Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Zakaj je pohodništvo tako priljubljeno?

Istock 1327445678

Pohodništvo krepi telo in duha

Ne le v Sloveniji, ampak tudi drugod po svetu je pohodništvo postalo ena izmed najbolj priljubljenih oblik sprostitve. Razlogov za to je več, je pa k temu zagotovo močno prispevalo zaprtje telovadnic, fitnesov in drugih prostorov za rekreacijo. V času, ko je družbeno življenje nekoliko zamrlo, se je izkazalo kot zelo priročna in varna oblika druženja na prostem.

A pohodništvo je v resnici veliko več kot le to – medtem ko so nekatere oblike telesne vadbe precej bolj intenzivne in zahtevajo veliko kondicije, si lahko pri hoji v naravi vsak posameznik sam prilagodi tempo glede na svoje zmogljivosti in zdravstveno stanje. Poleg tega za marsikoga ni lepšega kot odpraviti se na potep po še neodkritem terenu, kjer je nagrajen s prečudovitimi razgledi, ki pobožajo telo in duha.

Ljudje smo ustvarjeni za premikanje

V zadnjih letih, ko so bila potovanja in izleti nekoliko bolj omejena, so se nad gibanjem v naravi začeli navduševati tudi tisti, ki niso športniki po duši. Naša telesa so ustvarjena za premikanje in pohodništvo je kot nalašč za to. Gre namreč za prav posebno obliko raziskovanja nečesa novega in ta občutek je v obdobju, ko smo večino časa preživljali doma, pogrešal marsikdo. Tudi hoja po že znanih poteh je lahko vznemirljiva, saj se na njej vedno zgodi kaj novega.

Ima številne pozitivne učinke na psihofizično zdravje

Ne preseneča torej dejstvo, da pohodništvo pozitivno vpliva tako na fizično kot tudi na psihično počutje. V prvi vrsti je to kardio aktivnost, ki zahteva, da je telo v nenehnem gibanju. Poleg splošnega počutja izboljšuje tudi presnovo in zmanjšuje možnosti za nastanek številnih zdravstvenih težav, med drugim povečanega krvnega tlaka, bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni in rakavih obolenj. Gibanje v naravi tudi bistveno znižuje raven kortizola, t. i. stresnega hormona; če je njegova raven povišana dlje časa, lahko to negativno vpliva na imunski sistem.

Hoja v naravi, pa naj bo to na nezahtevnih pešpoteh ali na zahtevnejših turah, pohodnike spodbuja, da upočasnijo hiter tok misli in da so prisotni v trenutku. V objemu narave lahko vsaj za nekaj časa pozabijo na skrbi in težave, se odklopijo od pametnih telefonov ter preprosto uživajo, kjer so.

Istock 1307566612

Kako se opremiti za pohodništvo?

Resda je pohodništvo tako dostopno, ker zanj ne potrebujete posebnih športnih pripomočkov, a to še ne pomeni, da je povsem vseeno, kakšna je vaša pohodniška oprema. Preden krenete na pot, vedno preverite, kako zahteven je teren oziroma kakšna je pokrajina, po kateri boste hodili, kakšno bo vreme ter se temu primerno oblecite in obujte.

  • Obutev

Izbira obutve je odvisna tudi od preferenc vsakega posameznika. Nizki pohodni čevlji ali sandali so primerni za hojo po dobro urejenih poteh brez večjih ovir, medtem ko so visoki pohodni čevlji del nujne opreme na bolj razgibanih območjih, kjer ne manjka skal, korenin in drugih naravnih ovir. Prav tako je pomembno, da so vam čevlji udobni in da so zračni.

  • Oblačila

Oblecite se v oblačila, v katerih se boste lahko udobno premikali, ne glede na to, po kakšni poti se boste odpravili. Imejte v mislih, da potrebujete kar nekaj manevrskega prostora, pa naj bo to med plezanjem ali zgolj, če boste počepnili ali se usedli na tla. Izogibajte se tesnim oblačilom, vendar pa izberite takšna, ki se vam bodo prilegala in hkrati pustila vaši koži, da zadiha. Oblecite se kot čebula – torej po plasteh, kar vam bo omogočalo, da se boste lahko kadarkoli slekli, če vam bo postalo vroče in oblekli, če vas bo začelo zebsti.

Kakšno opremo potrebujete pri pohodništvu?

Poleg primernih oblačil se opremite tudi z dovolj velikim nahrbtnikom, v katerem imejte vedno dovolj hrane in pijače, pa tudi rezervna oblačila. Za krajše pohode bo zadoščal že nahrbtnik s prostornino 15–20 l, na daljše ture pa raje vzemite nahrbtnik z več prostornine. Dodatna pohodniška oprema, ki si jo lahko priskrbite, so tudi pohodne palice, plezalni pas, dereze in razni jekleni dodatki. S seboj vzemite tudi žepni nož in lepilni trak, v primeru, da bi se vam strgala oblačila ali oprema.

Pri sebi je dobro imeti tudi kompas oziroma aplikacijo za navigacijo na pametnem telefonu. Predvsem, če se odpravljate na pohodniško pot, ki je še ne poznate, si že doma natančno oglejte zemljevid, na njem označite načrtovano pot ter si poskusite zapomniti vsaj osnovne podatke za orientacijo, ki vam bodo pomagali pri gibanju v naravi. Na srečo je Slovenija povečini prepredena z označenimi pohodnimi potmi, zaradi česar je rekreacija v naravi relativno varna. Vsekakor pa izbiro poti prilagodite svojemu znanju in telesni pripravljenosti.

Slovenija je prava pohodniška dežela

Z več kot 10.000 km označenimi in urejenimi pohodnimi potmi je Slovenija ena izmed pohodnikom najbolj prijaznih destinacij. Številna območja neokrnjene narave, ki jih množični turizem še ni zajel, so pravi raj za tiste, ki si želijo miru in gibanja ter neskončnih možnosti za raziskovanje še neznanih kotičkov.

Nazaj na Nasveti