljem. V prvem tromesečju se namreč pri zarodku tvorijo organi in tedaj je plod najbolj občutljiv na vse tuje snovi, med katere uvrščamo tudi zdravila. Veliko snovi namreč prehaja iz materinega obtoka v plodov krvni obtok in lahko škodljivo delujejo na razvoj plodu. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je bila najbolj odmevna afera s talidomidom, ki so ga zdravniki predpisovali nosečnicam za umirjanje in lažje spanje. Talidomid je poškodoval zarodek, rodilo se je veliko otrok brez udov in telesno deformiranih. Takemu neželenemu učinku katerekoli snovi na organizem pravimo teratogeno delovanje. Od tedaj vsa zdravila v fazi zgodnjega intenzivno preizkušajo na morebitno teratogeno delovanje. V ta namen uporabljajo laboratorijske živali, kar pa velikokrat ni dovolj, saj je lahko neka snov teratogena za človeka, ne pa za žival. Prav to se je pokazalo tudi v primeru talidomida. V navodilih za bolnika, ki spremlja vsako zdravilo, največkrat piše, da ni podatkov o škodljivosti zdravila na zarodek. To pa še ne pomeni, da je zdravilo varno za nosečnico in plod! Na ta način farmacevtske družbe le zapišejo, da ni dokazov o nevarnosti, da pa zdravilo ni bilo dovolj preiskušeno na nekaj deset tisoč nosečnic, saj bi bili taki preizkusi neetični. Zato o neškodljivosti zdravil na plod lahko sklepamo le iz dolgoletne prakse.

In katera zdravila so dovolj varna, da jih nosečnice lahko jemljejo?

Mednje lahko štejemo folno kislino, paracetamol, loratadin, med antibiotiki azitromicin in nekatere druge učinkovine, a vsekakor se moramo pred jemanjem natančno posvetovati z zdravnikom. Na splošno velja pravilo, da naj bi se, če se le da, nosečnice izogibale vsem zdravilom v prvih treh mesecih. A tu so tudi izjeme, saj nekatere nosečnice potrebujejo stalno zdravljenje z zdravili (sladkorne bolnice, epileptične bolnice, astmatične bolnice …). Včasih pa bodoče mamice dalj časa, en do dva meseca sploh ne vedo, da so noseče. V teh primerih je potrebno pomisliti, katera zdravila je nosečnica v zgodnji nosečnosti jemala in se o tem posvetovati z zdravnikom. In ne pozabimo, tudi kajenje in alkohol plodu nič ne koristita!

Nazaj na Nasveti