Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Varnost v gorah: Ključni nasveti za brezskrbno uživanje v gorah

The Mountains Are Calling Travelling And Climbing Inspirational Instagram Post Template  900 600 Pik 1

Sprehod skozi gozd in hoja v hribe sta čudovit način za povezovanje z naravo, sprostitev in raziskovanje. Ključnega pomena je, da se zavedamo tudi morebitnih nevarnosti, ki prežijo v tem prelepem okolju. Preberite nekaj pomembnih nasvetov o varnosti, ki vam bodo pomagali, da se izognete nesrečam. Tako bodo vaši izleti še bolj brezskrbni in varni.

PRED PLANIRANJEM IZLETA: Preučite zahtevnost poti in morebitne nevarnosti ter pridobite informacije o območju, kamor se nameravate odpraviti. Preverite vremensko napoved, ocenite stanje poti in pridobite ustrezne karte ali aplikacije za navigacijo. Izberite sebi primerno pot, če pa niste prepričani o svojih zmogljivostih, si najemite gorskega vodnika.

OPREMA IN PRIPRAVA: Opremite se z ustreznimi pripomočki, kot so nahrbtnik, primerna svetilka, čelada, sončna krema, repelent za klope, piščalka, sveča, vžigalice, prva pomoč, kompas, telefon z napolnjeno baterijo, dovolj vode ter hrane za osvežitev, če greste na zahtevnejše ture pa tudi bivak vreča, saj se v gorah ponoči zelo shladi. Izberite hrano z visoko energijsko vrednostjo, ki ne zavzame veliko prostora: energijske ploščice, oreščki, rozine, banane in seveda tudi kakšen priboljšek, ki vam je še posebej pri srcu, če boste le uspeli vse pospraviti v nahrbtnik. Bodite oblečeni primerno vremenskim razmeram in obuti v planinsko obutev. Ker nas vreme kljub zelo dobri vremenski prognostiki še vedno lahko preseneti, poskrbite, da imate s seboj ne glede na poletno vročino tudi topla oblačila, kapo in rokavice. Prav tako poskrbite za ustrezno zaščito pred soncem ali morebitnim mrazom. 

OPOZORILNI ZNAKI: V gozdu bodite pozorni na opozorilne znake, ki vas opozarjajo na morebitna tveganja, kot so trhla drevesa, znaki za brezpotja, območja z visokim tveganjem za požare ali nevarne živali, predvsem medvede.

DRUŽBA: Če se da, se na pot odpravite v družbi, saj je varnost v skupini bistvenega pomena. Če greste sami, povejte svojim bližnjim, kam greste in kdaj se nameravate vrniti. 

VAROVANJE PRED POŽARI: V sušnih obdobjih je v gozdovih lahko razglašena nevarnost požarov. Zato pazite na ogenj, ne odmetavajte gorečih ali tlečih predmetov in upoštevajte prepoved kampiranja ali uporabe odprtega ognja na določenih območjih.

Kdaj v gore?

Ali ste vedeli, da se je v gore in gozd najbolje odpraviti zgodaj zjutraj, saj je takrat najmanjša nevarnost neviht? Prav zato svojo pot v gore skrbno načrtujte, spremljajte vremensko napoved in se v gore odpravite zgodaj zjutraj, da se izognete morebitnim popoldanskim nevihtam. 

Še nekaj napotkov

Predlogov za izlete je v knjigah in na spletu zelo veliko, zato izberite izlet, ki bo primeren za vas in vse, ki se bodo na pot odpravili skupaj z vami. Pozorni bodite na svojo in njihovo psihofizično kondicijo in pred odhodom bližnjim sporočite, kam greste in kdaj se nameravate vrniti. Sledite rdeče-belim markacijam in kompasu. Za samo vodenje na poti se ne zanašajte preveč na Googlove zemljevide, saj na odročnih poteh lahko zaradi izgube signala hitro zatajijo, zato naj vam služijo le za približno orientacijo, kje ste. Območje iz Google Zemljevidov, ki vam bo služilo za približno orientacijo, si lahko shranite v telefon ali tablični računalnik in ga uporabljate tudi brez internetne povezave. Markacije so navadno zarisane na vidnejših mestih, na razpotjih pa so postavljeni tudi smerokazi, ki označujejo predvideni čas hoje. 

Poskrbite za zavarovanje

Odmik iz betonske džungle in sveta, ki ga poznamo, nam lahko veliko da, a tudi veliko vzame, če nismo previdni. V gorah vas zato lahko zvesto spremlja tudi Varuh zdravja. Če se odpravljate v tujino, je odlična izbira Zavarovanje za tujino, ki v okviru zavarovalne vsote do 1.000.000 evrov med drugim krije iskanje in reševanje ponesrečenih oseb ter zagotavlja asistenco vse dni v tednu, 24 ur na dan. Z Nezgodnim zavarovanjem pa lahko poskrbite za svojo finančno varnost in varnost svojih najbližjih v primeru nezgode.

Srečno in varno na poti!

Nazaj na Nasveti