Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Potapljanje na vdih

Potapljanje na vdih je zelo nagrajujoča dejavnost. Omogoča, da raziskujete skrivnosti podvodnega sveta, ne da bi za to potrebovali veliko potapljaške opreme ali treninga. Je idealen šport za vse, ki radi aktivno preživljajo počitnice, neodvisno od starosti. Če bi se tudi sami radi podali na podvodno pustolovščino, preberite, kako se učinkovito in varno lotiti tega čudovitega športa.

Istock 1324507421

Oprema za potapljanje na vdih

V primerjavi s klasičnim potapljanjem z jeklenko je seznam opreme za potapljanje na vdih zelo kratek. Potrebujete namreč le masko in plavuti. Vendar pa je izbira velika, zato poskrbite, da izberete opremo, ki vam ustreza.

Maska

Idealna potapljaška maska je tista, ki se popolnoma prilega vašemu obrazu in vam omogoča neoviran pogled pod vodo. Biti mora udobna, kristalno čista in ne sme prepuščati vode. Danes lahko kupite tudi maske z dioptrijo in vstavljivimi povečevalnimi lečami. O nakupu takšne maske premislite še posebej, če imate težave z vidom.

Plavuti

Ker boste med potapljanjem veliko plavali, je smiselno nositi plavuti. Izbirate lahko med dvema vrstama plavuti: z zaprtimi ali odprtimi petami. Za plavanje ob obali so primernejše plavuti z zaprto peto, saj so bistveno lažje. Za globlje potope v hladnejših vodah pa so primernejše plavuti z odprto peto, saj jih lahko nosite v kombinaciji z neoprenskimi čevlji ali škornji.

Dodatna oprema

Če se boste potapljali dlje časa, je dobro, da nosite neoprensko obleko. V bolj neugodnih razmerah vas bo zaščitila pred zunanjimi vplivi, kot sta mraz in močno sonce. Če pa se boste potapljali brez neoprenske opreme, imejte s seboj ustrezne izdelke za zaščito pred soncem. Predvsem pazite, da bo imela krema ustrezen zaščitni faktor glede na čas, ki ga boste preživeli v vodi. 


Poleg opreme boste za uspešno potapljanje potrebovali tudi nekaj treninga. Preverite, kako se ustrezno pripraviti na prve podvodne dogodivščine.

Trening

Če dobro plavate in se v vodi počutite prijetno, ste že na dobri poti. Vendar ne podcenjujte težavnosti tega športa in se pred odhodom ustrezno pripravite s treningi na suhem in v vodi.

Trening na suhem

Splošna telesna pripravljenost oziroma kondicija je nujna, če se želite med dopustom resneje posvetiti potapljanju na vdih. Trening na suhem zato vključuje predvsem dejavnosti, ki krepijo splošno kondicijo. To so hoja v hrib, kolesarjenje in tek. Bolj, kot ste telesno pripravljeni, dlje lahko plavate in, kar je najpomembneje, dlje lahko zadržite dih pod vodo.

Trening v vodi

Pomemben del predpriprav je tudi trening v vodi. Po eni strani je namenjen temu, da se v vodi udomačite, po drugi pa temu, da se navadite plavanja s plavutmi. Če tega niste vajeni, se lahko zaradi teže in dodatnega upora hitro pojavijo krči v nogah. To ni le neprijetno, temveč tudi nevarno, saj vam krči lahko otežijo ali celo onemogočijo plavanje.

Telesna pripravljenost in spretnost sta bistvenega pomena za varnost v vodi. Upoštevati pa je treba tudi druge varnostne smernice. Preverite, katere.


Nasveti za varno potapljanje na vdih

Potapljanje na vdih je preprosta in zabavna počitniška dejavnost, v kateri lahko uživajo tako mladi kot stari. Ker za potapljanje niso potrebne posebne kvalifikacije, se lahko z njim ukvarja vsak, ki je v dobri telesni pripravljenosti in zna plavati. Čeprav gre za razmeroma preprost šport, pa ni povsem nenevaren.

Vreme

Za varno potapljanje so ključni vremenski pogoji. Razmere na morju se namreč lahko v trenutku spremenijo. Če je bilo zjutraj vreme še lepo, je popoldne lahko že burno. Veter, valovi in tokovi lahko v izjemno kratkem času postanejo premočni za varno potapljanje, zato vedno preverite vremensko napoved za območje, kjer se boste zadrževali. Tako se boste lahko tudi lažje sprostili in izognili morebitni tesnobi. 

Tesnoba pri potapljanju na vdih

Potapljaška tesnoba oziroma potapljaška anksioznost je psihološko stanje, ki lahko za potapljača predstavlja veliko oviro. Če se pojavi, ko ste relativno globoko pod vodo, je lahko tudi zelo nevarna, saj vam onemogoča razsodno razmišljanje in vas lahko v ekstremnih primerih celo ohromi. Pogosta je predvsem pri ljudeh, ki v vodi niso domači in ki niso najbolj spretni v plavanju. Se pa lahko pojavi pri komurkoli in brez očitnega razloga. Če bi se to zgodilo tudi vam, je najpomembneje, da ostanete mirni in čim prej splavate na površje.

Varnostna oprema

Za potapljanje v odprti vodi imejte s seboj dobro vidno plavalno bojo. Z njo boste opazni za sopotnike pri potapljanju in druga plovila na morju. Na plavalni boji se lahko po potrebi tudi spočijete.
Varnostni jopič pa je najemenjen predvsem tistim, ki se ne želijo potapljati globoko, a želijo zato dlje časa plavati na površju.

Spoštujte podvodni svet

In nenazadnje, najpomembnejše varnostno pravilo pri potapljanju: spoštujte podvodni svet. Ne dotikajte se koral ali drugih morskih bitij. Ne le, da nekatere vrste koral in morskih živali predstavljajo nevarnost za vas, ampak tudi vi predstavljate nevarnost za njih. 


Dotikanje koral lahko poškoduje njihovo zaščitno plast in sproži proces beljenja, ki je za korale zelo stresen in lahko povzroči celo smrt. Dotikanje živali prav tako povzroča nepotreben stres in moti njihovo naravno vedenje.

Glejte, a se ne dotikajte. Tako bodo vaša potovanja vedno varna, poleg tega pa boste pripomogli k ohranjanju podvodnega življenja.

Uživajte v pogledu

Potapljanje na vdih je res čudovita priložnost za odkrivanje podvodnega sveta. Če se boste dobro pripravili, boste na podvodnem izletu gotovo uživali. Ob upoštevanju vseh varnostnih smernic pa boste lahko brezskrbno izkusili prav vse čare morja, ki so nedostopni tistim, ki ostanejo na površju.

Nazaj na Nasveti