Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Samopregledovanje je ključnega pomena tudi za moške

prof. dr. Andrej Kmetec, dr. med., spec. Urologije prof. dr. Andrej Kmetec, dr. med., spec. Urologije

S profesorjem Andrejem Kmetcem, dr. med., specialistom urologije iz Medicinskega centra Barsos, smo se pogovarjali o pomembnosti samopregledovanja pri moških, rakavih obolenjih in pomenu hitrega odkrivanja raka na modih.

moda, rak, samopregledovanje, preventiva
S samopregledovanjem mod enkrat na mesec si lahko rešite življenje (vir: Shutterstock)

Najbolj pametno je začeti že v mladosti

Samopregledovanje je preprosto »opravilo«, ki nam že v 30 sekundah na mesec lahko reši življenje. Pregledovanje že dolgo ni pomembno samo za ženske, zanemariti ga ne smejo niti moški. Rak na modih je najpogostejša vrsta raka pri mlajših moških. Najpogosteje zbolijo moški, stari 18–35 let, zbolevanje za tem tipom raka pa se povečuje tudi v Sloveniji – letno zboli okrog 100–150 moških. 

prostata, samopregledovanje, najstnik
S samopregledovanjem je dobro začeti že v najstniških letih (vir: Shutterstock)

Še posebej pozorni morajo biti moški, ki so imeli v otroštvu nespuščeno modo. Ker za to bolezen ne poznamo vzroka, je ne moremo preprečiti. Zato je odkrivanje zgodnjih oblik bolezni izrednega pomena, pri tem pa nam pomaga samopregledovanje, ki je priporočljivo za vse moške, starejše od 15 let. Zatrdline so navadno otipne, ob rednem pregledovanju jih ne moremo spregledati, zato je ključno, da k samopregledovanju spodbudimo že mlade moške.

Mesečna rutina, ki vam lahko reši življenje

Samopregledovanje vam vzame 30 sekund na mesec in vam omogoči hitro ugotavljanje bolezni. Priporočljivo je, da moda pregledujete vsak mesec, če se da isti dan v mesecu. Najbolje med ali takoj po kopanju/prhanju s toplo vodo. Naj vam postane rutina. Podajamo tudi nekaj nasvetov, kako se samopregledovati. 

samopregledovanje, moda, rak, preventiva
Samopregledovanje mod vam vzame le 30 sekund na mesec (vir: Shutterstock)

Mošnjo primite z obema rokama, s palcem, kazalcem in sredincem na obeh straneh zatipajte modo, nadmodek in semenovod. Moda »potežkajte«, posvetite se vsakemu modu posebej, pri tipanju ne bodite pregrobi. Najprej poiščite mehko, nekoliko vozličasto vrvico tesno nad modom in ob njem – nadmodek. Nato pretipajte semenovod, ki izhaja iz nadmodka in poteka za modom v sečnico. Nato preglejte vsako modo posebej, ki je ovalne oblike, elastičnega otipa in gladko (brez zatrdlin), ko je zdravo.

Znaki, da nekaj ni prav

Ob pregledovanju bodite pozorni na naslednje spremembe v otipu moda oziroma vsebine mošnje. Ti so sicer lahko posledica poškodb, čezmernega fizičnega napora, lokalnega draženja ali vnetja, vendar morate na posvet k osebnemu zdravniku, če ne minejo v nekaj dneh. Vztrajanje znakov je namreč lahko opozorilo na resnejše stanje. 

moda, samopregledovanje, zatrdlina
Pri raku mod bolečina običajno ni prisotna, zato bodite pozorni na nepravilnosti (vir: Shutterstock)

Bodite pozorni: če zatipate zatrdlino v globini moda, ne glede na velikost. Modo se lahko postopoma povečuje, bolečina pa navadno ni prisotna. Lahko je modo na otip grčasto, trdo, mošnja pa se poveča. Opozorilni znaki so tudi nelagoden občutek v modih ob dotiku, topa bolečina v dimljah ali trebuhu. V nekaterih primerih se v začetku kaže tudi kot vnetje v obmodku in mošnji, ko pa se pozdravi, ostane neboleča zatrdlina v modu.

Kdaj je pametno k zdravniku

Veliko vrst raka je ozdravljivih, če jih odkrijemo dovolj zgodaj. Pozno odkrita bolezen zmanjša možnosti za uspešno zdravljenje, zato je zelo pomembno, da smo ozaveščeni o prvih znakih in simptomih bolezni ter se odzovemo na vabilo presejalnega programa. Obisk zdravnika ob prvih znakih lahko pogosto omogoči ozdravljenje.

moda, urolog, preventive, zdravje
Ob vsaki spremembi, ki jo začutite v modih, obiščite urologa (vir: Shutterstock)

Če opazite simptome oziroma spremembe v modih, ki so nenavadni, je potreben pregled pri urologu. Prva preiskava pri sumu na tumor je ultrazvok moda, ko zdravnik s sondo opazuje morebitne spremembe na modu. S to preiskavo se določi sestavo in lokacijo otekline, postavi se začetna diagnoza in usmeri nadaljnje preiskave in zdravljenje.

Zdravljenje je odvisno od stadija bolezni

Zdravljenje raka na modih poteka v več fazah in je natančno opredeljeno glede na obseg bolezni in histološko vrsto tumorja. Osnovno začetno zdravljenje je kirurško zdravljenje, odstrani se obolelo modo skupaj s semensko povesmo, imenovano tudi semikastracija. Glede na željo se lahko modo nadomesti tudi z ustrezno protezo, ki daje mošnji videz polnosti. V zgodnjih stadijih bolezni je to lahko edina oblika zdravljenja in uspešna. Če je bolezen razširjena ali se sumi, da bi se lahko kasneje razširila, sta potrebna še zdravljenje z ustreznimi citostatiki in kirurška odstranitev preostankov tumorja v trebuhu. Bolniki morajo po koncu zdravljenja še vsaj pet let obiskovati specialista, navadno onkologa, ki bo sledil zdravstvenemu stanju.

moda, rak, samopregledovanje, zgodnje odkritje
Zgodnje odkritje raka na modih poveča možnost popolne ozdravitve (vir: Shutterstock)

Ker je zdravljenje razširjene bolezni lahko dokaj agresivno in obstaja možnost začasne okvare semenčic, je zaželeno, da moški shrani seme v semensko banko pred začetkom zdravljenja.

Nekateri so bolj podvrženi raku mod

Skoraj 8000 moških letno v Sloveniji zboli za rakom. Najpogostejši so nemelanomski rak kože in rak prostate, nato pljučni rak, rak danke in debelega črevesja. Za rakom na modih v povprečju zboli do 150 moških letno, ti so najpogosteje mlajši. Bolezen se pogosteje pojavi pri sorodnikih bolnikov z rakom mod, moških, ki imajo ob rojstvu nespuščena moda ali druge nepravilnosti v razvoju zunanjega dela sečil, moških z motnjami plodnosti, manjšim volumnom mod in v drugem modu pri tistih, ki so raka že ozdravili.

Zdrave navade za zdravo telo

Najpogostejši raki so povezani z nezdravim življenjskim slogom, neprimerno prehrano, čezmernim pitjem alkoholnih pijač, kajenjem in čezmernim sončenjem. Kot omenjeno, je veliko vrst raka ozdravljivih, če jih odkrijemo dovolj zgodaj. Zato je pomembno, da poskrbimo za svoje zdravje. 

prehrana, zdravje, tek, preventiva
Poskrbite za svoje zdravje z rednim gibanjem in zdravo prehrano (vir: Shutterstock)

V prvi vrsti s spremembo življenjskega sloga, saj zdrava prehrana in zadostna količina gibanja pomagata tudi pri splošnem boljšem počutju. V nadaljevanju pa tudi z rednim samopregledovanjem in samoopazovanjem. Ko enkrat dovolj dobro poznamo svoje telo smo namreč sami tisti, ki lahko najhitreje opazimo in začutimo spremembe.

 

Prof. dr. Andrej Kmetec, dr. med., spec. urologije, Medicinski center Barsos

Nazaj na Nasveti