Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Kronične bolečine je mogoče obvladati

Doc. dr. Rado Janša, dr. med., specialist interne medicine in gastroenterologije Doc. dr. Rado Janša, dr. med., specialist interne medicine in gastroenterologije

Bolečina nikomur ni tuja, gre za normalen odziv našega telesa na poškodbo. Običajno traja le kratek čas oziroma preneha, ko je poškodba pozdravljena. Nekaj povsem drugega pa je kronična bolečina, ki je pogosta težava in močno zaznamuje življenje posameznika.

bolečina, kronična bolečina, zdravila
Kronična bolečina močno zaznamuje življenje posameznika. (Vir: Shutterstock)

Kaj so kronične bolečine?  

V Sloveniji kronično bolečino občuti približno 22 % ljudi, starih od 18 do 75 let. Pogostejša je pri ženskah, njena pogostost se povečuje s starostjo. 

Za kronične bolečine je značilno, da trajajo več kot 12 tednov ali se pojavljajo periodično večkrat na mesec. Te vrste bolečin se lahko pojavijo v različnih delih telesa, vključno z mišicami, kostmi, sklepi, živci in notranjimi organi. Najpogostejša je bolečina v križu, ki se pojavlja pri 63 % bolnikov s kronično bolečino. Čeprav so pogosto dolgotrajne in se lahko razlikujejo v intenzivnosti, je pomembno razumeti, da obstajajo načini za obvladovanje in izboljšanje kakovosti življenja posameznika.

bolečina, pisarna, delo, računalnik
Sedeče delo je le eden izmed dejavnikov, ki lahko poslabšajo bolečino. (Vir: Shutterstock)

Kontekst sodobnega življenja

Danes se soočamo z novimi izzivi, ki lahko vplivajo na pojav in obvladovanje kroničnih bolečin. Naše telo je izpostavljeno različnim dejavnikom, ki lahko prispevajo k nastanku bolečine. Sedeče delo, pomanjkanje telesne aktivnosti, stres, nezdrava prehrana, pomanjkanje spanja in uporaba elektronskih naprav so le nekateri izmed dejavnikov, ki lahko poslabšajo bolečino. Sedeč način življenja, ki je zaradi narave dela in obveznosti za številne neizbežen, lahko povzroči mišično oslabelost, zmanjšano gibljivost in poslabšanje drže, kar lahko vodi v kronične bolečine v hrbtu, vratu, ramenih in drugih delih telesa. Poleg tega pa dolgotrajna izpostavljenost stresu in čustvenim obremenitvam lahko poveča občutljivost na bolečino ter poslabša že obstoječe stanje. Govorimo o spremenjeni dovzetnosti ali percepciji bolečine.

»Tehnološke bolečine«

Vzrok za povečano pojavnost kroničnih bolečin je povezan tudi s sodobno tehnologijo, natančneje z uporabo elektronskih naprav, kot so pametni telefoni, tablični in prenosni računalniki, na katerih danes marsikdo preživi več ur dnevno. Dolgotrajno sedenje in ponavljajoči se gibi pri uporabi teh naprav lahko prispevajo k značilnim težavam, kot so bolečine v zapestjih, rokah, vratu in hrbtu, ki jih imenujemo tudi »tehnološke bolečine«. Med najbolj pogostimi sta t. i. »tehnološki vrat« in bolečina v zapestju zaradi uporabe miške. Poleg fizičnih dejavnikov pa tudi vpliv sodobne tehnologije na naše življenje, kot sta stalna povezanost prek družbenih omrežij in nenehna izpostavljenost informacijam, lahko povzroči duševno stisko in povečano napetost. Vse to lahko posledično vpliva na pojav in intenzivnost kronične bolečine.

bolečina, kronična bolečina, trebuh
Kronične bolečine se lahko pojavijo tudi v trebuhu. (Vir: Shutterstock)

Bolečine v trebuhu 

Po drugi strani so lahko kronične bolečine prisotne tudi v področju trebuha. Tudi tu gre za stanje, pri katerem oseba doživlja dolgotrajno in ponavljajočo se bolečino, in sicer v različnih delih trebuha ali okoli predela popka. Ta vrsta bolečine je lahko posledica različnih stanj, kot so sindrom razdražljivega črevesja (SRIČ), kronična vnetna črevesna bolezen (KVB), kot je Crohnova bolezen ali ulcerozni kolitis, in funkcionalne motnje, kot je funkcionalna dispepsija. Bolečina, ki se občasno pojavlja in je enake intenzivnosti, je pogosto posledica meteorizma ali napihnjenosti, s tem pa distenzije ali raztezanja črevesja. Ne smemo prezreti tudi tako imenovane spastične bolečine, ki je različne intenzivnosti, se občasno pojavlja in preneha, pa spet ponavlja … Pri iskanju vzrokov tovrstnih bolečin moramo izključevati zožitev črevesnega lumna pri KVČB ali pa težavo, pogojeno s kamni žolčnika ali žolčevodov.

Ključno je razumevanje kroničnih bolečin 

Pomembno je vedeti, da kronične bolečine niso le fizična težava, ampak lahko vplivajo tudi na duševno zdravje posameznika. Dolgotrajna bolečina lahko povzroči depresijo, anksioznost, izgubo samozavesti in socialno izolacijo. Zavedati se je treba, da so kronične bolečine kompleksen problem, ki ga ni mogoče enostavno rešiti. 

Vzroki za kronične bolečine so lahko različni, vključno z boleznimi, poškodbami, vnetji ali neznanimi dejavniki. Pomembno je, da se posameznik posvetuje z zdravstvenim strokovnjakom, ki bo lahko postavil pravilno diagnozo in predlagal ustrezno zdravljenje. Pri obvladovanju kroničnih bolečin je ključno celostno pristopiti k njihovemu zdravljenju.

kronična bolečina, zdravnik, posvet, zdravljenje
O kroničnih bolečinah oziroma zdravljenju se posvetujte z zdravnikom. (Vir: Shutterstock)

Večplastni pristop k zdravljenju

Zdravljenje kroničnih bolečin vključuje kombinacijo različnih metod in tehnik, ki pomagajo zmanjšati bolečino in izboljšati kakovost življenja. 

Med najpogostejšimi načini zdravljenja so zdravila za lajšanje bolečin, vključno z analgetiki, protivnetnimi zdravili in mišičnimi relaksanti. Lahko se predpišejo za zmanjšanje intenzivnosti bolečine. 

Fizioterapija vključuje različne tehnike, kot so terapevtska masaža, vaje za krepitev mišic, raztezanje in tehnike za obvladovanje bolečine. Cilj fizioterapije je izboljšati gibljivost, okrepiti mišice in zmanjšati bolečino. 

Pomembna je tudi psihološka podpora, saj lahko soočanje s kroničnimi bolečinami predstavlja velik izziv. Psihološka podpora, vključno z individualno terapijo, skupinskimi terapijami ali podporno skupino, lahko pomaga posamezniku pri obvladovanju čustvenih in psihičnih stisk, povezanih z bolečino. 

Navsezadnje so pri zdravljenju pomembne spremembe življenjskega sloga, kot so uravnotežena prehrana, redna telesna aktivnost, vadba sprostitvenih tehnik (npr. meditacija, joga) in dovolj spanja. Vse to pomaga zmanjšati bolečino ter izboljšati splošno zdravje in počutje.

kronična bolečina, zdravljenje, lajšanje bolečin
Po posvetu z zdravnikom poiščite najboljše možnosti zdravljenja glede na svoje stanje. (Vir: Shutterstock)

Vzemite življenje nazaj v svoje roke

Pomembno je razumeti, da se vsak posameznik drugače odziva na različne metode zdravljenja. Ni enotnega pristopa, ki bi bil učinkovit za vse. Zato je ključno, da posameznik po posvetu s svojim zdravnikom poišče najboljše možnosti zdravljenja glede na svoje specifično stanje in potrebe. Kronične bolečine ne smejo obvladovati njegovega življenja. Z ustreznim razumevanjem, obvladovanjem in prilagajanjem življenjskega sloga lahko posameznik vnovič pridobi nadzor nad svojim življenjem – brez bolečin, seveda. 


Doc. dr. Rado Janša, dr. med., iz Medicinskega centra Barsos

Posvetujte se z zdravnikom

Ali trpite zaradi kroničnih bolečin? Nikar ne odlašajte in hitro obiščite zdravnika! Z zavarovanjem Zdravstvena polica do obiska specialista, ko ga potrebujete. Do specialistične obravnave že v nekaj dneh.

Nazaj na Nasveti