Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Na pomoč, naša mačka ima bolhe

Monika Škoberne, dr. vet. med. Monika Škoberne, dr. vet. med.

»Bolh pa že nima!« Pogosto izrečen stavek lastnika ljubljenčka, ki se praska. Po navadi odgovorim, da so bolhe še najboljša možnost, ker jih lahko odpravimo in s tem srbež mine. Če ne mine, smo na začetku večkrat naporne poti iskanja vzroka alergije. 

mačka, praskanje, bolhe
Praskanje je lahko simptom prisotnosti bolh (vir: Shutterstock)

Mačke imajo tako imenovane mačje bolhe

Muce premorejo svojo vrsto bolhe, Ctenocephalides felis, dovzetne pa so tudi za druge vrste bolh, prav tako njihove bolhe prehajajo na druge živali. Ko imamo v gospodinjstvu več živali, moramo zdraviti vse hkrati (mačke, pse, kunce, bele dihurje). Bolhe imajo izredno sposobnost skakanja, zato z lahkoto prehajajo med gostitelji.

Bolhe so 2–4 mm velike brezkrilne žuželke temno rjavooranžne barve. Glava je zaobljena, telo pa stransko sploščeno, tako se lahko zelo hitro premikajo med dlakami kožuha. To je razlog, da jih velikokrat ne opazimo. Imajo tri pare nog, zadnji par je zelo močan, prilagojen skakanju. Povprečen skok, ki ga naredi bolha, meri približno 20 cm (2–48 cm), višina skoka pa doseže v povprečju 15–25 cm. Posamezne bolhe se zadržujejo običajno na eni živali. Če padejo z nje, pa so sposobne preživeti 3–5 dni v okolici. Samo majhen delež bolh menja svojega gostitelja, posledično je tveganje, da ena bolhava žival deli bolhe z drugo živaljo, na primer v čakalnici, precej majhno (po raziskavah 8 %).

Odrasla bolha zaužije svoj prvi obrok krvi 30 minut po prihodu na gostitelja, potem se začne njeno razmnoževanje. Vsaka samica izleže do 50 jajčec na dan v naslednjih dveh mesecih. Bolhe živijo približno 100 dni.

bolha, mačka, gostitelj
Bolhe imajo izredno sposobnost skakanja, zato z lahkoto prehajajo med gostitelji (vir: Shutterstock)

Srbečico povzroča bolšja slina

Alergija na bolšjo slino je še vedno najpogostejši vzrok alergijskih reakcij na koži. Muce se praskajo in ližejo najpogosteje v predelu križa, repa, trebuha. Ker so čiste živali, pri najbolj občutljivih velikokrat ne opazimo bolh, saj jih s čiščenjem kožuha pojejo. Z zaužitjem pa se pojavi novo tveganje – okužba s trakuljo, ki jo bolhe kot vmesni gostitelji razvojne oblike trakulje prenašajo. Ob uporabi zdravila proti bolham, zato poskrbimo tudi, da mačka dobi zdravilo proti notranjim zajedavcem.

 Kako se znebiti bolh

Kot diagnostično sredstvo za potrditev bolh služijo bolšji iztrebki. Če počešemo male črne pike na belo podlago in dodamo kapljico vode, se obarvajo rdeče, saj gre za prebavljeno kri, ki jo bolhe pijejo svojemu gostitelju.

Glede antiparazitikov imamo na tržišču vedno več sredstev. Naravna sredstva, kupljena v trgovinah, na žalost proti bolham niso dovolj učinkovita. Veterinarji kot najbolj učinkovito zdravilo priporočamo zdravila v obliki tablet, ampule, določene insekticidne ovratnice in pršila. Šampon je od vseh sredstev najmanj učinkovit.

Učinkovine in njihove kombinacije so v različnih zdravilih različne. Običajno gre za kombinacije, ki delujejo proti zunanjim zajedavcem (bolham/klopom, bolham, ušem/klopom, bolham, garjam in ušem). Glede spektra delovanja proti notranjim zajedavcem pa lahko hkrati učinkujejo tudi na gliste ali na gliste in trakulje. Možnosti na tržišču je vedno več. 

Pri izbiri zdravila se vedno posvetujemo z lastnikom, glede na potrebe živali. Upoštevamo na primer, ali se žival kopa, ali že dlje časa ni dobila sredstev proti notranjim zajedavcem, ali ima lastnik težave z dajanjem tablet, ali muc izgublja ovratnice, ker se zadržuje zunaj, ne nazadnje pa velik dejavnik predstavlja tudi cena.

Poudarjam, da je treba s terapijo vztrajati vsaj tri mesece, saj moramo ujeti vse razvojne oblike bolhe. Na živali se zadržuje zelo majhen odstotek odraslih zajedavcev. Antiparazitiki delujejo le na odrasle bolhe, nekateri tudi na ličinke. Počakati moramo, da se iz vseh jajčec izležejo ličinke in se razvijejo v odrasle bolhe, ki nato pijejo zanje strupeno kri zdravljene živali.

Pri zmanjševanju števila zajedavcev v okolici so pomembni tudi higiena okolice, redno sesanje, pranje ležišč na visoki temperaturi in uporaba živalim neškodljivih insekticidov za lokalni nanos. Najbolje je živali kopati le, če se žival zdravi s tableto, saj se ta ne izpere z vodo.

mačka, bolhe, zdravljenje, zaščita
Na tržišču je vedno več sredstev za zdravljenje in zaščito pred bolhami (vir: Shutterstock)

Kako se zaščititi pred bolhami  

Bolhe so žal aktivne celo leto. Posebej veliko jih opažamo v toplih in vlažnih mesecih. Ko lastnik živali, ki ima bolhe, vpraša, ali mora uporabljati celoletno zaščito proti bolham, je moj odgovor vezan na življenjski slog živali. Če ta biva izključno v stanovanju in ne prihaja v stik z drugimi živalmi, ki lahko bolhe spet prinesejo, je tri mesece dovolj. Če se giblje zunaj, hodi na sprehode, pa obstaja grožnja ponovne infestacije ves čas.

Vedno je boljša zaščita kot pa zdravljenje. Za to obstajajo preglednice, kamor lastnik vpisuje dajanje antiparazitikov, s čimer ima boljši nadzor nad preprečevanjem obleganja majhnih nadležnih krvosesov.

bolhe, piki, ljudje
Ob pikih bolh se pri ljudeh na koži nog in trebuha pojavijo srbeče pikice (vir: Shutterstock)

Bolhe so lahko nevarne živalim in ljudem  

Mogoče ni odveč omeniti, da je ob obsežnem številu bolh v okolici možno, da bolhe pikajo tudi ljudi. Predvsem, kadar so lastniki v tesnem stiku z muco, ki jo ljubkujejo v naročju.

Pojavijo se srbeče pikice po koži, največkrat po nogah in trebuhu.

V primeru ugriza in okuženosti bolhe s krvnim parazitom Haemobartonello felis oziroma po novem poimenovanju Mycoplasmo hemofelis obstaja za muce in prav tako za ljudi tveganje za okužbo s to parazitsko bakterijo, ki zajeda rdeče krvničke in povzroča nalezljivo (infekcijsko) anemijo (slabokrvnost) mačk. Bolhe so torej lahko njeni prenašalci. 

 

Monika Škoberne, dr. vet. med., Vets4science

Zavarovanje za male živali

Bolezen ali nezgoda male živali (psa ali mačke) lahko vpliva na vaše finančno stanje. Omogočite svojim ljubljenčkom najboljše zdravljenje in poskrbite za svojo finančno varnost tudi v primeru odgovornosti in pravne zaščite. Preverite ključne prednosti, ki jih nudi Zavarovanje za male živali in naročite svetovalca, ki vam bo pomagal pri izbiri paketa za vašega štirinožnega ljubljenčka.

Nazaj na Nasveti