V soboto, 18. 5., bomo med 7. in predvidoma 8. uro izvajali nujna vzdrževalna dela na omrežju. V tem času bo občasno prekinjeno ali moteno delovanje spletne strani. 18. 5., med 7. in 8. uro, bo občasno prekinjeno ali moteno delovanje spletne strani.

Pomen zelenjave in sadja v otrokovi prehrani

Vsi se zavedamo kako zelo pomembni sta zelenjava in sadje za pravilen psihofizičen razvoj otroka, saj zagotavljata vitamine, minerale, vlaknine ter fitohranila, ki jih telo nujno potrebuje za razvoj in vzdrževanje zdravega imunskega sistema.

Ker danes v jedilniku otrok prevladuje industrijsko predelana hrana z umetnimi aromami, barvili in ojačevalci okusov, otroci izgubljajo naraven okus in željo po zelenjavi in sadju.

Vzajemna 0000 Pomen Zelenjave In Sadja V Otrokovi Prehrani

Otrok polovico svojih dnevnih obrokov poje izven doma. V zadnjem času zaskrbljeni starši vse več pozornost namenjajo hrani, ki jo otroci pojedo v šolah. Skrb je na mestu, saj je v veliki večni vzgojnih ustanov hrana nekakovostna in sestavljena brez domišljije.

Rešitev je na prvi pogled preprosta, saj se kakovost obroka najlažje poveča z vnašanjem zelenjave v jedilnik. Če nimate vpliva na hrano, ki jo vaš otrok uživa v šoli ali vrtcu (kar ne drži popolnoma, saj ste starši tisti, ki lahko zahtevate spremembe), lahko jedilnik z zelenjavo obogatite tudi doma.

Preden povsem obupate nad tem, da bo vaš otrok kdaj jedel določeno (ali morda kar vso) zelenjavo, se moramo najprej vprašati kakšen je naš odnos do le-te.

Otroci se učijo z opazovanjem, zato je zelo pomembno, da smo jim dober zgled, da sami redno in z veseljem uživamo zelenjavo, sadje in ostalo zdravo hrano. Nedavna študija, iz Washington University v St. Louis. govori o tem, da ima predvsem oče pomembno vlogo pri prehranskih navadah otrok, morda celo večjo kot mati.

Tudi če otrok določeno hrano odklanja, mirno vztrajajmo in je ne odstranimo z jedilnika. Dovolj je že, če na začetku poje le en grižljaj. Pomembna je tudi enotnost in usklajenost vseh družinskih članov (babice, dedki, ostali sorodniki), ki sodelujejo v otrokovi prehrani. Stari starši bodo velikokrat otroku dovolili jesti manj zdrave obroke, a to ne pomeni, da morajo takšne pravila veljati tudi doma.

Pri hranjenju nismo nikoli vsiljivi, otroka ne silimo jesti, ga ne prosimo (ne hodimo s polno žlico za njim), ga ne grajamo, temveč mu raje ponudimo možnost izbire med različnimi vrstami zelenjave, da razvije lasten okus. 

Zavedajmo se, da je hrana namenjena potešitvi lakote, zato z njo otroka nikoli ne tolažimo ali nagrajujemo- tudi če je zdrava. Nepravilni vzorci prehranjevanja, predvsem siljenje in kaznovanje s hrano imajo lahko v puberteti zelo resne posledice, ki se lahko kažejo tudi obliki motenj hranjenja. 

Praktični nasveti:

 1. Otroka vključimo v nakup zelenjave (še bolje lastno pridelavo, v kolikor imamo možnost), kupujemo biološko, sezonsko ter po možnosti lokalno, na bližnji kmetiji, tržnici ali v kmetijskih zadrugah, kar je tudi cenovno veliko bolj ugodno.
 2. Zelenjavo in sadje kupujte sproti, ne na zalogo.
 3. Sami pripravite sokove iz stisnjenega sadja in zelenjave, s čimer se izognete kupljenim in manj zdravim sokovom.
 4. Sodeluje naj pri pripravi obroka, seveda, pod budnim očesom odraslega in prilagojeno svoji starosti.
 5. Zelenjavo pripravimo večkrat na dan, lahko tudi ob vsakem obroku.
 6. Porcije zelenjave naj ne bodo prevelike, približno za otrokovo dlan zadostuje.
 7. Obroki naj bodo pisani, barviti, lepo servirani (na krožniku lahko oblikujemo različne enostavne like: srček, sonček, nasmeh ...).
 8. Pred vpisom v vrtec ali šolo se pozanimajmo o vrsti prehrane in jedilniku ter, v kolikor imamo to možnost, izberimo bolj zdravo.
 9. Zelenjavo zmeljemo, pretlačimo v kašice, napitke, kremne juhe ... Raje pripravimo surovo zelenjavo kakor toplotno obdelano.
 10. Čim večkrat pojdimo v naravo, kjer skupaj naberemo sezonske dobrote (gozdne jagode, borovnice, regrat...), pripravimo piknik (otroci ga obožujejo) ter tako združimo zdravo prehrano še z gibanjem na prostem.
 11. Pogovarjajte se o zdravi/ nezdravi hrani, otroku z enostavnimi besedami in primeri razložite zakaj je določena zelenjava ali sadje dobro, kako jim koristi, vprašajte jih za mnenje, prisluhnite.
 12. Zdrave zelenjavne prigrizke ponudite tudi otrokovim sovrstnikom, sošolcem, da se navadijo druženja ob zdravi hrani (na rojstnodnevnih zabavah, praznovanjih, obiskih ...).
 13. Berite pravljice, v katerih junaki grizljajo zelenjavo (Popaj, Korenčkov palček ...)
 14. Z zabavnimi imeni tudi sami poimenujmo hrano, sadeže in zelenjavo.
 15. Ne pozabimo na pranje rok, zelenjave in sadja. Zelo uporabna je navadna soda bikarbona, ki pri pranju odstrani celo morebitne pesticide na površini sadja in zelenjave ter je eno najcenejših naravnih čistilnih sredstev. 

Enostavni in zabavni recepti

 • Surovo zelenjavo narežemo na paličice, zraven ponudimo razne enostavne omake (npr. zmlete stročnice z dodatkom maščobe in začimb)
 • Sladkarije nadomestimo s suhim sadjem, oreščki, medom
 • Če želimo ublažiti kakšen močnejši okus zelenjave v kašici ali napitku, dodamo banano, jabolko ali limono
 • Pripravimo okusen in poceni sladoled iz zamrznjenega sadja (z lončkom in paličico naredimo lučke)
 • Enostavna in hitro narejena so tudi sadna nabodala 

Primer enostavnega in zabavnega recepta

Čarobni zeleni napoj:

 • banana
 • par listov špinače
 • par kapljic limone in po želji žlička medu

Z malo domišljije in poceni sestavinami lahko tako pripravimo resnično zdrave, okusne in barvite obroke, ki bodo šli otrokom še kako v slast.

Avtorica: Mojca Cepuš

Nazaj na Nasveti